Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

17

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Χειμάρρα: Στην Αλβανία ο πρωθυπουργός, μαζί του ο Πύρρος Δήμας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Χειμάρρα: Στην Αλβανία ο πρωθυπουργός, μαζί του ο Πύρρος Δήμας

Μητσοτάκης Χειμάρρα: Επόμενοι σταθμοί της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η Λειβαδιά και η Δερβιτσάνη.

Στη Χειμάρρα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτή την ώρα επισκέπτεται το ελληνικό σχολείο Όμηρος. Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με μέλη και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Επόμενοι σταθμοί της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η Λειβαδιά και η Δερβιτσάνη. Εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης τον πρωθυπουργό θα υποδεχθούν στη Δερβίτσανη ο Αλβανός ομόλογός του Έντι Ράμα, ενώ στη Λειβαδιά η υπουργός Περιβάλλοντος και Τουρισμού, Μιρέλα Κουμπάρο. Τον πρωθυπουργό στην ιστορική επίσκεψή του στις μειονοτικές περιοχές της Αλβανίας συνοδεύει ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας.

Από το 1991

Σημειώνεται ότι τελευταία φορά που ένας πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα ελληνικά χωριά, ήταν το 1991, με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να επισκέπτεται την Δερβιτσάνη. Στο άκουσμα, στις αρχές Δεκέμβριου ότι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην περιοχή, υπήρχε μεγάλη προσμονή, χαρά και προετοιμασίες, οι οποίες όμως έδωσαν την θέση τους στην απογοήτευση, όταν ενημερώθηκαν ότι το ταξίδι ματαιώνεται λόγω καιρικών συνθηκών.

Μάλιστα ήταν αρκετοί αυτοί που δεν πίστεψαν το “απαγορευτικό” του Έλληνα χειριστή του Σινούκ, υποστηρίζοντας ότι κάτι άλλο κρύβεται πίσω από τη ματαίωση. Κάποιοι “είδαν” πίσω απο την ακύρωση του ταξιδιού τα αλβανικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, τα οποία επέκριναν την κυβέρνηση Ράμα, λέγοντας ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός θέλει να ξαναχτίσει την ελληνική Βόρεια Ήπειρο. Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο Ράμα πάντως, επέμειναν ότι το ταξίδι ακυρώθηκε εξαιτίας του καιρού και ειδικότερα λόγω της χαμηλής νέφωσης, ανεβάζοντας μάλιστα και ένα βίντεο στα social media.

Σε κάθε περίπτωση στόχος του πρωθυπουργού, όπως λένε κυβερνητικές πηγές είναι να δει και κυρίως να ακούσει από κοντά τους ανθρώπους της ελληνικής μειονότητας. Να ακούσει τις τυχόν δυσκολίες τους και στη συνέχεια η Αθήνα να δει πώς μπορεί να συμβάλει-πάντα σε συνεργασία με τις Αλβανικές αρχές- στην επίλυση τους.

Συνάντηση με Ράμα

Στο σημερινό ταξίδι ο κ. Μητσοτάκης θα συνοδεύεται και από εκπροσώπους της αλβανικής κυβέρνησης, ενώ στο τέλος της διαδρομής, θα συναντήσει τον Έντι Ράμα. Χθες, ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον Νίκο Δένδια, ο οποίος αμέσως μετά εξέφρασε την ενόχλησή του για την αγορά από την Αλβανία τριών τουρκικών drones.

“Η Αλβανία έχει κάνει μία βασική επιλογή. Να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και εμείς οι Έλληνες εκεί πιστεύουμε ότι ανήκει. Όμως αυτό συνεπάγεται μία σειρά από παραμέτρους. Οι παράμετροι αυτές, τις οποίες η αλβανική πλευρά πρέπει να αποφασίσει, πρέπει να υπηρετούν το βασικό της αφήγημα”, είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους, μιλώντας στη συνέχεια για τον τουρκικό αναθεωρητισμό, ο οποίος άρχισε πάλι να “ξεδιπλώνεται” έντονα με όλους τους τρόπους προς την Ελλάδα.

Τα 99 χωριά της μειονοτικής ζώνης αναγνωρίζονται επίσημα από την Αλβανία ως Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας. Εκτιμάται ότι ο πληθυσμός αγγίζει τις 200 με 300.000 με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι συγκεντρωμένο στη Χειμάρρα, στους Αγίους Σαράντα και το Αργυρόκαστρο. Ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους κοινοτήτων, ενώ είναι πιθανό να επισκεφθεί και ένα ελληνικό σχολείο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις