Η έρευνα για τη… μαγεία, η “μάγισσα” και τα 1200 ευρώ!

ΕΛΛΑΔΑ

Η έρευνα για τη… μαγεία, η “μάγισσα” και τα 1200 ευρώ!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

39χρονος πίστεψε μια μαυροφορεμένη γυναίκα

03.12.2022 | 14:55

Tα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό PLoS, ήταν σαφέστατα. Κατέληγε ότι κάτι λιγότερο από το μισό των Ελλήνων, πιστεύουν στο «κακό μάτι» . στη βασκανία, στο… δέσιμο της μαγείας και τα συναφή. Κατά…σατανική σύμπτωση, ένας από αυτούς του «κάτι λιγότερο» από τους μισούς, έπεφτε, σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσίευση της έρευνας, θύμα μιας πανούργας «μάγισσας», έξω από ιδιωτική κλινική των Βορείων Προαστίων, χάνοντας, απ’ τη μια στιγμή στην άλλη, 1.200 ευρώ, όπως κατήγγειλε στην Αστυνομία!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θύμα, ένας 39χρονος, περίμενε να εξέλθει η σύζυγός του, η οποία νοσηλευόταν στην κλινική, όταν τον πλησίασε μια ηλικιωμένη γυναίκα, που έμοιαζε με τσιγγάνα, όπως είπε αργότερα στους αστυνομικούς. Αρχικά, του ζήτησε χρήματα και στη συνέχεια ένα τσιγάρο. Όταν πήρε το τσιγάρο στα χέρια της, άρχισε να του κάνει… κόλπα, να το εξαφανίζει και να το επαναφέρει μπροστά στα μάτια του. Μάλιστα, του είπε ότι συγγενικό του πρόσωπο του έχει κάνει μάγια, και μπορεί να τα «λύσει», αν της δώσει μόλις 10 ευρώ. Ο 39χρονος, της έδωσε το χαρτονόμισμα, και η «μάγισσα» το εξαφάνιζε και το εμφάνιζε μπροστά του με ταχυδακτυλουργικές κινήσεις., όπως είχε κάνει και με το τσιγάρο.

Κουβέντα στην κουβέντα, κλιμακώνοντας την απάτη, του είπε ότι ξέρει πως έχει αρκετά χρήματα στην τράπεζα, και τον έπεισε να πάει μέσα στην κλινική και να βγάλει από το Α.Τ.Μ 1.200 ευρώ για να «ξορκίσει» τα μάγια και να του τριπλασιάσει τα χρήματα!

Μακριά από αδιάκριτους

Όταν επέστρεψε με τα χρήματα, η δράστις της απάτης του ζήτησε να απομακρυνθούν, και να μεταβούν στην πίσω πλευρά διπλανού καταστήματος για να μην τους βλέπει ο κόσμος. Αφού τον απομόνωσε σε μια γωνιά, του πήρε τα χαρτονομίσματα, τα χώρισε στη μέση, τα έβαλε σε δύο χαρτοπετσέτες, και άρχισε τα «μαγικά» της. Μετά από λίγα λεπτά, του είπε ότι… ξόρκισε το κακό και «λύθηκαν» τα μάγια.

Οι χαρτοπετσέτες

Με το πρόσχημα ότι του επιστρέφει τα χρήματα, του έβαλε γρήγορα «για να μην τους δουν», χαρτοπετσέτες μέσα από την μπλούζα του. Η μαυροφορεμένη «μάγισσα» έφυγε και ο 39χρονος επέστρεψε στην κλινική για να παραλάβει την σύζυγό του. Όταν έφθασε στην είσοδο, άνοιξε τις χαρτοπετσέτες και σοκαρισμένος, είδε πως έλειπαν τα χρήματα και του «λύθηκαν» πια τα γόνατα. Αμέσως κατάλαβε ότι τον έπιασε κορόιδο η μαυροφορεμένη γυναίκα, και ενημέρωσε την Αστυνομία. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αμαρουσίου που ανέλαβαν την έρευνα εντόπισαν από κάμερες ασφαλείας την τσιγγάνα και διαπίστωσαν ότι την συνόδευαν άλλες δύο γυναίκες, που αναζητούνται.

Τα μάγια και το… “κακό μάτι”

Όπως προαναφέρθηκε, σημαντική θέση στην ελληνική κοινωνία φαίνεται πως καταλαμβάνουν οι προλήψεις καθώς, σύμφωνα με την έρευνα που βλέπει το φως της δημοσιότητας, λίγο λιγότεροι από τους μισούς Έλληνες, πιστεύουν στο “κακό μάτι” και τα μάγια. Η μαγεία παραμένει ελκυστική για τους ανθρώπους ανά τον κόσμο, ωστόσο, σε κάποιες περιοχές οι δεισιδαιμονίες είναι περισσότερο δημοφιλείς από άλλες. Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου το ποσοστό φαίνεται αυξημένο, με τέσσερις στους δέκα στη χώρα να πιστεύουν στη μαγεία και το “κακό μάτι”, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLoS One».

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, συμμετείχαν μέσω συνεντεύξεων, περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι από 95 χώρες. Η έρευνα εκτιμά ότι τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στη Γη πιστεύουν στη μαγεία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Οι διαφορές από χώρα σε χώρα είναι μεγάλες, και η περίπτωση της Ελλάδας παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με την Τουρκία.

Από την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν τόσο στην κουλτούρα τους τις δεισιδαιμονίες, ειδικά σε Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό, 9% παρατηρούμε στη Σουηδία, ενώ η Τυνησία φαίνεται αρκετά, θα έλεγε κανείς, εξαρτημένη από τη μαγεία με ποσοστό 90%.

Exit mobile version