Ιρακινός - Κιβωτός του Κόσμου: «Δεξί χέρι» του πατέρα Αντώνιου
Αποκαλύψεις σχετικά με τους έμπιστους ανθρώπους του πατέρα Αντώνιου έρχονται στο φως, οι οποίοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο για τις κακοποιήσεις και τις ασέλγειες εις βάρος των παιδιών στην Κιβωτό του Κόσμου. Σύμφωνα με το «Live News», ένας 34χρονος Ιρακινός είναι ένα από τα τρία πρόσωπα που εκτός από τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα, ερευνώνται για τα όσα φέρονται να συνέβαιναν στις δομές, μετά το τσουνάμι των καταγγελιών. Συγκεκριμένα, ο 34χρονος σήμερα άνδρας και πρώην τρόφιμος της Κιβωτού, είναι πρόσφυγας από το Ιράκ και μπήκε στη δομή σε ηλικία 9 ετών. Πλέον, παρουσιάζεται ως γενικός διευθυντής της Κιβωτού, όπου και εργάζονται τα δύο του αδέλφια, η σύζυγος και η αδελφή της συζύγου του.
Μάρτυρας, ανέφερε στο Mega: «Αυτοί οι τρεις Ιρακινοί έχουν κάτσει μόνο. Δεν δουλεύουν. Τα τρία αδέλφια. Οι τρεις Ιρακινοί. Μαζί με τον παπά. Αυτοί έκαναν κουμάντο. Τους ξέρω όλους αυτούς. Ξέρω και τον… ξέρω και την οικογένειά του… τους ξέρω όλους, απ’ όταν ήρθαν από το Ιράκ. Είναι τρεις αδελφές και τρία αγόρια. Έξι αδέλφια. Τα τρία αγόρια, είναι αυτοί που κάνουν κουμάντο μέσα στη δομή».
Από τα πρώτα παιδιά της Κιβωτού -Ο Αντώνιος τον είδε να παίζει σε πλατεία
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 34χρονος είναι από τα πρώτα παιδιά που έμειναν στην Κιβωτό. Η γνωριμία των δυο τους έγινε όταν ο πατέρας Αντώνιος είδε το τότε 9χρονο παιδί από το Ιράκ να παίζει σε μια πλατεία, την ώρα που έπρεπε να είναι στο σχολείο και θέλησε να μάθει την ιστορία του. Μάλιστα, ο 34χρονος σε παλιότερη συνέντευξή του μίλησε για τον πατέρα Αντώνιο και τη μεταξύ τους σχέση, τονίζοντας ότι η Κιβωτός είναι ένα καταφύγιο για όλους, καθώς: «Τον υπεράσπιζε από μικρό παιδί ενάντια στην ξενοφοβία και στον ρατσισμό δεν μπορεί παρά να είναι ένα καταφύγιο για όλο τον κόσμο. Ο πατέρας Αντώνιος δέχτηκε πολλές αντιδράσεις. Ήταν πολλοί αυτοί που του είπαν “τι κοιτάς τώρα ξένα παιδιά, εσύ ασχολήσου με τη δουλειά σου”». Παράλληλα, είχε εξομολογηθεί: «Ουδέποτε μας μίλησε για τη θρησκεία, για την εκκλησία. Ουδέποτε μας είπε “ελάτε να δείτε τι κάνω στην εκκλησία”. Σεβόταν την καταγωγή μας και τα πιστεύω μας».
Οι πόζες με πούρο, τα ταξίδια και τα πανάκριβα ρολόγια
Ωστόσο, ο χλιδάτος τρόπος ζωής που ακολουθούσε ο Ιρακινός πρόσφυγας -ο οποίος μικρός ζούσε μέσα στη φτώχεια- από όταν ενηλικιώθηκε προκαλεί ερωτήματα. Σύμφωνα με μαρτυρίες στο «Live News», ξαφνικά, από τα 18 και μετά, έκανε μια άνετη ζωή, με ταξίδια, ακριβά ρούχα και ρολόγια που «έβγαζαν μάτι». Μάλιστα, συχνά αναρτούσε φωτογραφίες -όπως μια με ένα πούρο- που αποτύπωναν έναν τρόπο ζωής που μόνο ταπεινό και φτωχικό δεν θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει κανείς.
Απαρατήρητος δεν μπορεί να περάσει και ο πρόσφατος πλουσιοπάροχος γάμος του, με τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα να βρίσκονται στο πλευρό του και έναν από τους πιο γνωστούς τραγουδιστές να αναλαμβάνει την ψυχαγωγία των καλεσμένων.
«Δεν ξέραμε ότι ήταν ο διευθυντής, το έκρυβε»
Μάλιστα, ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός, ότι σύμφωνα με καταγγελία, ο 34χρονος έκρυβε ότι είναι ο διευθυντής της δομής και κανένας δεν το γνώριζε. «Είναι ο… αυτός που βγήκε, αυτός είναι ο μικρός, είναι ο μεσαίος αδελφός του κι είναι και ο μεγάλος αδελφός. Που ο μεγάλος αδελφός είναι ο οδηγός, που οδηγεί τα αυτοκίνητα και πηγαινοφέρνει τα παιδιά. Στη δομή. Ο… είναι ο μικρός αδελφός… Και είναι διευθυντής και δε μας έλεγε τίποτα; Τι το κρύβεις ρε φίλε; Τι το κρύβεις; Έχω πάθει πλάκα ότι ήταν διευθυντής. Δεν ξέραμε τίποτα».
«Ξαφνικά εμφανίστηκε ως ανάδοχος ενός κοριτσιού»
Ακόμη ένα περιστατικό που θορύβησε και εξέπληξε ειναι το ότι ξαφνικά παρουσιάστηκε ως ανάδοχος γονιός ενός παιδιού από τη δομή, εγείροντας ερωτήματα για το εάν πράγματι πληροί τις προϋποθέσεις, τη στιγμή που άλλοι γονείς ταλαιπωρούνται χρόνια με διαδικασίες να γίνουν ανάδοχοι ενός παιδιού. «Ξαφνικά, εμφανίστηκε ως ανάδοχος ενός μικρού κοριτσιού, 4 ετών από την Αλβανία, μέσα από την “Κιβωτό”. Το έλεγε παντού και μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, πώς ένας τόσο νέος άνδρας, μόνος του, κατάφερε να γίνει ανάδοχος, ενώ ζευγάρια που παλεύουν να το καταφέρουν χρόνια, απορρίπτονταν από την “Κιβωτό”», ανέφερε ένας άλλος μάρτυρας στο Mega.
«Όλοι αναρωτηθήκαμε για τα κριτήρια και πώς τα πληροί. Βέβαια, βλέπαμε ότι το χρήμα ρέει άφθονο. Ταξίδια, ζωή με ανέσεις. Είπε μάλιστα ότι έπαιρνε και επίδομα αναδοχής. Λίγους μήνες μετά παντρεύτηκε μία εργαζόμενη από την “Κιβωτό”. Ένας γάμος πλουσιοπάροχος», πρόσθεσε.
«Ο πατήρ Αντώνιος δεν αφήνει να γίνουν αναδοχές -25 φορές απέρριψαν το αίτημά μου»
Τη στιγμή που το «δεξί χέρι» του πατέρα Αντωνίου εγκρίθηκε ως ανάδοχος, λαμβάνοντας συγχρόνως και το επίδομα, γυναίκα που προσπάθησε ουκ ολίγες φορές να γίνει ανάδοχος παιδιού από την «Κιβωτό» και πάντα έπεφτε σε τοίχο, τονίζει: «Δε δίνουνε. Αυτό είναι το θέμα, ότι ο παππάς, ο πατέρας Αντώνης, δεν αφήνει αναδοχές να γίνουν με τίποτα. Και μάλιστα ισχυρίζεται ότι το παιδί δε θέλει γιατί περνάει τόσο καλά, που δε θέλει». Στην περίπτωση της Χριστίνας, 25 φορές είχε εγκριθεί από το σύστημα του υπουργείου Εργασίας για να γίνει ανάδοχη. Και τις 25 φορές η «Κιβωτός», όπως καταγγέλλει, απέρριψε το αίτημά της.
«25 φορές το σύστημα έχει προτείνει κάποια παιδιά, κυρίως όμως από την “Κιβωτό” γιατί εκείνοι έχουν τα πολλά. Οι διαδικασίες αυτές, ο μηχανισμός της αναδοχής, είναι πάρα πολύ σωστά, από την άποψη του κράτους οργανωμένα, πλην όμως δεν υπηρετείτε από τις ΜΚΟ, γιατί δεν θέλουν να δίνουν πολλά γι’ αυτό και έχουν τόσα πολλά. Δεν σας κάνει εντύπωση;». Για κάθε παιδί που τοποθετείται σε αναδοχή, χορηγείται στους ανάδοχους γονείς οικονομική ενίσχυση, για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσής του. Ένα επίδομα που αρχίζει από τα 325 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 1.200 ευρώ.