«Το ενεργειακό κόστος για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης & Αποχέτευσης δεν αντιμετωπίζεται με τίποτα και είναι δεδομένο ότι οι ΔΕΥΑ θα χρεοκοπήσουν αν δεν στηριχθούν άμεσα». Ο πρόεδρος ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, περιέγραψε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 126 ΔΕΥΑ της χώρας με την εκτίναξη μέχρι σήμερα, του ενεργειακού κόστους λειτουργίας τους κατά 100 εκ. ευρώ επιπλέον, μιλώντας στην 32η Ετήσια Τακτική Συνέλευση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022, στην Αθήνα. Ως άμεση και επείγουσα λύση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεωκοπίας των ΔΕΥΑ και ό,τι αυτή συνεπάγεται για την παροχή νερού στους πολίτες, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προέταξε την άμεση στήριξή τους «για να βγάλουμε τη χρονιά». «Στο πολύ πετυχημένο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών μίλησε για τα πρώτα 20 εκατομμύρια που θα δοθούν και τα οποία μπορώ να τα εκλάβω μόνο ως μία αρχή, διότι το κόστος το οποίο σήμερα υπολογίζουμε για τις ΔΕΥΑ είναι κοντά στα 100 εκ. ευρώ» τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, απευθυνόμενος στον παρόντα αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα και υπενθύμισε ότι με πρόταση του αναπληρωτή υπουργού – η οποία και αναγνωρίζεται – στην σύσκεψη που έγινε με τον υπουργό Εσωτερικών και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ζήτησε ένα μεγάλο κομμάτι να πληρωθεί από το κράτος.
«Τιμά τον κ. Πέτσα η πρόταση που κατέθεσε, δηλαδή να πληρωθούν τα 2/3 του αυξημένου κόστους των ΔΕΥΑ από το κράτος και να αναλάβει και η Αυτοδιοίκηση το μερίδιο που της αναλογεί. Αυτό όμως πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, διότι είναι η μοναδική διέξοδος επιβίωσης των ΔΕΥΑ». Το δεύτερο ζήτημα που επισήμανε ο κ. Παπαστεργίου είναι ότι πρέπει να δρομολογηθεί η ενεργειακή αυτονομία των ΔΕΥΑ. «Θα πρέπει να βοηθηθούν οι ΔΕΥΑ να καταθέσουν προτάσεις χρηματοδότησης και να έχουν προτεραιότητα στα έργα εξοικονόμησης ενέργειας». «Πολύ καλή είδηση» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ το νέο πρόγραμμα ψηφιοποίησης των ΔΕΥΑ ύψους 58 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που εξήγγειλε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θ. Λιβάνιος στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. «Πορευόμαστε σε μια νέα εποχή που τη χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε πλέον πολύ καλύτερα να ελέγξουμε γεωτρήσεις, συστήματα ώστε να είμαστε πιο άμεσοι και ακριβείς στους πολίτες μας».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε την αντίθεσή του για το γεγονός ότι δεν γίνεται αποδεκτό το αίτημα της Αυτοδιοίκησης να περάσουν οι οφειλές προς τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ στην ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα να έχουν τεράστιο θέμα με την εισπραξιμότητα. Αναφερόμενος στην ανάγκη για επενδύσεις στις ΔΕΥΑ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι αυτή φαίνεται από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα Τρίτση. «Πολύ μεγάλη ανάσα τα χρήματα που δόθηκαν, αλλά θα πρέπει να δούμε όμως, όλες οι υπόλοιπες προτάσεις αν θα μπορέσουν και ποιες, να πάνε στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Πρέπει να στηριχθούνε οι ΔΕΥΑ γιατί όντως είναι τεράστια τα δίκτυα που πρέπει να συντηρήσουμε» ανέφερε.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε την ανάγκη «να καθίσουμε και να συζητήσουμε για όλα αυτά που πάνε να γίνουν για μας χωρίς εμάς. Δεν είμαι σίγουρος ότι η ενοποίηση των ΔΕΥΑ τελικά θα δημιουργήσει τόσο σημαντική οικονομία κλίμακας, ώστε να αποτελέσει μια στρατηγική επιλογή. Δεν είμαι σίγουρος ότι από τη ΔΕΥΑ των Τρικάλων, για παράδειγμα, μπορώ να ελέγξω το πιο απομακρυσμένο χωριό του νομού Τρικάλων αν κάνουμε μια κοινή ΔΕΥΑ. Γνωρίζω ότι υπάρχει μια τέτοια συζήτηση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη DG REGIO. Δεν είμαι όμως καθόλου βέβαιος ότι οι Ευρωπαίοι έχουν εικόνα από το ανάγλυφο της Ελλάδας και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα».