Οι Ρώσοι αθλητές ενδέχεται να είναι σε θέση να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024, ακόμη και αν δεν έχει τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τον δρόμο άνοιξε η πρόταση του Ασιατικού Ολυμπιακού Συμβουλίου για τη συμμετοχή αθλητών από τη Ρωσία και την Λευκορωσία στα προκριματικά των ασιατικών αγώνων του 2024, παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή τους απαγορεύεται σε πολλές αθλητικές οργανώσεις.
Την πρόταση για τη συμμετοχή Ρώσων θα εξετάσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή το προσεχές διάστημα, αναφέρει ο Guardian, πιστεύεται όμως ότι θα εγκριθεί. Πάντως η ΔΟΕ έχει τονίσει ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ως χώρες θα παραμείνουν σε ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να διοργανώσουν διεθνείς εκδηλώσεις, όπως και ότι οι αθλητές των δύο χωρών δεν μπορούν να φέρουν τα εθνικά χρώματα. Όσοι αθλητές υποστηρίζουν ανοιχτά τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν θα συμμετέχουν καθόλου.
Και οι Ολυμπιακοί αγώνες στο Κατάρ
Το Κατάρ μετά τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2022, που βρίσκεται στην τελική του φάση, ενδιαφέρεται να φιλοξενήσει στην Ντόχα και τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2036, σύμφωνα με το Reuters. Το Μουντιάλ 2022 συνεχίζεται, ενώ έχει μπει στην τελική ευθεία, με τον τελικό να διεξάγεται στις 18 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το Reuters, η μέχρι τώρα επιτυχημένη διεξαγωγή του έχει ενθαρρύνει τους Καταριανούς και ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή τους, οι οποίοι αισιοδοξούν ότι πλέον είναι ικανοί και πιο έτοιμοι να φιλοξενήσουν στην Ντόχα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032.
Θα έχουν προηγηθεί εκείνοι στο Παρίσι (2024), το Λος Άντζελες (2028) και το Μπρίσμπεϊν (2032) κι αν τελικά το Κατάρ γίνει η τέταρτη διαδοχική διοργανώτρια, θα είναι κι η πρώτη φορά που οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν σε μια μουσουλμανική χώρα. Θυμίζουμε ότι η χώρα της Μέσης Ανατολής απέτυχε να μπει στη λίστα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και του 2020, λόγω ανησυχιών για τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες, με τους Αγώνες στη συνέχεια να πηγαίνουν σε Ρίο ντε Τζανέιρο και Τόκιο αντίστοιχα. Για τους λόγους αυτούς, είχε ζητήσει να μεταφέρει τη διοργάνωση τέλη Νοέμβρη, όπως ακριβώς έκανε δηλαδή και με το Μουντιάλ, αλλά στην περίπτωση εκείνη το αίτημα απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.