Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γλυπτά Παρθενώνα στο Βρετανικό μουσείο – επιστροφή: Η απροθυμία του Προέδρου
ΕΛΛΑΔΑ

Γλυπτά Παρθενώνα στο Βρετανικό μουσείο – επιστροφή: Η απροθυμία του Προέδρου

Γλυπτά Παρθενώνα στο Βρετανικό μουσείο - επιστροφή: Ο Πρόεδρος του Βρετανικού μουσείου δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα πρόθυμος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην χώρα μας

Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα έχει έρθει και πάλι στην επικαιρότητα, με την επιβεβαίωση Ελλήνων αξιωματούχων ότι υπάρχουν μυστικές συναντήσεις με τη διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου. Η απροθυμία του επικεφαλής του και το “τρικ” για να επιστρέψουν. Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, έχει μιλήσει σε αρκετές περιπτώσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τα αιτήματα της επιστροφής τους στην Ελλάδα.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στον Guardian ότι έχουν υπάρξει συναντήσεις με υπευθύνους του Βρετανικού Μουσείου για το θέμα. Από την πλευρά του πάντως, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου έχει εκφράσει απροθυμία για παραχώρηση των Γλυπτών. Συγκεκριμένα έχει αναφέρει ότι όσα συνέλεξε το Βρετανικό Μουσείο κατά τη διάρκεια της ζωής πολλών γενιών Βρετανών, δεν μπορεί η δική του γενιά να τα απεμπολήσει.

Θα παραμείνουν στην κατοχή του Βρετανικού Μουσείου

Έκανε με αυτό τον τρόπο καθαρό, ότι και τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα παραμείνουν «περιουσία» του Βρετανικού Μουσείου, απαντώντας στην πίεση για επιστροφή τους στην Ελλάδα. Στην τελευταία τοποθέτησή του επί του θέματος, στις αρχές Νοεμβρίου και σχετικά με το ηθικό ζήτημα του να κατέχει το Βρετανικό Μουσείο «κλεμμένα εκθέματα» ανέφερε: «Ακούμε πολλούς να μιλούν για επιστροφή. Όμως η δημιουργία του παγκόσμιου Βρετανικού Μουσείου ήταν η αφοσιωμένη δουλειά γενεών. Το να την εκχωρήσουμε δεν μπορεί να είναι μια απρόσεκτη πράξη μιας μοναδικής γενιάς».

Ο Όσμπορν αναφέρθηκε και στον βρετανικό νόμο που υποστηρίζει τη θέση του, τον νόμο του 1963, ο οποίος και απαγορεύει ρητά την παραχώρηση εκθεμάτων του Μουσείου. «Πώς μπορούμε να περιμένουμε να ξεφύγουμε από τη δίνη της στιγμής; Δεν το κάνουμε. Αλλά μην περιμένετε να είμαστε παθητικοί μπροστά σε αυτό».
Ο ίδιος έχει αφήσει από την άλλη ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής – μόνο όμως για προσωρινή έκθεση – εκθεμάτων του Βρετανικού Μουσείου στις χώρες από τις οποίες προέρχονται και τα οποία σε μεγάλο βαθμό αποκτήθηκαν από τη Βρετανία στα χρόνια της αποικιοκρατίας. «Για κάποιες κοινότητες, η κατάσταση δεν είναι αρκετά καλή. Είμαι αισιόδοξος ότι υπάρχουν συμφωνίες που μπορούν να επιτευχθούν».

Πώς μπορούν λοιπόν να επιστρέψουν;

Η επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, δεν είναι μια εύκολη εξίσωση. Όπως φαίνεται και από τις τοποθετήσεις του Όσμπορν, το Βρετανικό Μουσείο δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί να παραχωρήσει στην Ελλάδα τα Γλυπτά. Αντίστοιχα καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχόταν ποτέ να… δανειστεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα.Έτσι ο μόνος τρόπος επαναπατρισμού τους που φαίνεται στον ορίζοντα είναι ένα “τρικ” στο οποίο θα συμφωνήσουν ελληνική κυβέρνηση και Βρετανικό Μουσείο για να προσπεράσουν τον νόμο του 1963, που απαγορεύει από το Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του. Το “τρικ” αυτό θα μπορούσε να είναι το άνοιγμα ενός είδους παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα.

Επιβεβαίωση Γεραπετρίτη για μυστικές συναντήσεις

Ότι υπάρχουν επαφές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του βρετανικού Μουσείου σχετικά με το ελληνικά αίτημα επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στη θέση τους, επιβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης στον Guardian. «Υπάρχουν προκαταρκτικές επαφές και, ναι, έχω συναντηθεί με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζωρτζ Όσμπορν, για να συζητήσουμε το θέμα» ανέφερε ο Γεραπετρίτης.

Η είδηση έρχεται πέντε μέρες αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας μπροστά σε κοινό στο LSE τόνισε ότι υπάρχει λύση αμοιβαία επωφελής και για τις δύο πλευρές. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα πριν τις ελληνικές εκλογές του 2023, εκτιμά ο Ρότζερ Μάικλ, ιδρυτής του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας με έδρα την Οξφόρδη. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Βρετανός επιστήμονας δημιούργησε το πρώτο πιστό αντίγραφο ενός από τα Γλυπτά που έκλεψε ο Λόρδος Έλγιν από την Ακρόπολη. Πρόκεται για το κεφάλι ενός αλόγου από το άρμα της Σελήνης, από τα τέσσερα συνολικά που υπήρχαν στο αέτωμα του Παρθενώνα. «Ήρθε η ώρα να επιστρέψουν τους αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς στην πατρίδας τους», διαμηνύει στους ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ο Ρότζερ Μάικλ.

Ο Βρετανός μιλώντας στους thetimes.co.uk δήλωσε πως «όταν κλέβετε πράγματα και τα εκθέτετε σε δημόσια προβολή, μην εκπλαγείτε αν αργά ή γρήγορα κάποιος έρθει και πει: “Μου το έκλεψες και το θέλω πίσω”. Πλέον υπάρχει μικρή ανοχή σε θέματα πολιτιστικής οικειοποίησης και η στάση του Βρετανικού Μουσείου δεν συμβαδίζει με την εποχή». «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν πριν τις ελληνικές εκλογές του 2023», εκτιμά ο Μάικλ επικαλούμενος επαφές που έχουν γίνει μεταξύ του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου και του Έλληνα πρέσβη στη Βρετανία Ιωάννη Ραπτάκη. Υποστηρικτής του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο Ρότζερ Μάικλ συνέχισε λέγοντας ότι Ελλάδα και Βρετανία «επεξεργάζονται μια πολύ ευαίσθητη συμφωνία και υπάρχει ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του», χωρίς να αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες.

Oι Βρετανοί συμφωνούν

Το 54% των Βρετανών λέει ναι στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και μόλις το 16% έχει αντίθετη άποψη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του BBC και πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του οργανισμού Parthenon Project. Το Parthenon Project είναι ένας σχετικά νέος φορέας που στοχεύει στην επανένωση των Γλυπτών. Πρόσφατα μάλιστα πρόεδρος του οργανισμού ορίστηκε ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας των κυβερνήσεων Κάμερον, λόρδος Εντ Βέιζι. Ο Λόρδος Βέιζι που υπηρέτησε στο υπουργείο από το 2010 ως 2016 δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως «μια συμφωνία είναι εφικτή».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις