Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Market pass gov πλατφόρμα – αίτηση – δικαιούχοι: Όλα για το επίδομα, τι θα πάρουν οι φιλοξενούμενοι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Market pass gov πλατφόρμα – αίτηση – δικαιούχοι: Όλα για το επίδομα, τι θα πάρουν οι φιλοξενούμενοι

Market pass gov πλατφόρμα - αίτηση - δικαιούχοι: Παραδείγματα μηνιαίου ορίου αγορών και ύψος ενίσχυσης

Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (20/12) στη Βουλή η τροπολογία για το «Market Pass», την κρατική επιδότηση για το 10% των αγορών από καταστήματα τροφίμων. Το «Market Pass» έρχεται συνδυαστικά με το καλάθι του νοικοκυριού προκειμένου να αποτελέσει ένα ακόμη μέτρο στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια. «Ο συνδυασμός της οικονομικής ενίσχυσης για τα τρόφιμα και του καλαθιού του νοικοκυριού, μπορούν σε πολύ μεγάλο βαθμό να απαντήσουν στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η κοινωνία που είναι η ακρίβεια», ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα, σημειώνοντας πως γίνονται διαρκώς έλεγχοι στην αγορά στο πλαίσιο των οποίων επιβάλλονται πρόστιμα.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η ενίσχυση νοικοκυριών για την αγορά τροφίμων, αποτελεί τον έναν από τους δύο βραχίονες για την καταπολέμηση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων και λειτουργεί συνδυαστικά με το «Καλάθι του νοικοκυριού. Αν κάποιος καταναλωτής προτιμά το «Καλάθι του νοικοκυριού», γλιτώνει περίπου 70 ευρώ τον μήνα. Η ενίσχυση του «food pass» ή «market pass» μπορεί να φτάσει στα 50 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά, άρα η ενίσχυση μπορεί να είναι 120 ευρώ το μήνα». Ο ίδιος πρόσθεσε: «είναι αστείο να λέει κάποιος ότι είναι χαμηλά τα εισοδηματικά κριτήρια όταν προβλέπεται όριο 41.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά».

Η πλατφόρμα

Πρόκειται για το μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προ ημερών κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023. H πλατφόρμα για το «Market Pass» αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν στα τέλη του ίδιου μήνα. Το μέτρο -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- θα έχει διάρκεια έξι μηνών. Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων θα φορολογηθούν με συντελεστή 33% και με το ποσό αυτό θα χρηματοδοτηθεί το «Market Pass» που θα χορηγηθεί σε 3,4 εκατ. νοικοκυριά.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να επιλέξουν να τους πιστωθεί το ποσό ή στην ψηφιακή κάρτα ή στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Για όσους επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα, το ποσό θα πιστώνεται κάθε μήνα, ενώ όσοι επιλέξουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό, θα λάβουν το 80% του ποσού που δικαιούνται. Η πίστωση αναμένεται να γίνει δύο φορές, μία τον Μάρτιο και μία τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Η ενίσχυση που θα ξεκινά από 22 ευρώ μηνιαίως για κάθε άτομο και θα αυξάνεται για τα ζευγάρια και τις οικογένειες ανάλογα με τον αριθμό των μελών τους, θα ισχύει για έξι μήνες και θα αφορά σε αγορές τροφίμων από:

Παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ

Κρεοπωλεία

Καταστήματα ζαχαροπλαστικής & γαλακτοκομικών προϊόντων

Αρτοποιεία

Διάφορα καταστήματα τροφίμων

Παραδείγματα μηνιαίου ορίου αγορών και ύψος ενίσχυσης:

Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση

Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση

Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση

Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση

Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση

Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση

Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση

Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση.

«Market Pass»: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια ένταξης

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπερ. ββ’ της περ. στ’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.

Φιλοξενούμενοι

Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 24.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος.

Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων, άλλων εξαρτώμενων μελών και φιλοξενούμενων μελών, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2021, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022. Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο (2) δηλώσεων.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013, τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021, να μην υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Ποιοι δεν δικαιούνται το «Market Pass»

α) Εξαιρούνται τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.

γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

δ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

ε) Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει οριστικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Για τον προσδιορισμό των ανωτέρω εξαιρέσεων χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 και άλλες πηγές.

Διαδικασία χορήγησης και χρήσης

Ο δικαιούχος φυσικό πρόσωπο (ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο συζύγων/μελών σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης) εισέρχεται σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr, με τους κωδικούς taxisnet, όπου πιστοποιείται η επιλεξιμότητα και πληροφορείται το μηνιαίο ύψος της ενίσχυσης.

Κατόπιν δύναται να επιλέξει τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή την λήψη της ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό. Πρόκειται για μια απλή και εύκολη διαδικασία που θα θυμίζει το Fuel Pass που είχε δοθεί από την κυβέρνηση για την επιδότηση των καυσίμων.

Σε περίπτωση λήψης της ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό λαμβάνει το 80% του ύψους της ενίσχυσης, σε τριμηνιαία βάση και δύναται να κάνει χρήση του ποσού όπως επιθυμεί.

Σε περίπτωση χρήσης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το πλήρες ποσό της ενίσχυσης πιστώνεται σε μηναία βάση και ειδικότερα η πρώτη πίστωση πραγματοποιείται πριν το τέλος του Φεβρουαρίου 2023 και στη συνέχεια εντός της πρώτης εβδομάδας κάθε μηνός.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις