Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εύα Καϊλή – Κατάρ: «Εφιαλτικά» Χριστούγεννα στη φυλακή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύα Καϊλή – Κατάρ: «Εφιαλτικά» Χριστούγεννα στη φυλακή

Εύα Καϊλή - Κατάρ: Στις 22 Ιανουαρίου η ακρόασή της

Χριστούγεννα «πίσω από τα κάγκελα» περνάει η άλλοτε ισχυρή γυναίκα του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, η οποία αντί για γιορτές με τα αγαπημένα της πρόσωπα, ζει ατέλειωτες ώρες μοναξιάς και περισυλλογής μέσα στις φυλακές του Χάρεν στις Βρυξέλλες. Μα το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι αυτές τις ημέρες, τις περνάει μακριά από το παιδί της, με το οποίο έχει βρεθεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Το μόλις 2 ετών κοριτσάκι της, έχει πλέον μόνο τον παππού του, αφού και ο πατέρας του, Φραντσέσκο Τζόρτζι, είναι επίσης στη φυλακή για το QatarGate. Για τις δύσκολες ώρες της Εύας Καϊλή μέσα στη φυλακή, μίλησε στην ιταλική Corriere Della Sera ο δικηγόρος της, τονίζοντας ότι «η Εύα Καϊλή στη φυλακή ζει έναν εφιάλτη, μια καταστροφή επειδή είναι αθώα. Το μόνο άτομο που την επισκέφθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων ήταν ο πατέρας της».

Η Εύα Καϊλή υποστηρίζει ότι δεν ήξερε το παραμικρό για τις δωροδοκίες, ότι δεν είχε την κυριότητα των χρημάτων που βρέθηκαν στο σπίτι της στις Βρυξέλλες, ότι ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είχε ποτέ τη δική της ατζέντα και τονίζει πως η σκέψη της βρίσκεται διαρκώς στο μικρό παιδί της, που αυτές τις μέρες, βρίσκεται κοντά στον πατέρα της… «Σε περίπτωση που αφεθεί ελεύθερη θα παραμείνει στο Βέλγιο και θα αγωνιστεί μέχρι να αναγνωριστεί η αθωότητά της. Η καρδιά της αιμορραγεί κυριολεκτικά για το 22 μηνών παιδί της, το οποίο είναι μόνο του και μπορεί να στηρίζεται μόνο στον ηλικιωμένο παππού του».

Αίτηση αποφυλάκισης στις 22 Ιανουαρίου

Η Εύα Καϊλή αναμένεται να κάνει αίτηση αποφυλάκισης στις 22 Ιανουαρίου. Οι δύο δικηγόροι της, την είχαν ενημερώσει πριν απολογηθεί για τη στρατηγική και το σκεπτικό πίσω από τις κινήσεις τους, για κάθε πιθανό ενδεχόμενο. «Ο Βέλγος συνάδελφός μου, Αντρέ Ριζόπουλος και εγώ, είμαστε δικηγόροι για περισσότερα από 30 χρόνια και η εμπειρία μας δείχνει ότι αν προσφεύγαμε στο εφετείο και απορρίπτονταν, τότε οι πιθανότητες να αφεθεί ελεύθερη η Καϊλή στο μέλλον θα ήταν πρακτικά μηδενικές», δήλωσε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Έτσι η 44χρονη οδηγήθηκε στη φυλακή και όπως λένε άτομα από το περιβάλλον της, έχει να δει το παιδί της, πάνω από 15 μέρες. Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος της, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι δωροδοκία δημόσιου λειτουργού, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

«Αισθάνεται προδομένη»

«Μετά από όσα διάβασε στους φακέλους της έρευνας, αισθάνεται προδομένη. Το όνομά της χρησιμοποιήθηκε εν αγνοία της, πριν από την ημέρα της σύλληψης δεν γνώριζε τίποτα για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι, τα χρήματα δεν ήταν δικά της ούτε τα φύλαγε», συμπλήρωσε ο δικηγόρος της. Οι Βέλγοι δικαστές έκριναν ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ενοχής και έτσι μετά την απολογία της, την περασμένη Πέμπτη που συγκέντρωσε τα βλέμματα όλης της Ευρώπης, την έστειλαν πίσω στις φυλακές. «Αυτό που γνωρίζει είναι ότι ο Παντσέρι γνώριζε και συνεργαζόταν με τον Τζόρτζι για πολλά χρόνια. Η Καϊλή, ωστόσο, δεν είχε ποτέ λάβει γνώση του βαθμού και του είδους της μεταξύ τους συνεργασίας και θα ήταν μια οδυνηρή έκπληξη για εκείνη αν οι κατηγορίες εναντίον τους επιβεβαιώνονταν στο δικαστήριο», τονίζει ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

«Ψήφισε πάντα σύμφωνα με τη συνείδησή της, ούτε ο Παντσέρι ούτε ο πατέρας του παιδιού της επηρέασαν ποτέ την ψήφο της. Η εγκαθίδρυση εμπορικών σχέσεων με το Κατάρ αποτελεί κεντρική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη χρειάζεται το φυσικό αέριο του Κατάρ για να μην εγκλωβιστεί στο κρύο». Η Εύα Καϊλή παραμένει στη φυλακή, δηλώνει πρόθυμη να συνεργαστεί όπως και όσο μπορεί με τις βελγικές αρχές και παρακολουθεί συνεχώς τα στοιχεία που αποκαλύπτονται για την πολύκροτη υπόθεση. Τέλος, ο ποινικολόγος Κώστας Ντάλτας μιλώντας στο Live News σχολίασε πως η Εύα Καϊλή έχει τη δυνατότητα να ομολογήσει ώστε να προχωρήσει σε συμφωνία με τις Αρχές για μία πιο ευνοϊκή ποινή. «Συμφωνίες όπως αυτές στην Ευρώπη συνοδεύονται υποχρεωτικά από παραδοχή ενοχής, ότι δηλαδή με κάποιο τρόπο έχει τελέσει αξιόποινες πράξεις», ανέφερε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις