Μουντιάλ Ιαπωνία - Κροατία: Με τον Λιβάκοβιτς να αποκρούει τρία πέναλτι η Κροατία έβγαλε νοκ άουτ (1-1,3-1 π.) την Ιαπωνία και περιμένει Βραζιλία ή Νότια Κορέα στους «8»
Για τρίτη φορά στην ιστορία της και για δεύτερη συνεχόμενη η Κροατία συνεχίζει στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Κροατία μετά από το 1-1 σε κανονική διάρκεια και παράταση έλυσε τις διαφορές της με την Ιαπωνία στα πέναλτι. Εκεί ανέλαβε δράση ο Ντόμινικ Λιβάκοβιτς ο οποίος έπιασε τρία πέναλτι (3-1)και χάρισε την πρόκριση στην Κροατία! Πλέον η Κροατία θα περιμένει τον αγώνα της Βραζιλίας με τη Νότια Κορέα για να μάθει την αντίπαλο της στα προημιτελικά.
Ο αγώνας
Στο «Al Janoub Stadium» της πόλης Αλ-Ουάκρα, οι Ιάπωνες έχασαν την πρώτη καλή ευκαιρία στον αγώνα στο 3ο λεπτό, όταν μετά από σέντρα στην «καρδιά» της άμυνας των Κροατών ο Τανιγκούτσι έπιασε κεφαλιά ελάχιστα άουτ. Στο 8ο λεπτό από μεγάλο σφάλμα του Τομιγιάσου, ο Πέρισιτς έκλεψε την μπάλα κι επιχείρησε να πλασάρε με το δεξί από πολύ πλάγια θέση, με τον Γκόντα να αποκρούει και τον Κράμαριτς να μην μπορεί στη συνέχεια να πλασάρει πιεζόμενος από τους στόπερ.
Στο 41’ οι Ιάπωνες έχασαν τεράστια ευκαιρία, όταν κυκλοφόρησαν εξαιρετική την μπάλα, με τον Μαέντα τελικό αποδέκτη να «πατάει» στην περιοχή και να εκτελεί πάνω απ’ τα δοκάρια του Λιβάκοβιτς. Δύο λεπτά αργότερα (43’) οι Ιάπωνες άνοιξαν το σκορ. Από σέντρα στην «καρδιά» της άμυνας, ο Γιοσίντα γύρισε την μπάλα προς τα μέσα κι ο Μαέντα έκανε το 1-0 για τους «μπλε σαμουράι».
Δεύτερο ημίχρονο
Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα άλλαξε άρδην, με τους Κροάτες να καταθέτουν στο γήπεδο όλη την ποιότητά τους. Στο 56’ από σέντρα του Λόβρεν, ο Πέρισιτς σηκώθηκε πιο ψηλά απ’ όλους και με καρφωτή κεφαλιά ισοφάρισε σε 1-1, δικαιώνοντας την επιμονή της «Χρβάτσκα». Οι Ιάπωνες προσπάθησαν να «απαντήσουν» αμέσως, όταν στο 58’ ο Έντο βρήκε χώρο κι εξαπέλυσε ένα πολύ δυνατό σουτ, με τον Λιβάκοβιτς να «απογειώνεται» στο «παραθυράκι» του και να αποκρούει εντυπωσιακά σε κόρνερ.
Στο 62’ ο Μόντριτς λίγο έλειψε να σημειώσει ένα απ’ τα καλύτερα γκολ της διοργάνωσης, όταν δοκίμασε ένα καταπληκτικό φαλτσαριστό σουτ έξω απ’ την περιοχή, όμως ο Γκόντα απέκρουσε σε κόρνερ. Οι Κροάτες συνέχισαν να πιέζουν και στο 67’ από σουτ του Κράμαριτς η μπάλα κόντραρε και κατέληξε στον Μπούντιμιρ, που σημάδεψε λίγο άουτ από το αριστερό δοκάρι του Γκόντα.
Οι δύο ομάδες «έσβησαν» τις μηχανές τους μετά το 70’ κι άρχισαν να συμβιβάζονται με την ιδέα της παράτασης. Στην παράταση κανείς δεν έπαιρνε ρίσκα στο γήπεδο, όμως οι Ιάπωνες ήταν εκείνοι που έχασαν την πιο σημαντική ευκαιρία με το πλασέ του Μιτόμα στο 105’, με τον Λιβάκοβιτς να δείχνει εξαιρετική αντανακλαστικά αποκρούοντας με γροθιές. Στο 120’ ο Όρσιτς είχε την καλύτερη στιγμή της στην παράταση, όμως το πλασέ του έφυγε λίγο άουτ και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι. Εκεί «μίλησε» η κλάση του Λιβάκοβιτς, ο οποίος απέκρουσε τις εκτελέσεις των Μιναμίνο, Μιτόμα, Γιοσίντα κι έστειλε με εμφατικό τρόπο τους Κροάτες στα προημιτελικά, αφού την ίδια ώρα οι Βλάσιτς, Μπρόζοβιτς και Πάσαλιτς ήταν εύστοχοι.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ
Μιναμίνο Απόκρουση του Λιβάκοβιτς
Βλάσιτς 0-1
Μιτόμα Απόκρουση του Λιβάκοβιτς
Μπρόζοβιτς 0-2
Ασάνο 1-2
Λιβάγια Δοκάρι
Γιοσίντα Απόκρουση του Λιβάκοβιτς
Πάσαλιτς 1-3
Διαιτητής: Ίσμαϊλ Έλφαθ (Η.Π.Α.)
Κίτρινες: Κόβατσιτς, Μπάρισιτς
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΙΑΠΩΝΙΑ (Χατζίμε Μοριγιάσου): Γκόντα, Τομιγιάσου, Γιοσίντα, Τανιγκούτσι, Ίτο, Έντο, Μορίτα (106’ Τανάκα), Ναγκατόμο (64’ Μιτόμα), Ντόαν (87’ Μιναμίνο), Μαέντα (64’ Ασάνο), Καμάντα (75’ Σακάι).
ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Μπάρισιτς, Μόντριτς (99’ Μάγιερ), Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς (99’ Βλάσιτς), Κράμαριτς (68’ Πάσαλιτς), Πέτκοβιτς (62’ Μπούντιμιρ, 106’ Λιβάγια), Πέρισιτς (106’ Όρσιτς).
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
Το πανόραμα της φάσης των 16
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου
Ολλανδία-ΗΠΑ 3-1
Αργεντινή-Αυστραλία 2-1
Κυριακή 4 Δεκεμβρίου
Γαλλία-Πολωνία 3-1
Αγγλία-Σενεγάλη 3-0
Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου
Ιαπωνία-Κροατία 1-1 (1-3 πέναλτι)
21:00, Βραζιλία-Νότια Κορέα, «Stadium 974»
Τρίτη 6 Δεκεμβρίου
17:00, Μαρόκο-Ισπανία, «Education City Stadium»
21:00, Πορτογαλία-Ελβετία, «Lusail Iconic Stadium»