Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τι να φάω τις γιορτές αν έχω ζάχαρο: Tι να προσέξουν τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη
PLUS

Τι να φάω τις γιορτές αν έχω ζάχαρο: Tι να προσέξουν τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη

Τι να φάω τις γιορτές αν έχω ζάχαρο: Ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα εορταστικά γεύματα πρέπει να είναι όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τονίζουν οι ειδικοί.

Ο λόγος φυσικά δεν είναι άλλο από το γεγονός είναι ότι τα φορτωμένα τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι γεμάτα με φαγητά πλούσια σε υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με την Laila Tabatabai, ενδοκρινολόγο στο Νοσοκομείο «Houston Methodist Hospital», για τους ανθρώπους που δεν ελέγχουν καλά το σάκχαρό τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι γιορτές μπορούν να κάνουν την κατάσταση πολύ χειρότερη.

Ωστόσο, «κάποιος, ο οποίος κάνει έξυπνες επιλογές, μπορεί να τρώει ό,τι θέλει και να διατηρεί το σάκχαρό του σε φυσιολογικά επίπεδα», προσθέτει. Η δρ Tabatabai υπογραμμίζει ότι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 «πρέπει να καταναλώνουν 2-3 εορταστικές τροφές, για παράδειγμα κάποιο ιδιαίτερο επιδόρπιο, που δεν βρίσκουν τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου και να μη δοκιμάζουν τα πάντα». Συστήνει επίσης να αποφεύγουν τους λευκούς υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί, το ρύζι και τις πατάτες.

Αντί αυτών να προτιμούν:

-Τα προϊόντα ολικής άλεσης

-Το καστανό ρύζι

-Τα φρούτα και τα λαχανικά

-Να καταναλώνουν μικρές μερίδες

Ειδικά για εκείνους, που θέλουν να πιουν αλκοόλ, επισημαίνει ότι λίγα αλκοολούχα ποτά δεν δημιουργούν πρόβλημα, αρκεί να εναλλάσσονται με νερό ή σόδα. Επίσης, οι χυμοί και τα αναψυκτικά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, διότι αποτελούν κρυφές πηγές σακχάρων.

Να φάω γλυκό;

Τα παραδοσιακά γλυκά των εορτών, ο κουραμπιές, το μελομακάρονο, η βασιλόπιττα, μπορούν να καταναλωθούν σε μικρή ποσότητα(50gr). Μπορούμε να παρασκευάσουμε τους κουραμπιέδες με γλυκαντική ουσία αντί για ζάχαρη και να τους πασπαλίσουμε με το ίδιο υλικό. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και ζαχαροπλαστεία που ετοιμάζουν γλυκά για διαβητικούς. Η διαφορά ανάμεσα στον κουραμπιέ και το μελομακάρονο είναι, ότι ο πρώτος έχει ζάχαρη και κορεσμένο λίπος λόγω βουτύρου, ενώ το μελομακάρονο έχει μέλι και ελαιόλαδο, τα οποία είναι ποιο υγιεινά.

Η κατανάλωση και των δύο όμως χρειάζεται μέτρο, αφού μια μπουκιά μας αποδίδει αντιστρόφως ανάλογα προς το μέγεθος τους θερμίδες. Η βασιλόπιττα καταναλώνεται μια φορά το χρόνο και δεν υπάρχει λόγος να στερηθεί κάποιος ένα μικρό κομμάτι στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Κατά τη διάρκεια λοιπόν των εορτών θα πρέπει να περιοριστεί ο διαβητικός στην κατανάλωση 2-3 γλυκών τις ημέρες των εορταστικών γευμάτων.

Τι να προσέξει ένας διαβητικός

Ο διαβητικός θα πρέπει να δώσει βαρύτητα στο μέγεθος της μερίδας, να φτιάξει ένα πιάτο με ότι θέλει να φάει και να παραμείνει σε αυτό. Η μερίδα του θα πρέπει να περιέχει κρέας με το λιγότερο δυνατό λίπος και υδατάνθρακα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (καστανό ρύζι, μαύρο ψωμί). Ο διαβητικός που κάνει ινσουλίνη, θα πρέπει να προσέξει στον υπολογισμό του υδατάνθρακα που θα καταναλώσει και να κάνει τις σωστές μονάδες ινσουλίνης. Σημαντικός είναι επίσης και ο έλεγχος της ποσότητας αλκοόλ που θα καταναλωθεί. Συνοψίζοντας ο διαβητικός θα πρέπει με μέτρο να καταναλώσει γλυκά και φαγητό χωρίς όμως να απουσιάσει από το γιορτινό τραπέζι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις