Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δικαστές καθυστερούν αποφάσεις: Ο Άρειος Πάγος προειδοποιεί με οριστική παύση
ΕΛΛΑΔΑ

Δικαστές καθυστερούν αποφάσεις: Ο Άρειος Πάγος προειδοποιεί με οριστική παύση

Δικαστές καθυστερούν αποφάσεις: Η πρόεδρος ξεκαθαρίζει με απόλυτη σαφήνεια πως θα συνεχιστεί η διαδικασία αυτοκάθαρσης της Δικαιοσύνης.

Ξεκάθαρα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, εντός και εκτός της Δικαιοσύνης με σαφείς αναφορές και προς τους δικαστές αλλά και το πολιτικό σύστημα , έστειλε με την ομιλία της στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου. “Αυτή είναι η τελευταία μου από το βήμα αυτό και όχι μόνον επικοινωνία μαζί σας. Έτσι, έχει τίτλο “Διαπιστώσεις-σκέψεις-οράματα λίγο πριν την αναχώρηση””, ανέφερε στην ομιλία η ανώτατη δικαστική λειτουργός της χώρας (μια εκ των υποψηφίων για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, εφόσον σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση μεταξύ -τυχόν- δύο εκλογικών αναμετρήσεων).

Έξι μήνες πριν αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, ξεκαθαρίζει με απόλυτη σαφήνεια πως θα συνεχιστεί η διαδικασία αυτοκάθαρσης της Δικαιοσύνης (που επί των ημερών της κινητοποιήθηκε ουσιαστικά) με την απομάκρυνση 10 δικαστών λειτουργών που καθυστερούν υπερβολικά στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων:

“Οι πρωτοδίκες και οι πρόεδροι πρωτοδικών εκτός από 10 περίπου, με την κατά κανόνα έγκαιρη δημοσίευση ορθών κατά νόμο και ουσία αποφάσεων, καθόσον τους αφορά συμβάλλουν στην ικανοποιητική λειτουργία των περισσότερων πρωτοδικείων του κράτους. Έδειξαν έμπρακτα πως συμφωνούν με τις επισημάνσεις που περιλαμβάνοντο σε χαιρετισμούς μου, πολλοί και πολλές είχαν προς τούτο επικοινωνία μαζί μου. Επισημαίνω πως για το θέμα της βραδύτητας προσδιορισμού, στο οποίο είμαι βέβαιη πως θα αναφερθεί ο κ. Πρόεδρος του ΔΣΑ, δυστυχώς οι λοιπές υποχρεώσεις μου δε μου επέτρεψαν ν΄ ασχοληθώ. Για τους δέκα συναδέλφους που ανέφερα τους έχω εντοπίσει, παρακολουθώ την πορεία τους και θα ενημερώσω τον ή την επόμενο–η, πρόεδρο του Αρείου Πάγου, καθόσον κατά τη γνώμη μου η καλή ημέρα από την αρχή φαίνεται και ενδεχομένως θα πρέπει να οδηγηθούν σε οριστική παύση”.

15 δικαστές

Υπενθυμίζεται πως ήδη (τον τελευταίο καιρό) οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων οδήγησαν εκτός δικαστικού σώματος 15 δικαστές και εισαγγελείς με αποφάσεις της πειθαρχικής ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Μάλιστα η κα Γεωργίου είπε πως “λόγω της οριστικής παύσης συναδέλφων, ενημέρωσα τον κ. υπουργό πως ο διαγωνισμός για εισαγωγή στη σχολή Δικαστών θα πρέπει να προκηρυχθεί για περισσότερες τουλάχιστον κατά 20 θέσεις καθόσον αφορά την πολιτική και ποινική δικαιοσύνη”.

Κίνδυνος

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου επισήμανε με εμφατικό τρόπο τον κίνδυνο να τεθεί η χώρα σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας ζητώντας από τους συναδέλφους της να μελετούν ενδελεχώς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέροντας πως “κινδυνεύουμε να τεθεί η χώρα από την Επιτροπή Υπουργών σε βαρύτερο στάδιο επιτήρησης”.

Παράλληλα, ζήτησε από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Κώτσηρα, “στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει ν΄ αγωνιστείτε ώστε σε σχέση με την επιτροπή Υπουργών στο Στρασβούργο όχι μόνον να μην εισέλθουμε στο στάδιο της αυστηράς επιτήρησης αλλά να μην αποτελεί η Ελλάδα στο μέλλον θέμα συζητήσεών τους.

Η αποστολή σας είναι δυσχερής γιατί απαιτεί δράση σε πολλά πεδία και είναι απαραίτητη η συνεργασία σας μαζί μας”.

Πολιτικές υποθέσεις ή μη

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε και στις πιέσεις και την κριτική που ασκούνται στους δικαστές από ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις αποκαλούμενες υποθέσεις με πολιτικό ενδιαφέρον: “Μεταξύ των θεμάτων της συνέλευσης είναι “Η δικαιοσύνη στο επίκεντρο των πολιτικών αντιπαραθέσεων” και “Δικαιοσύνη ΜΜΕ και Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης”. Προσωπικά δεν τα θεωρώ θέματα”, είπε η κα Γεωργίου και συνέχισε τονίζοντας δυο σημεία. Αφενός πως για τους δικαστές οι υποθέσεις δε διαχωρίζονται, ούτε αυτοί επηρεάζονται στην κρίση τους από τα ΜΜΕ και τα σόσιαλ μίντια και αφετέρου πως όταν δέχονται επιθέσεις να προσφεύγουν, ως πολίτες πλέον, στη Δικαιοσύνη.

“Και τούτο γιατί εμείς έχουμε στη συνείδησή μας το νόμο των νόμων το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ τις λοιπές διεθνείς συμβάσεις, το νόμο και τη συγκεκριμένη υπόθεση ποινική ή πολιτική που εκδικάζουμε. Δεν υπάρχουν για μας υποθέσεις πολιτικές ή μη, είναι ανύπαρκτα για τη με νηφαλιότητα διαμόρφωση της δικανικής μας πεποίθησης τα ΜΜΕ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν εφαρμόσουμε ή ερμηνεύσουμε ορθά το νόμο και αιτιολογήσουμε εμπεριστατωμένα την κρίση μας, η απόφαση μας παίρνει τη θέση της στην ιστορία της δικαιοσύνης.

Αυτονόητη η προσφυγή μας ως πολίτες κι εμείς στα αρμόδια Δικαστήρια όταν δια των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσβάλλεται η προσωπικότητά μας, η τιμή και η υπόληψή μας”.

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου είπε ακόμα πως “πρέπει να προστεθεί μία θέση αντιπροέδρου και να αυξηθούν οι αρεοπαγίτες κατά τρεις, ώστε να δημιουργηθεί τρίτο Α3 τμήμα, προκειμένου να δημοσιεύονται ταχύτερα οι αποφάσεις, καθόσον μάλιστα με τα σημερινά δεδομένα οι πρόεδροι του Α1 και του Α2 δημοσιεύουν ο καθένας περίπου 500 αποφάσεις ανά δικαστικό έτος”.

Πηγή: capital

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις