Η υπεροχή της διατροφικής αξίας του γιαουρτιού οφείλεται στο υψηλό περιεχόμενό τους στα παρακάτω αναντικατάστατα θρεπτικά συστατικά:
Πρωτεΐνες Υψηλής Βιολογικής Αξίας: αποτελούν τα σημαντικότερα δομικά συστατικά για την ανάπτυξη των ιστών, των διάφορων βιολογικών οργάνων και κυρίως για την ανάπτυξη των μυών.
Βιταμίνη Α: Απαραίτητη για την όραση την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, τη μορφοποίηση των οστών και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Βιταμίνες της Ομάδας Β: Συμβάλλουν σημαντικά στη γρήγορη ανάπτυξη των παιδιών, στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού.
Βιταμίνη D: Ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου και συμβάλλει στην ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ασβέστιο: Διαδραματίζει το σημαντικότερο ρόλο στη δημιουργία γερών και υγιών οστών, δοντιών και αποτρέπει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.
Προβιοτικά: αν έχεις δυσκοιλιότητα και δυσπεψία, φρόντισε καθημερινά να τρως 2 μερίδες ελληνικό γιαούρτι. Είναι γεμάτο από καλά στελέχη βακτηρίων (προβιοτικών) που υποστηρίζουν ένα υγιές πεπτικό σύστημα.
Τι να βάλω στο γιαούρτι; 4 ιδέες για υγιεινές γαρνιτούρες
Βάλε μαρμελάδα
Πρόσθεσε 2 κ.γ. από την αγαπημένη σου, φυσική μαρμελάδα φρούτων ή κομπόστα για να έχεις τη γλυκιά, φρουτώδη γεύση που θέλεις με λιγότερο από το ένα τρίτο της ζάχαρης.
Πανδαισία μυρωδικών
Ανακάτεψε 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρέσκα φρούτα και 1 κ.γ. ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά. Μπορείς να δοκιμάσεις τρεις αρμονικούς και υγιεινούς συνδυασμούς: ροδάκινα και βασιλικός, φράουλες και μέντα, πορτοκάλι και κανέλα.
Χόρτασε απολαυστικά
Πρόσθεσε στο γιαούρτι σου μία μεγάλη κουταλιά βρόμη, μία κουταλιά τριμμένα καρύδια και ένα κουταλάκι μέλι. Θα έχεις τέλεια γεύση και σίγουρα θα αργήσεις να ξαναπεινάσεις.
Σοκολατένια γεύση
Τρίψε δύο κομματάκια μαύρη σοκολάτα ή κουβερτούρα και πρόσθεσε τα στο γιαούρτι. Είναι το ιδανικό απογευματινό σνακ.
Κανέλα
Η κανέλα μπορεί να θεωρηθεί και ως «λιποδιαλυτική» με έμμεσο τρόπο επειδή αυξάνει την ευαισθησία ινσουλίνης, άρα ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος παράγοντας ταυτόχρονα λιγότερη ινσουλίνη η οποία έχει την τάση να συσσωρεύει λίπος στον οργανισμό. Συμπερασματικά, έχει θετική επίδραση στη καύση λίπους και κυρίως τοπικού
λίπους ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.