Συσσωρεύονται τα σκουπίδια στους κάδους απορριμμάτων σε όλο τον δήμο Θεσσαλονίκης λόγω της αποχής των εργαζόμενων της καθαριότητας, οι οποίοι διεκδικούν -μεταξύ άλλων- άμεση πληρωμή δεδουλευμένων, εξαιρέσιμων νυχτερινών, χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας, αποζημίωση των ΜΑΠ παρελθόντων ετών και αναδιάρθρωση προσωπικού. Οι εργαζόμενοι στη σημερινή γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του δημαρχιακού μεγάρου αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, με συνέχιση της αποχής από την καθαριότητα για την Τετάρτη και την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου, ενώ για την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, όρισαν νέα γενική συνέλευση.
Σε συνάντηση του Δ.Σ. των εργαζομένων με τον γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκο Λιακόπουλο, ενημερώθηκαν για τις δεσμεύσεις της διοίκησης Ζέρβα, με τους εργαζόμενους να ψηφίζουν υπέρ της συνέχισης της αποχής έως τότε δοθούν γραπτές διαβεβαιώσεις. Στη συνέχιση των κινητοποιήσεων αναφέρθηκε με δήλωσή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Από ένα σύνολο 2300 μελών του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης, 124 ψήφισαν και αποφάσισαν να αφήσουν για μία εβδομάδα τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας χωρίς αποκομιδή απορριμμάτων. Αποφάσισαν τη συνέχιση της αποχής, παραμένοντας μάλιστα αμειβόμενοι, από το έργο της καθαριότητας μέχρι την Παρασκευή 2/12/2022».
Τα αιτήματα των εργαζομένων
Θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για τον καθαρισμό των δρόμων
Σε καθημερινή βάση, στους δρόμους της πόλης συγκεντρώνονται 400 τόνοι σκουπιδιών, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Κώστας Ιακώβου. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, για να καθαρίσει η πόλη μετά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων «θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε εργάσιμων ημερών για να μαζευτούν όλοι αυτοί οι τόνοι που βρίσκονται στους δρόμους και να επανέλθει η Θεσσαλονίκη στην κανονική της ροή». Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων δήμου Θεσσαλονίκης Κώστας Φουντούκης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «στην αποχή συμμετέχει η πλειοψηφία των εργαζομένων. Γίνεται μερική αποκομιδή των απορριμμάτων και θα συνεχίσει να γίνεται. Είμαστε στα εργοτάξια, απέχουμε από την εργασία μας. Είμαστε εν αναμονή των αποφάσεων της διοίκησης». Κατά τη διάρκεια της αποχής, η αποκομιδή από νοσοκομεία και λαϊκές αγορές γίνεται κανονικά για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.