Τέλειοι κουραμπιέδες συνταγή: Αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια
Οι γιορτές πλησιάζουν και γιορτές χωρίς κουραμπιέδες και μελομακάρονα δεν νοούνται. Ακολουθεί μια παραδοσιακή συνταγή για κουραμπιέδες. Ζάχαρη άχνη, μυρωδάτο βούτυρο και αμύγδαλο, αυτά είναι τα τρία χαρακτηριστικά του ενός από τα πλέον εμβληματικά γλυκά των γιορτών, του κουραμπιέ. Συνταγές υπάρχουν πάρα πολλές, οι παραλλαγές είναι αρκετές, παρακάτω ακολουθεί μια από τις πλέον κλασικές συνταγές για κουραμπιέδες, χωρίς ανθόνερο, καθώς στη συγκεκριμένη συνταγή αυτό που κυριαρχεί είναι το άρωμα από το βούτυρο και φυσικά τα αμύγδαλα.
Υλικά συνταγής για παραδοσιακούς κουραμπιέδες
550 γραμμάρια βούτυρο
900 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
250 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
200 γραμμάρια αμύγδαλα
1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
τρεις βανίλιες
Εξτρα ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Συνταγή για παραδοσιακούς κουραμπιέδες, εκτέλεση
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα, βάζοντάς τα για λίγα λεπτά στο φούρνο. Δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσετε, όταν ψηθούν τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια, είτε με το μαχαίρι, είτε στο multi αλλά χωρίς να πολτοποιηθούν. Σε αυτή τη συνταγή ταιριάζει τα αμύγδαλα να είναι χοντροκομμένα.
Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη για 6 με 7 λεπτά
Στη τέλος, στο μείγμα της ζάχαρης με το βούτυρο, προσθέτουμε το κονιάκ.
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τις βανίλιες και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε στη λεκανίτσα το μείγμα ζάχαρη-βούτυρο-λικέρ που έχουμε χτυπήσει στο μίξερ και τα χοντροκομμένα αμύγδαλα και αρχίζουμε το ζύμωμα. Δεν χρειάζεται να ζυμώσουμε ώρα και να επιμείνουμε, όταν ομογενοποιηθεί η ζύμη μας, είμαστε έτοιμοι.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες μας σε σχήματα που επιθυμούμε και τα βάζουμε στο ταψί μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου. Προσοχή, οι κουραμπιέδες μας πρέπει να ψηθούν αλλά όχι να πάρουν χρώμα. Για ιδανικό αποτέλεσμα ψήνετε ένα ένα τα ταψιά με τους κουραμπιέδες και όχι δύο ή τρία μαζί στον αερόθερμο.
Στρώνουμε σε μια μεγάλη επιφάνεια λαδόκολλα και απλώνουμε τους κουραμπιέδες μας. Οταν κρυώσουν, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και είναι έτοιμοι!