Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

18

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πτυχίο δραματικών σχολών: Διαμαρτυρίες στην ΠτΔ – Απόσυρση του ΠΔ ζητάει η αντιπολίτευση
ΕΛΛΑΔΑ

Πτυχίο δραματικών σχολών: Διαμαρτυρίες στην ΠτΔ – Απόσυρση του ΠΔ ζητάει η αντιπολίτευση

Πτυχίο δραματικών σχολών: Την εξίσωση των πτυχίων των δραματικών σχολών με το απολυτήριο Λυκείου καταγγέλλουν ηθοποιοί και αντιπολίτευση

Την απόσυρση – κατάργηση του ΠΔ 85/2022 που υποβαθμίζει τα πτυχία των δραματικών σχολών εξισώνοντάς τα με το απολυτήριο του λυκείου ζητάει η αντιπολίτευση, με την κυβέρνηση πάντως να υποστηρίζει ότι δεν επιφέρει αλλαγές στις επαγγελματικές προοπτικές και δικαιώματα των αποφοίτων των δραματικών σχολών. Πάντως το θέμα αυτό έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους χώρους των καλλιτεχνών και των σπουδαστών των δραματικών σχολών και μάλιστα οι σπουδαστές του Εθνικού Θεάτρου προχώρησαν σε κατάληψη. Η οργή των ηθοποιών μάλιστα στρέφεται και κατά της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και με αφορμή την παρουσία της στο Εθνικό Θέατρο για την παρακολούθηση της παιδικής παράστασης «Η Χάιντι και τα βουνά» έγινε αποδέκτης των διαμαρτυριών τους.

Πριν από την έναρξη, οι ηθοποιοί διάβασαν απόσπασμα από την ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, με την οποία διαμαρτύρονταν για τις σχετικές με τον κλάδο τους ρυθμίσεις του διατάγματος 85/2022 (Προσοντολόγιο). Απαντώντας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι κατά το Σύνταγμα τα Προεδρικά Διατάγματα δεν συντάσσονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά από τον υπουργό που τα προτείνει, ο οποίος και φέρει αποκλειστικά τη σχετική ευθύνη και υπογράφονται από τον Πρόεδρο αφού προηγουμένως γνωμοδοτήσει για τη νομιμότητά τους το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως έγινε με το συγκεκριμένο διάταγμα. Και πρόσθεσε ότι το θέμα της αδιαβάθμητης εκπαίδευσης είναι γενικότερο και νομικά περίπλοκο, ελπίζει όμως ότι με τον κατάλληλο διάλογο και τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα δοθεί δίκαιη λύση.

Οι διευκρινίσεις του υπουργείου Εσωτερικών

Διευκρινίσεις για το νέο προσοντολόγιο των ηθοποιών, μετά τις αντιδράσεις και τους φόβους που προκάλεσε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, περί υποβάθμισης των διπλωμάτων των αποφοίτων Ανώτερων Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολών Δραματικής Τέχνης, δίνει το υπουργείο Εσωτερικών. Όπως αναφέρει, το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 ρυθμίζει, για πρώτη φορά, τα προσόντα διορισμού στους κλάδους ΠΕ Θεατρικών Σπουδών (ειδικότητα ΠΕ Θεατρικών Σπουδών) και ΔΕ Καλλιτεχνικών Επαγγελμάτων (ειδικότητα ΔΕ Ηθοποιών ή ΔΕ Θεάτρου) εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τα επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. για τη λυκειακή και τη μεταλυκειακή εκπαίδευση, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ξεκαθαρίζει ότι για τυχόν καλλιτέχνες ηθοποιούς οι οποίοι ήδη απασχολούνται σε φορείς του δημοσίου σε θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) (π.χ. ΤΕ Θεάτρου που δεν υπάρχει στο νέο προσοντολόγιο) δεν επέρχεται ουδεμία δυσμενής μεταβολή (π.χ. υποβιβασμού εκπαιδευτικής κατηγορίας). Επίσης, καλλιτέχνες ΤΕ κατηγορίας κλάδων που υπάρχουν στο νέο προσοντολόγιο (π.χ. ΤΕ Κινηματογραφικών Σπουδών), οι οποίοι δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα με βάση το νέο π.δ. (π.χ. πτυχίο ΤΕΙ) επίσης δεν θίγονται από τις διατάξεις του νέου προσοντολογίου και αντιστοιχίζονται κανονικά στον νέο κλάδο ΤΕ Κινηματογράφου.

Το υπουργείο κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «υποκριτική, αν όχι πολιτικάντικη στάση»

Το υπουργείο κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «υποκριτική, αν όχι πολιτικάντικη στάση» στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς όπως τονίζει, «το άρθρο 79 του νόμου 4481/2017 που ο ίδιος επικαλείται, όχι μόνο δεν επέλυσε το πρόβλημα αλλά το επέτεινε, καθώς αναγνώρισε διακριτό καθεστώς μόνο στους σπουδαστές δραματικών σχολών που έλαβαν δίπλωμα έως τις 10 Ιουνίου του 2003, παγιώνοντας έτσι μία ανισότητα μεταξύ των καλλιτεχνών που παρακολουθούν ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα σπουδών».

Τέλος, σημειώνει ότι το νέο Π.Δ. δεν καταλαμβάνει τις προσλήψεις σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου ισχύει και εφαρμόζεται διακριτό προσοντολόγιο.

Δεν επιφέρει καμία αλλαγή

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε δήλωσή του σήμερα υποστήριξε ότι «το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο, που αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο, δεν επιφέρει καμία αλλαγή στη θέση των αποφοίτων δραματικών σχολών, διατηρώντας τους στο ίδιο επίπεδο με τα προϊσχύσαντα προσοντολόγια του Δημοσίου. Επίσης, το νέο προσοντολόγιο δεν αφορά προσλήψεις στην εκπαίδευση, οι οποίες για τους καλλιτέχνες γίνονται με το ειδικό καθεστώς που ίσχυε και πριν. Είναι εντελώς υποκριτική λοιπόν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, να κραυγάζουν σήμερα, κοπτόμενοι για κάτι που ίσχυε απολύτως ίδιο επί της διακυβέρνησής τους. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, στο οποίο καμία θετική παρέμβαση δεν έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι πράγματι σοβαρό και θα αντιμετωπιστεί. Αποτελεί ήδη αντικείμενο μελέτης και συνολικού σχεδιασμού από την Κυβέρνηση».

Συνειδητά ψέματα

«Ο κ. Οικονόμου λέει για άλλη μια φορά συνειδητά ψέματα ή  αγνοεί τους βασικούς κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης»,  σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  Νάσος Ηλιόπουλος απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και προσθέτει: «Είναι αδιανόητο να υποτιμά την κρισιμότητα του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος καθώς αυτό ορίζει τις σχέσεις όλων των εργαζομένων του πολιτισμού με το ευρύτερο δημόσιο τομέα». Ο Ν. Ηλιόπουλος χαρακτηρίζει «ντροπή ότι για πρώτη φορά οι απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών ορίζονται ως απλοί απόφοιτοι λυκείου» και τονίζει:

Άμεση κατάργηση

«Ο μόνος τρόπος πραγματικά για να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή στους εργαζόμενους των συγκεκριμένων κλάδων είναι η άμεση κατάργηση του συγκεκριμένου ΠΔ. Η άρνηση κατάργησης του απλά θα αποδείξει για άλλη μια φορά τον βαθιά απαξιωτικό και υποτιμητικό τρόπο με τον οποίο το καθεστώς Μητσοτάκη αντιμετωπίζει συνολικά τον χώρο του πολιτισμού και τους εργαζόμενους σε αυτόν». Υπενθυμίζει «για να μην αφήσουμε κανένα ψέμα αναπάντητο» ότι «με διάταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι στην σχέση τους με την δημόσια διοίκηση είχαν το καθεστώς αποφοίτων ΤΕ». «Αυτό καταργεί το συγκεκριμένο ΠΔ», διευκρινίζει και καταλήγει:

«Καλούμε το σύνολο των εργαζομένων του πολιτισμού να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις απέναντι στη νέα αδικία που επιχειρεί να επιβάλει το καθεστώς Μητσοτάκη. Μια κοινωνία με δικαιοσύνη είναι μια κοινωνία με σεβασμό στον πολιτισμό και στους εργαζόμενους του».

Οι καλλιτέχνες δεν είναι ανειδίκευτοι εργάτες

Την απόσυρση της σχετικής παραγράφου από το Π.Δ. 85/22 που αφορά την κατάταξη των πτυχιούχων καλλιτεχνών στο επίπεδο απολυτηρίου Λυκείου ζητάει και το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι οι καλλιτέχνες δεν είναι ανειδίκευτοι εργάτες και υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται εργασιακή κατοχύρωση για τους επαγγελματίες της τέχνης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει ως εξής:

«Άλλη μια δυσάρεστη έκπληξη για τους επαγγελματίες του Πολιτισμού επιφύλασσε το ΠΔ 85/2022 της Κυβέρνησης, που επικυρώνει μια κατάσταση που καρκινοβατεί χρόνια, έρμαιο της αδιαφορίας τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της «επιτελικής» του κ. Μητσοτάκη.

»Επί σειρά ετών οι καλλιτεχνικοί κλάδοι και τα Σωματεία αγωνίζονται για τη θεσμική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών πτυχίων. Αποκορύφωμα ο νόμος Γαβρόγλου του 2018 που ανωτατοποίησε τα ΤΕΙ, έτσι χωρίς πρόγραμμα, χωρίς μέριμνα και χωρίς καμία πρόνοια για τις επιπτώσεις που προκαλούσε μια τέτοια επιπόλαιη απόφαση στις τριτοετείς καλλιτεχνικές σχολές. Τι να πρωτοθυμηθούμε;

Τον υπερυπουργό Παιδείας-Πολιτισμού κ. Μπαλτά που το 2015 «ξεχνούσε» την παράγραφο για το δικαίωμα των ηθοποιών να παίρνουν διδακτική επάρκεια ώστε να διδάσκουν θεατρικό παιχνίδι στα σχολεία και έφερνε προς ψήφιση το νομοσχέδιο χωρίς την αντίστοιχη παράγραφο που είχε αναρτηθεί στη Διαβούλευση; Το νόμο Κονιόρδου για την πρόσληψη καλλιτεχνικών διευθυντών στα ΔηΠεΘε του 2017, που έκανε προαιρετική την υποχρέωσή τους να κατέχουν πτυχίο καλλιτεχνικής σχολής;

Με σοκαριστικό τρόπο, η τωρινή κυβέρνηση, φέρνει ένα άκαιρο προεδρικό διάταγμα για να πιστοποιήσει τι; Κάτι που θα όφειλε να έχει ανασκουμπωθεί για να επιλύσει; Τι επικυρώνει αυτό το Προεδρικό Διάταγμα αν όχι την αδιαφορία της να σκύψει πάνω στους καλλιτεχνικούς κλάδους και τις σπουδές τους και να τις κατοχυρώσει; Προβληματίστηκαν καθόλου άραγε τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας & Πολιτισμού για τη γκρίζα ζώνη που βρίσκονται χρόνια τώρα οι επαγγελματίες καλλιτέχνες; Αδιαφορία, αμεριμνησία και γραφειοκρατική εμμονή, αν όχι κρυπτόμενη εχθρότητα προς τους καλλιτέχνες.

red fabric padded cinema chairs
»Τι επιτυγχάνει το Προεδρικό Διάταγμα που ανακοινώθηκε χθες;

»Να απομειώσει το κύρος των καλλιτεχνικών πτυχίων και επίσημα, εξομοιώνοντάς τα με το απολυτήριο Λυκείου.

»Να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα σε πτυχιούχους καλλιτεχνικών σπουδών που επιθυμούν να εργαστούν ή εργάζονται ήδη σε φορείς του δημοσίου.

»Να εμποδίσει πτυχιούχους καλλιτέχνες να συνεχίσουν με το πτυχίο της καλλιτεχνικής τους σχολής μεταπτυχιακές σπουδές.

»Να βάλει φρένο στο διορισμό καλλιτεχνών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

»Κοντολογίς, να κλειδώσει ακόμα περισσότερο τους επαγγελματίες καλλιτέχνες στη φτώχεια.

»Χρειάζονται λύσεις τώρα. Χρειάζεται ανωτατοποίηση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Και για αυτό προτείνουμε:

»Ανωτατοποίηση καλλιτεχνικών σπουδών με ένα επιπρόσθετο έτος, με ευθύνη των Πανεπιστημίων. Κάθε ηθοποιός/καλλιτέχνης/μουσικός/χορευτής να έχει δυνατότητα συνέχισης των σπουδών του με μια αίτηση είτε στα Παιδαγωγικά τμήματα, είτε στα Θεατρολογικά, όπου θα λαμβάνει παιδαγωγική επάρκεια και πιστοποίηση τετραετούς φοίτησης, με αντίστοιχη αναγνώριση της προηγηθείσας τριετούς στην καλλιτεχνική του σχολή.

»Θέτουμε αυτήν την πρόταση προς συζήτηση, ώστε να αναλάβει το ίδιο το κράτος την επίλυση ενός προβλήματος που το ίδιο δημιούργησε, το ίδιο αδιαφόρησε να λύσει επί σειρά ετών και το ίδιο έχει υποχρέωση να επιλύσει.

»Ζητούμε την απόσυρση της σχετικής παραγράφου από το Π.Δ. 85/22 που αφορά την κατάταξη των πτυχιούχων καλλιτεχνών στο επίπεδο απολυτηρίου Λυκείου.

»Ζητούμε άμεση έναρξη διαβούλευσης προς επίλυση ενός προβλήματος που προκαλεί μεγάλη κοινωνική αναστάτωση.

»Ζητούμε αναγνώριση και κατοχύρωση καλλιτεχνικών πτυχίων σε συνδυασμό με αντίστοιχη επαγγελματική κατοχύρωση, με ελάχιστες αμοιβές, απαγόρευση ωρομίσθιας απασχόλησης και αναγνώριση προϋπηρεσίας.

»Οι καλλιτέχνες μας δεν είναι ανειδίκευτοι εργάτες. Είναι συνεχώς ειδικευόμενοι επαγγελματίες. Ζητούμε σεβασμό για τους καλλιτέχνες. Απαιτούμε σεβασμό και εργασιακή κατοχύρωση για τους επαγγελματίες της Τέχνης».

turned on projector
Να αποσυρθεί άμεσα το ΠΔ που υποβαθμίζει τις καλλιτεχνικές σχολές

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, με αιφνιδιαστικό Προεδρικό Διάταγμα που αφορά το προσοντολόγιο για τον δημόσιο τομέα, εξισώνει τα -αναγνωρισμένα από το ΥΠΠΟΑ – πτυχία των αποφοίτων των δραματικών σχολών, ωδείων, σχολών χορού και κινηματογράφου με το απολυτήριο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με βάση αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, οι απόφοιτοι των σχολών αυτών, παρότι έχουν πραγματοποιήσει 3-4 χρόνια κοπιαστικές σπουδές μετά το Λύκειο, αποκλείονται από τον διορισμό τους στο δημόσιο. Για να προσληφθούν, απαιτείται επιπλέον πτυχίο ΑΕΙ οποιασδήποτε μάλιστα ειδικότητας. Παράλληλα, υποβαθμίζονται τα εργασιακά δικαιώματα ακόμη και σε όσους ήδη εργάζονται σε ΟΤΑ, ωδεία και άλλους τομείς» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και επισημαίνει στη συνέχεια:

«Το Προεδρικό Διάταγμα δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, ειδικά των τελευταίων χρόνων, απορρίπτοντας το αίτημα καλλιτεχνικών σωματείων για τη συγκρότηση ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος καλλιτεχνικής εκπαίδευσης από τα πρώτα σχολικά χρόνια ως το Πανεπιστήμιο. Στο έδαφος του πολιτισμού-εμπόρευμα, επιδιώκουν να συντηρούν και να διευρύνουν την πανσπερμία και την ανομοιομορφία των καλλιτεχνικών σχολών, που στην πλειονότητά τους είναι ιδιωτικές.

Γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, αντί για την ένταξη της αδιαβάθμιτης μεταδευτεροβάθμιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στην Ανώτατη, Πανεπιστημιακή βαθμίδα, ενισχύεται η συζήτηση για διαβάθμισή της με την κατάταξή της στην ‘κατηγορία 5’, δηλαδή την εξίσωσή της με τα δίχρονα ΙΕΚ.

Αυτό άλλωστε επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθεί και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κάτω από την πίεση του κινήματος αναγκάστηκε να αποσύρει το 2019 το σχετικό άρθρο του «ν. Γαβρόγλου», που αφορούσε τους μουσικούς.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως μια τέτοιου είδους διαβάθμιση, όχι μόνο θα οδηγήσει σε υποβάθμιση τις καλλιτεχνικές σπουδές, αλλά και θα παραπέμψει στις καλένδες το υπερώριμο αίτημα για τη δημιουργία Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών, πανεπιστημιακού επιπέδου».

Το ΚΚΕ τονίζει, καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του, ότι «με αφορμή αυτή την εξέλιξη και τις μαζικές αντιδράσεις σπουδαστών και καλλιτεχνικών σωματείων, είναι ανάγκη να πυκνώσουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε όλους τους χώρους πολιτισμού και εκπαίδευσης για να διεκδικηθούν:

– Η άμεση απόσυρση του απαράδεκτου ΠΔ 85/22.

– Ουσιαστικά μέτρα για την αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο.

– Συγκρότηση συστήματος δημόσιας και δωρεάν καλλιτεχνικής εκπαίδευσης από τα σχολικά χρόνια ως και το Πανεπιστήμιο.

– Μεταδευτεροβάθμια καλλιτεχνική εκπαίδευση αποκλειστικά ανώτατου, πανεπιστημιακού επιπέδου.

Αυτές είναι οι βασικές προϋποθέσεις:

– Για να αντιμετωπιστεί η κατάφωρη αδικία σε βάρος των καλλιτεχνών και των μαθητών, σπουδαστών που ακριβοπληρώνουν τις σπουδές τους για ένα πτυχίο αμφίβολης αξίας.

– Για να ανοίξει ο δρόμος σε μια καλλιτεχνική παιδεία που θα ανταποκρίνεται στο επίπεδο ανάπτυξης των Τεχνών και στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και των ανθρώπων της Τέχνης».

Φτάνει πια η απαξίωση της τέχνης

Φτάνει πια η απαξίωση της τέχνης, να παρθεί πίσω το Προεδρικό Διάταγμα της υποτίμησης τονίζει από την δική του μεριά το ΜέΡΑ25.

black camera reel player
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΜέΡΑ25 έχει ως εξής:

«Συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες οι κυβερνήσεις υποβαθμίζουν τον σύγχρονο πολιτισμό και απαξιώνουν τον καλλιτεχνικό κόσμο. Η απουσία σοβαρής πολιτιστικής πολιτικής, κεντρικής και περιφερειακής, εξάλλου οδηγεί τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους της τέχνης στην ανεργία και τη φτώχεια. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 «Καθορισμός προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο-Κλαδολόγιο)» είναι απολύτως συνεπές με την καταστροφική αυτή πολιτική, εφόσον εκμηδενίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των διπλωμάτων των (τ. ανωτέρων) σχολών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Με αυτόν τον τρόπο, οι εποπτευόμενες από το κράτος αλλά και οι δημόσιες σχολές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης υποβαθμίζονται σε ΔΕ και εξομοιούνται με επαγγελματικά ή άλλα λύκεια, παρόλο που ο ιδρυτικός τους νόμος τις κατέτασσε στην ανώτερη βαθμίδα της εκπαίδευσης (ΤΕΙ). Ύπουλα διακυβεύεται και η ισχύς της ΚΥΑ για την ισοτίμηση των διπλωμάτων δραματικών σχολών με πτυχία ΤΕΙ μέχρι το 2003 (ΦΕΚ Β’ 3196/2-8-2018), εφόσον το επίμαχο ΠΔ κατισχύει της ΚΥΑ, διευρύνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο το νομοθετικό κενό για τη διαβάθμιση των πτυχίων και συνακολούθως για τα επαγγελματικά δικαιώματα όχι μόνο μετά αλλά ακόμη και πριν το έτος 2003, οπότε και καταργήθηκε η ανώτερη βαθμίδα στην εκπαίδευση με οδηγία της ΕΕ.

Επίσης, η έκδοση του ΠΔ έγινε λίγο πριν τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ που αφορά τη συνταγματικότητα της παραπάνω ΚΥΑ, συνιστώντας με αυτό τον τρόπο και παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

Για μια ακόμα φορά βρισκόμαστε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση με την κυβέρνηση που απαξιώνει ολοκληρωτικά τον πολιτισμό.

Στεκόμαστε στο πλευρό του καλλιτεχνικού κόσμου απαιτώντας:

– Ίδρυση επιτέλους Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών επιπέδου ΑΕΙ κατά τα πρότυπα της Σχολής Καλών Τεχνών.

– Καμία υποτίμηση διπλωμάτων – Επαναφορά ισοτίμησης διπλωμάτων στην ανώτατη βαθμίδα για τα διπλώματα που εκδόθηκαν ως το 2003.

– Επίλυση του ζητήματος των διπλωμάτων από το 2003 ως την ίδρυση της παραπάνω Σχολής με πρόβλεψη για κατ’ εξαίρεση ένταξη των δραματικών σχολών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στην ανώτερη βαθμίδα.

– Ριζική αλλαγή της χάραξης πολιτιστικής πολιτικής και του παραγωγικού μοντέλου. Ο πολιτισμός δεν είναι μια γαρνιτούρα στο τουριστικό προϊόν της χώρας. Είναι δικαίωμα και πλούτος που ανήκει σε όλες και όλους και με αυτό το κριτήριο πρέπει να χαράσσεται το σχέδιο της δημόσιας χρηματοδότησης και των πολιτιστικών θέσεων εργασίας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις