Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν κτίρια στην επαρχία Ζαπορίζια της νότιας Ουκρανίας, καταστρέφοντας πολλά σπίτια και σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους, δήλωσε ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας. Ένας αξιωματούχος της πόλης Ζαπορίζια ανέφερε ότι κτίρια χτυπήθηκαν στα προάστια της πόλης και ορισμένοι ρωσικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν.
Ήχησαν ξανά οι σειρήνες σε ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, με τις αρχές της χώρας να μιλούν για νέο κύμα ρωσικών επιθέσεων. «Οι πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί», δήλωσε εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Γιούριι Ιχνατ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για καταστροφές και θύματα, αλλά τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι εκρήξεις ακούγονταν σε ορισμένες περιοχές, καθώς τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας ανέλαβαν δράση. «Μην αγνοείτε τον συναγερμό», προέτρεψε ο επικεφαλής των υπηρεσιών της προεδρίας της Ουκρανίας Αντρίι Γέρμακ.
“We have heating, no electricity, no water, no mobile or internet connection, but NO RUSSIANS! I am extremely happy because now we are free.”
Show this to everyone who thinks that Ukraine should stop fighting for its people. pic.twitter.com/PhjCLbbNpu
— Saint Javelin (@saintjavelin) November 15, 2022
Το “κόκκινο τηλέφωνο”
Το λεγόμενο «κόκκινο τηλέφωνο» του Ψυχρού Πολέμου, δηλαδή η γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, δεν… αραχνιάζει στην εποχή του πολέμου στην Ουκρανία. Όχι μόνο λειτουργεί, αλλά χρησιμοποιείται δις ημερησίως, ώστε να ελέγχεται και να διασφαλίζεται ακριβώς αυτή η λειτουργικότητά του. Στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, μάλιστα, χρησιμοποιήθηκε σε μία και μοναδική περίπτωση, για εξαιρετικά σοβαρό λόγο, όταν οι Ρώσοι πολιορκούσαν το Κίεβο.
Το σχέδιο Κλίτσκο
Ένα εφεδρικό σχέδιο, σε περίπτωση που παρουσιαστούν ελλείψεις στην παροχή νερού, ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, καθώς οι Ρώσοι επιδίδονται το τελευταίο διάστημα σε ανελέητους βομβαρδισμούς κρίσιμων υποδομών της χώρας, στοχεύοντας κυρίως εγκαταστάσεις ενέργειας. Σύμφωνα με τον Κλίτσκο, σε περίπτωση ελλείψεων στην παροχή νερού στην πρωτεύουσα, θα παρέχεται ένα σύστημα εφεδρικών πηγών πόσιμου νερού, πρώτα απ’όλα, συγκροτήματα αντλιοστάσιων, τα περισσότερα από τα οποία έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με γεννήτριες. «Η πρωτεύουσα απέκτησε γεννήτριες για το σκοπό αυτό, με τις οποίες συνδέονται άμεσα 105 αντλιοστάσια της δημοτικής επιχείρησης του ιδρύματος υδάτινων εγκαταστάσεων του Κιέβου και έξι ακόμη αντλιοστάσια του Kyivvodokanal στην αριστερή όχθη», έγραψε ο δήμαρχος στο Telegram σύμφωνα με την διαδικτυακή εφημερίδα Kyiv Post.
Ο δήμαρχος υπενθύμισε ότι σε περίπτωση παντελούς έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, θα λειτουργούν αλυσίδες λιανικής και καταστήματα που τροφοδοτούνται από αυτόνομες πηγές, δηλαδή γεννήτριες. Θα είναι δυνατή η αγορά πόσιμου νερού σε αυτά. Εκατομμύρια άνθρωποι στην πλειονότητα των περιοχών της Ουκρανίας έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα, εν μέσω πολικών θερμοκρασιών. Από τον Οκτώβριο, η Ρωσία βομβάρδισε μαζικά τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και διακοπές στην ηλεκτροδότηση που επηρεάζουν καθημερινά εκατομμύρια Ουκρανούς.
Οι Ουκρανοί αναγκάζονται να καταφεύγουν σε αυτοσχέδιο μέσα για να έχουν φως ή για να ζεσταθούν τις ώρες που κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα στα σπίτια τους. Πολλές φορές, ωστόσο, προκαλούνται φωτιές με δυσάρεστες συνέπειες, αφού αρκετοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Σύμφωνα με τους διασώστες, οι συχνότερες αιτίες των πυρκαγιών και των εκρήξεων είναι «τα αναμμένα κεριά», «οι φιάλες (υγραερίου) στα διαμερίσματα» αλλά και «οι ηλεκτρογεννήτριες στα μπαλκόνια».