Ένα βήμα για τη βελτίωση των φορολογικών διαδικασιών που σχετίζονται με την εμπορία και αποθήκευση του καφέ από τους εισαγωγείς και επεξεργαστές του προϊόντος έγινε από το υπουργείο Οικονομικών, μετά την υπογραφή από τον αρμόδιο υφυπουργό, Απόστολο Βεσυρόπουλο, της απόφασης για τον καθορισμό των ποσοστών φυσικής απομείωσης (φύρας) στο φρέσκο καφέ που αποθηκεύεται στις φορολογικές αποθήκες.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη προήλθε μετά από πάγιο αίτημα της Ελληνικής Ένωσης Καφέ τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι στα 6 έτη εφαρμογής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, οι απώλειες για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία και διακίνηση καφέ στην Ελλάδα υπερέβησαν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ λόγω της μη αναγνώρισης ποσοστού απόκλισης στο βάρος του αποθηκευμένου προϊόντος.
Πού εντοπίζεται το πρόβλημα
Ειδικότερα και ως προς τη φορολόγηση του καφέ, όπως αναφέρει η Ελληνική Ένωση Καφέ, αρκετές από τις εταιρείες επεξεργασίας και εμπορίας έχουν δημιουργήσει φορολογικές αποθήκες. Σε αυτές παραλαμβάνουν και αποθηκεύουν την πρώτη ύλη που προέρχεται από το τελωνείο, ενώ υποχρεούνται να καταβάλουν ειδικό φόρο κατανάλωσης κάθε φορά που εξάγεται ποσότητα πρώτης ύλης από αυτές. Παρόλα’ αυτά υφίστανται περιπτώσεις εταιρειών που διατηρούν σημαντικές ποσότητες στη φορολογική αποθήκη, οι οποίες ενδέχεται να παραμείνουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου πουληθούν.
Κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης παρατηρείται απώλεια βάρους σε σχέση με την αρχική ποσότητα που εισήχθη στην αποθήκη, λόγω της σταδιακής απώλειας υγρασίας στον ωμό προϊόν, κάτι που αποτελεί μία απολύτως φυσική ιδιότητα ενός φρέσκου αγροτικού προϊόντος όπως είναι ο καφές.
Ζητήθηκε η αναγνώριση «απόκλισης βάρους»
Η Ελληνική Ένωση Καφέ μετά από έρευνες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχε ζητήσει από τον κύριο Βεσυρόπουλο να αναγνωρίζεται απόκλιση βάρους. Εν τέλει με την υπουργική απόφαση το ποσοστό της απόκλισης βάρους που αναγνωρίζεται ανέρχεται σε 1,75% ετησίως. «Η εξέλιξη αυτή αποτελεί προϊόν της ειλικρινούς και απρόσκοπτης συνεργασίας που είχε η Ελληνική Ένωση Καφέ με το υπουργείο Οικονομικών το τελευταίο διάστημα και επί της ουσίας καλύπτεται το νομοθετικό κενό που είχε καταγραφεί κατά τη θέσπιση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τον καφέ», καταλήγει η Ένωση στην ανακοίνωσή της.