Πώς καθαρίζω το ξύλο: Τα ξύλινα έπιπλα είναι πανέμορφα και δίνουν αίγλη και στυλ στο χώρο μας αλλά όταν έρχεται η ώρα να τα καθαρίσουμε, μας ταλαιπωρούν αρκετά!
Για να καθαρίσουμε το ξύλο από τις σκόνες και την πολυκαιρία χρειάζεται ένα υλικό δραστικό αλλά και αρκετά ήπιο, για να μην καταστρέψει το ξύλο. Αρχικά ξεσκονίζουμε και σαπουνίζουμε το έπιπλο μας. Στη συνέχεια, φτιάχνουμε έναν χειροποίητο καθαριστικό πολτό. Θα χρησιμοποιήσουμε τρία κλασσικά υλικά, με τα οποία καθάριζαν παλιά όλες οι νοικοκυρές. Ελαιόλαδο, ξύδι και σόδα. Φτιάχνουμε μια πάστα με 1 μέρη λάδι και 1/2 μέρος ξύδι ( ή λεμόνι) και προσθέτουμε σε αυτό 2 μέρη σόδα. Αναμιγνύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο πολτό. Απλώνουμε μια μικρή ποσότητα σε ένα βαμβακερό πανί και τρίβουμε την επιφάνεια, ακολουθώντας πάντα τα νερά του ξύλου (όχι αντίθετα, γιατί θα “πληγώσουμε” το παλιό έπιπλο).
Τα παλιά έπιπλα που είναι φτιαγμένα από καλό, αληθινό ξύλο θέλουν τακτικά ενυδάτωση, γιατί το ξύλο τους ξεραίνεται εύκολα. Γι’ αυτό αν τα έχετε κοντά σε τζάκι ή καλοριφέρ πρέπει να τα απομακρύνετε, γιατί θα σας χαλάσουν πολύ πιο γρήγορα από όσο υπολογίζετε. Η υγρασία είναι η τροφή του ξύλου. Αρκεί βέβαια να υπάρχει στον χώρο σε κανονικά επίπεδα!
Τα παλιά έπιπλα συνήθως χρειάζονται τακτικά ενυδάτωση, τουλάχιστον μια φορά κάθε τρεις μήνες. Η μία λύση που προτείνουμε είναι να τα θρέφετε τακτικά με κερί, που μπορείτε να βρείτε εύκολα σε όλα τα σουπερ -μάρκετ. Υπάρχουν επίσης και ειδικά λάδια για αυτή την δουλειά αλλά και ένα παιδικό λαδάκι ή λίγο ελαιόλαδο κάνει την ίδια δουλειά! Το παραδοσιακό μελισσοκέρι, που μυρίζει κι ωραία είναι μια άλλη λύση για τους πιο μερακλήδες! Όποιο υλικό κι αν βάλετε, αλείψτε το με ένα βαμβακερό πανί (ακολουθώντας πάντα τα νερά του ξύλου). Χρησιμοποιείστε μικρή ποσότητα για να απορροφηθεί εύκολα.
Γυάλισμα επίπλου
Τα περισσότερα έπιπλα που ανήκουν σε μια παλιότερη εποχή είναι περασμένα με βερνίκι. Άλλωστε η γυαλάδα τους ήταν μεγάλο μέρος της γοητείας τους. Αν θέλετε να επαναφέρετε την γυαλάδα στα έπιπλά σας πρέπει να τα ξεσκονίσετε καλά. Στη συνέχεια να τα περάσετε με ένα γυαλιστικό σπρέι. Αν το έπιπλό σας έχει ξύλο λάκα τότε δεν χρειάζεται να κοπιάσετε πολύ. Απλά περάστε τις επιφάνειες με ένα υγρό πανάκι και στη συνέχεια σκουπίστε με ένα βαμβακερό στεγνό πανί.
Δαχτυλιές τέλος!
Όσο κι αν έχουμε γυαλίσει τα έπιπλα μας και να έχουμε καταφέρει να τα κάνουμε να φαίνονται σαν καινούργια, ένα πράγμα δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Τις δαχτυλιές! Η λύση δεν είναι να κλείσουμε τα έπιπλα στο σαλόνι και να μην τα αγγίζουμε ποτέ. Είναι πιο απλή! Βρέχουμε ένα σφουγγαράκι και το βάζουμε για ένα λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων. Το αφήνουμε να ζεσταθεί και περνάμε με αυτό τις επιφάνειες. Οι δαχτυλιές φεύγουν αμέσως, χωρίς κόπο και χωρίς τρίψιμο. Aν σας αρέσουν τα παλιά έπιπλα αλλά δεν σας αρέσει καθόλου ο κόπος που χρειάζεται για να συντηρηθούν, μπορείτε να αγοράσετε vintage έπιπλα, ολοκαίνουργια και με τεχνοτροπία παλαίωσης. Δηλαδή, μπορείτε να αγοράσετε έπιπλα που μοιάζουν παλιά αλλά δεν είναι!