Εποχική γρίπη 2022 - Ελλάδα: Στους πέντε είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στην εντατική με γρίπη, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του ΕΟΔΥ
Μετά τις πρώτες δύο περιπτώσεις, άλλοι τρεις ασθενείς χρειάστηκε αυτή την εβδομάδα να μπουν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ μέχρι στιγμής, στην χώρα έχει καταγραφεί και ένας θάνατος. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την ίδια στιγμή έχει καταγραφεί αύξηση 8,4% στον αριθμό των ασθενών που επισκέφθηκαν γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, κυρίως ανάμεσα στα παιδιά ηλικίας έως 14 ετών.
Κατά την τελευταία εβδομάδα (21-27 Νοεμβρίου), ελέγχθηκαν συνολικά 37 κλινικά δείγματα (11 απο νοσοκομεία και 26 από γιατρούς) και βρέθηκαν 2 θετικά στον υπότυπο Α (Η3Ν2). Ο ΕΟΔΥ τονίζει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.
Συμπτώματα γρίπης
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες. Κλινική εικόνα συμβατή με γρίπη είναι π.χ. αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων, βήχας, πυρετός >38°C, μυαλγία ή/και κεφαλαλγία.
Πως θεραπεύεται η γρίπη
Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιώσεις, έτσι και η γρίπη συνήθως “θα κάνει τον κύκλο της”. Χρειάζεται ξεκούραση, πολλά υγρά, αποφυγή του καπνίσματος, λήψη αντιπυρετικών για την αντιμετώπιση του πυρετού και παυσίπονων για την αντιμετώπιση του πόνου των μυών. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στην θεραπεία της γρίπης, διότι τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν τους ιούς. Μη δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά και εφήβους, ιδίως όταν έχουν πυρετό, αν δεν συμβουλευθείτε πρώτα γιατρό.