Δομή ΑΜΕΑ Θεσσαλονίκη: Τα βασανιστήρια - Γονείς εξακολουθούν να καταγγέλλουν ένα κλίμα συγκάλυψης και εκφοβισμού
Δεν έχουν τέλος οι φρικιαστικές αποκαλύψεις για τη δομή των ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη όπου – σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας – διαπιστώθηκαν από αποκρύψεις θανάτων μέχρι βασανιστήρια. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, μητέρα φιλοξενούμενου καταγγέλλει ότι υπήρξαν ακόμα τρεις θάνατοι ατόμων που διέμεναν εκεί. Κατά την ίδια, πρόκειται για άτομα που είχαν χρόνια προβλήματα και κανένας δεν τα βοηθούσε μέσα στη δομή. «Έφυγαν έτσι», είπε χαρακτηριστικά η γυναίκα. Την ίδια στιγμή, γονείς και κηδεμόνες παιδιών που ζουν στη δομή εξακολουθούν να καταγγέλλουν ένα κλίμα συγκάλυψης και εκφοβισμού από τα άτομα της δομής για να μη βγει τίποτα προς τα έξω. Μαζί με την απόκρυψη θανάτων, διαπιστώθηκαν βασανισμοί και τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό.
Ο θάνατος του Πάρη και τα βασανιστήρια
Η Ολυμπία Κόρδα, Πρόεδρος σωματείου γονέων και κηδεμόνων του ιδρύματος τόνισε, πριν από ένα 24ωρο, στον ΑΝΤ1: «Η κακοποίηση του Πάρη από εργαζόμενο που κατέληξε το παιδί… Αυτά εμείς τα μάθαμε τυχαία και τα καταγγείλαμε, ένα δεύτερο περιστατικό, ένας περιθαλπόμενος δραπέτευσε από το ίδρυμα που είναι στην Πυλαία και βρέθηκε στην Καλαμαριά ξυπόλητο και χαμένο και το βρήκε η αστυνομία και το τρίτο περιστατικό ένας υπάλληλος, εδώ μιλάμε για κακοποίηση, ένας υπάλληλος εκεί επειδή ο περιθαλπτομενος έπαιζε με το…, το πήρε για να το παραδειγματίσει και του έκαψε τα χέρια με καυτό νερό».
Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν όταν ο 20χρονος Πάρης έχασε τη ζωή του το Νοέμβριο του 2021 και η οικογένειά του κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στις αρχές. Ο Δημήτρης Γκολέμης, δικηγόρος της οικογένειας του θύματος ανέφερε πως «επιχείρησαν να συγκαλύψουν το περιστατικό και το παρουσίαζαν ως ένα χτύπημα από άλλο τρόφιμο, ότι δήθεν ο τρόφιμος χτύπησε τον Πάρη με παντόφλα και απέρριπταν αυτό που είχε συμβεί, ότι ο Πάρης είχε χτυπηθεί από υπάλληλο του ιδρύματος ο οποίος φαίνεται το επίμαχο βράδυ να βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ».
Το πόρισμα
Το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της οικογένειας για κατάσταση φρίκης και βασανισμού, ενώ διαπιστώθηκαν και παραλείψεις στη λειτουργία της δομής. Σημειώνεται, πάντως, ότι μετά τη σωρεία καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης, σε ελέγχους σε μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας της Αττικής, θα προχωρήσει η ΕΑΔ (Εθνική Αρχή Διαφάνειας).
Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: «Με έναυσμα δημοσιεύματα στον τύπο σχετικά με περιστατικά κακοποίησης σε προνοιακές δομές Φιλοξενίας ανηλίκων και κατόπιν σχεδιασμού βάσει ανάλυσης διακινδύνευσης, η ΕΑΔ πρόκειται να διενεργήσει ελέγχους σε έξι (6) μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας της Αττικής. Το αντικείμενο του ελέγχου, επικεντρώνεται στην εξέταση προσώπων, τη διαπίστωση τυχόν συνθηκών κακοποίησης ή βαριάς παραμέλησης των φιλοξενουμένων, τις ενέργειες διαχείρισης αυτών από τις διοικήσεις τους και εν γένει της ποιότητας και επάρκειας των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και των παρερχομένων υπηρεσιών των ελεγχόμενων φορέων.»
Την ίδια στιγμή, το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της δομής παραιτήθηκε. Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της έρευνας, ζητήθηκε και ελήφθη η παραίτηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου.