Τουλάχιστον 340 άδειες ικανότητας οδήγησης με παράνομο τρόπο, εξέδωσε και εφοδίασε μ αυτές άτομα που με τις νόμιμες διαδικασίες, δεν θα τις λάμβαναν ποτέ, πολυπρόσωπο κύκλωμα από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών και ιδιώτες, οδηγούς σχολών οδηγών. Το οικονομικό όφελος από την άκρως παράνομη και αντικοινωνική δραστηριότητα που έχει σχέση με την οδική ασφάλεια, αγγίζει τις 680.000 ευρώ.
Του Πέτρου Καρσιώτη
Είναι απίστευτα τα μέσα που χρησιμοποιούσαν οι επίορκοι και οι ιδιώτες, που εκμεταλλεύονταν την τεχνολογία. Συγκεκριμένα, την ημέρα της εξέτασης τοποθετούσαν σε κατάλληλα σημεία στο σώμα και τα ρούχα των υποψηφίων οπτικοακουστικές συσκευές (ακουστικά τύπου «ψείρα» και μικροκάμερα), ενώ εντός σακιδίου ή σακούλας, που έφερε ο εξεταζόμενος, έκρυβαν συσκευή αναμετάδοσης δεδομένων, ώστε να έχουν ζωντανή εικόνα. Μάλιστα, φρόντιζαν να δίνουν ειδικές οδηγίες για τα ρούχα που έπρεπε να φοράει ο υποψήφιος, ώστε να μην εντοπίζονται οι συσκευές ενώ διέθεταν και μπλούζες με προεγκατεστημένο εξοπλισμό, τις οποίες χορηγούσαν στους εξεταζόμενους.
Το “έξυπνο ρολόι”
Σε αρκετές ωστόσο περιπτώσεις η μετάδοση της εικόνας επιτυγχανόταν μέσω «έξυπνου ρολογιού», που έφερε κάμερα ή τοποθετούσαν αυτή μέσα στη μάσκα προστασίας από τον κορονοϊό. Ακολούθως, κατά τη διάρκεια της εξέτασης, με τη χρήση αυτού του εξοπλισμού, κατεύθυναν τους εξεταζόμενους και τους υποδείκνυαν τις σωστές απαντήσεις». Για την υπόθεση, συνελήφθησαν την στην Αττική, 13 άτομα, μεταξύ των οποίων 8 ιδιοκτήτες σχολών οδηγών και 4 υπάλληλοι Περιφερειακής Ενότητας Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Αθήνας.
«Συγκεκριμένα», ανέφερε στην παρουσίαση η εκπρόσωπος τύπου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ Αστυνόμος Β Κωνσταντία Δημογλίδου, «τα μέλη της οργάνωσης αναζητούσαν και έρχονταν σε επαφή με υποψήφιους, οι οποίοι αδυνατούσαν να επιτύχουν στις εξετάσεις, είτε λόγω ικανοτήτων είτε επειδή δεν γνώριζαν τη γλώσσα. Στο πλαίσιο αυτό, τους ενημέρωναν για τη διαδικασία, ενώ την προηγούμενη των εξετάσεων απέστελλαν στους επιτηρητές – υπάλληλους, μέλη της οργάνωσης, τις φωτογραφίες και τα στοιχεία των εξεταζόμενων.
Και διερμηνέα!
Ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της δράσης τους ήταν ότι, σε περίπτωση που ο εξεταζόμενος ήταν αλλοδαπός και δεν γνώριζε ελληνικά, χρησιμοποιούσαν διερμηνέα ενώ όταν οι υποψήφιοι ήταν περισσότεροι, το μέλος της οργάνωσης που υπαγόρευε τις απαντήσεις, ενεργοποιούσε εναλλάξ τη λειτουργία «αναμονή κλήσης».
Οι… τυφλοί επόπτες
Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της όλης διαδικασίας διαδραμάτιζαν οι επόπτες ή επιτηρητές, οι οποίοι παραλείποντας να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, συνέβαλαν καθοριστικά στη μείωση των πιθανοτήτων να συλληφθεί ο εκάστοτε εξεταζόμενος.
2.000 ευρώ η ταρίφα
Όπως προέκυψε, πριν την εξέταση, κάθε υποψήφιος κατέβαλε -κατά μέσο όρο- το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ, γνωρίζοντας ότι μέρος αυτών και συγκεκριμένα 500 ευρώ, προορίζονταν για υπάλληλο της αρμόδιας Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών. Τα υπόλοιπα μοιράζονταν ανάλογα με τον εκάστοτε ρόλο (ιδιοκτήτης σχολής, μεσολαβητής, διερμηνέας).
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, σχολές οδηγών και γραφεία υπαλλήλων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
86.370 ευρώ,
2 πιστόλια και περίστροφο,
117 εξαρτήματα οπτικοακουστικού εξοπλισμού (μικροκάμερες, ακουστικά «ψείρες», μπλούζες με τοποθετημένο εξοπλισμό σε αυτές κ.α.)
50 κινητά τηλέφωνα,
πλήθος υπολογιστών και χειρόγραφων σημειώσεων.