Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

12

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κύκλωμα πωλούσε διπλώματα οδήγησης: Πώς δρούσε
ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα πωλούσε διπλώματα οδήγησης: Πώς δρούσε

Κύκλωμα πωλούσε διπλώματα οδήγησης: Έναντι 2.000 ευρώ

Και πρώην υπάλληλος της Ε.Υ.Π στο κύκλωμα των επίορκων υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών – Επικοινωνίας Αθηνών. Το δρόμο για τη φυλακή έδειξαν στους τρεις εκ των τεσσάρων υπαλλήλων, που μετείχαν στην έκδοση αδειών οδήγησης με χρήση τεχνολογίας Hi-tech.

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Πρώην υπάλληλος της ΕΥΠ, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια, με μετάταξη, τοποθετήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Αθήνας, είναι μεταξύ των τεσσάρων κρατικών υπαλλήλων, οι οποίοι σε συνεργασία με ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης χορηγούσαν άδειες ικανότητας σε υποψηφίους με τη συνδρομή της…τεχνολογίας! Μετά την απολογία των τεσσάρων κρατικών υπαλλήλων και των οκτώ ιδιοκτητών σχολών οδήγησης, ανακριτής και εισαγγελέας διέταξαν την προφυλάκιση των τριών εκ των τεσσάρων υπαλλήλων, ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Η οδική ασφάλεια

Η υπόθεση, που σχετίζεται άμεσα με την οδική ασφάλεια, όπως δήλωσε κατά την παρουσίασή της ο Διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Δημήτριος Δάβαλος, σχετίζεται άμεσα και με τον τομέα της οδικής ασφάλειας. Στη διάλυση της εγκληματικής οργάνωσης, για την οποία κατηγορούνται ακόμη 58 άτομα, προχώρησε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Πιθανότατα και με τη συμβολή του πρώην υπαλλήλου της ΕΥΠ είδε στηθεί ένα σκηνικό με hitech εξαρτήματα μέσω των οποίων οι υποψήφιοι, που δεν μπορούσαν να πετύχουν στις εξετάσεις, έπαιρναν στα χέρια τους την άδεια οδήγησης. Συνολικά, υπολογίζεται ότι, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2022, τα μέλη της οργάνωσης, πέτυχαν να χορηγήσουν με παράνομο τρόπο 340 άδειες ικανότητας οδήγησης και Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας, αποκομίζοντας όφελος ύψους 680.000 ευρώ. Το πως χρησιμοποιούσαν τις «ψείρες», τις μικροκάμερες και τα «έξυπνα» ρολόγια, ανέλυσε η εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, Αστυνόμος Β Κωνσταντία Δημογλίδου:

«Ψείρες» και μικροκάμερες

«Την ημέρα της εξέτασης, τοποθετούσαν σε κατάλληλα σημεία, στο σώμα και τα ρούχα των υποψηφίων, οπτικοακουστικές συσκευές (ακουστικά τύπου «ψείρα» και μικροκάμερα), ενώ εντός σακιδίου ή σακούλας, που έφερε ο εξεταζόμενος, έκρυβαν συσκευή αναμετάδοσης δεδομένων, ώστε να έχουν ζωντανή εικόνα. Φρόντιζαν να δίνουν ειδικές οδηγίες για τα ρούχα, που έπρεπε να φοράει ο υποψήφιος, ώστε να μην εντοπίζονται οι συσκευές ενώ διέθεταν και μπλούζες με προεγκατεστημένο εξοπλισμό, τις οποίες χορηγούσαν στους εξεταζόμενους. Σε αρκετές ωστόσο περιπτώσεις η μετάδοση της εικόνας επιτυγχανόταν μέσω «έξυπνου ρολογιού», που έφερε κάμερα ή τοποθετούσαν αυτή μέσα στη μάσκα προστασίας από τον κορονοϊό. Ακολούθως, κατά τη διάρκεια της εξέτασης, με τη χρήση αυτού του εξοπλισμού, κατεύθυναν τους εξεταζόμενους και τους υποδείκνυαν τις σωστές απαντήσεις.

Οι επόπτες και οι επιτηρητές

Ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της δράσης τους ήταν ότι, σε περίπτωση που ο εξεταζόμενος ήταν αλλοδαπός και δεν γνώριζε ελληνικά, χρησιμοποιούσαν διερμηνέα ενώ όταν οι υποψήφιοι ήταν περισσότεροι, το μέλος της οργάνωσης που υπαγόρευε τις απαντήσεις, ενεργοποιούσε εναλλάξ τη λειτουργία «αναμονή κλήσης». Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της όλης διαδικασίας διαδραμάτιζαν οι επόπτες ή επιτηρητές, οι οποίοι παραλείποντας να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, συνέβαλαν καθοριστικά στη μείωση των πιθανοτήτων να συλληφθεί ο εκάστοτε εξεταζόμενος. Όπως προέκυψε, πριν την εξέταση, κάθε υποψήφιος κατέβαλε -κατά μέσο όρο- το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ, γνωρίζοντας ότι μέρος αυτών και συγκεκριμένα 500 ευρώ, προορίζονταν για υπάλληλο της αρμόδιας Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών. Τα υπόλοιπα μοιράζονταν ανάλογα με τον εκάστοτε ρόλο (ιδιοκτήτης σχολής)».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις