Απόδημος ελληνισμός: Μόνο 3.500 ομογενείς σε όλο τον κόσμο εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ψηφίσουν στην Ελλάδα και τώρα ενδέχεται να καταργηθεί και η ανάδειξη 2-3 Ομογενών ως βουλευτών μέσω ψηφοδελτίου Επικρατείας των κομμάτων
Με άρθρο της που φέρει τον τίτλο «Φιάσκο η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού» ο ομογενειακός ιστότοπος «Νέος Κόσμος» καταφέρεται εναντίον των εξελίξεων όσον αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, χαρακτηρίζοντάς τες τουλάχιστον προβληματικές. Καταγγέλλει μεθοδεύσεις των κομμάτων σε όλο το πολιτικό εύρος και ζητεί μια μέση λύση που θα ικανοποιεί το εθνικό αίσθημα των Ελλήνων του εξωτερικού και την αντικειμενικότητα.
Ολόκληρο το άρθρο
Μηδαμινό είναι το ενδιαφέρον των Ελλήνων του εξωτερικού για να ψηφίζουν στις ελληνικές εκλογές. Κάτι που δεν ξαφνιάζει όσους ξέρουν πρόσωπα και πράγματα. Ο νόμος που ψήφισε η βουλή των Ελλήνων θέτει τόσους περιορισμούς που ελάχιστοι ομογενείς μπήκαν στην διαδικασία για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Ουσιαστικά ο νόμος αυτός είναι προσβλητικός για τους Έλληνες του εξωτερικού. Κατ’ αρχάς δεν πρόκειται για δικαίωμα ψήφου αλλά για διευκόλυνση αυτών που είναι ήδη γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Αντί να πηγαίνουν στην Ελλάδα να μπορούν να ψηφίζουν στις χώρες όπου ζουν.
Υπήρξε ένα όργιο παραπληροφόρησης, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα εγγραφούν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού και έτσι «θα αλλοιώνουν την βούληση του ελληνικού λαού». Αλλά και η «Νέα Δημοκρατία» δεν ήθελε, ουσιαστικά, να δοθεί αυτή η διευκόλυνση. Στέλεχος της, που ήταν πρόσφατα στη Μελβούρνη, επίσης μίλησε για «πιθανή αλλοίωση» της βούλησης του λαού αν δοθεί δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν.
Οι ομογενείς δεν ζητούν να δοθεί ανεξέλεγκτα το δικαίωμα ψήφου σε όλα τα άτομα ελληνικής καταγωγής που ζουν στο εξωτερικό.
Να δοθεί όμως σε αυτούς που έχουν ΑΦΜ, κάνουν φορολογικές δηλώσεις, έχουν ελληνικό διαβατήριο, πηγαίνουν τακτικά στην Ελλάδα κλπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι ομογενείς έχουν δικαίωμα ψήφου, ψηφίζουν στις ελληνικές εκλογές αν βρίσκονται εκεί κατά την ημέρα της διεξαγωγής τους. Το ίδιο κάνουν και όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα. Παίρνουν το αεροπλάνο και πάνε στην Ελλάδα για να ψηφίσουν. Ειδικά η «Νέα Δημοκρατία» έχει «κουβαλήσει» αρκετούς ψηφοφόρους από το εξωτερικό κατά καιρούς. Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ με την άρνησή τους να διευκολύνουν τους Έλληνες που έχουν δικαίωμα ψήφου να το εξασκούν στις χώρες όπου ζουν, εμποδίζουν τους δικούς τους ψηφοφόρους στο εξωτερικό να ασκήσουν το δικαίωμά τους αυτό.
Τώρα οι αρμόδιοι δείχνουν να κατανοούν ότι οι ομογενείς γύρισαν την πλάτη στο νόμο που τους προσβάλει. Μάλιστα το ενδεχόμενο, να αλλάξει ο νόμος για την εκλογή των βουλευτών Επικρατείας που προέρχονται από την ομογένεια, λόγω μικρής συμμετοχής τους στους εκλογικούς καταλόγους, άφησε ανοικτό μιλώντας στον ΑΝΤ1 και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Όπως είπε έχουν εγγραφεί, ένας πολύ μικρός αριθμός περίπου 3.500. Το επόμενο διάστημα όπως ανέφερε ο υπουργός, θα προσπαθήσει να ενημερωθούν ξανά οι ομογενείς, ενώ θα κάνει και ένα γύρο συζητήσεων με τα πολιτικά κόμματα. Για να αλλάξει ο νόμος με άμεση ισχύ απαιτείται η ψήφος 200 βουλευτών.
Συγκεκριμένα ο υπουργός ανέφερε:
«Οι αιτήσεις που έχουν γίνει είναι κοντά στις 3.500, έχουν εγκριθεί 2.600-2.700 από αυτές. Θα γίνει εκ νέου μια εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων του εξωτερικού, καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές, Όμως, είναι μικροί οι αριθμοί, εδώ πρέπει να κάνουμε κάποιες σκέψεις». Ουσιαστικά κάποια κόμματα Ελλάδας, συνεχίζουν να εξαπατούν τους ομογενείς, αφού εξακολουθούν να αγνοούν προκλητικά την επιστολική ψήφο που αναφέρεται στο Σύνταγμα. Τώρα ενδέχεται να αλλάξουν και τον νόμο που ψήφισαν Δεκ. 2019.
Μετά την ψήφιση του νόμου-έκτρωμα (Δεκ. 2019) γιά ”ψήφο Απόδημων” από τον τόπο κατοικίας τους, που απόκλειε ποσοστό 85% των Ομογενών και την μεγάλη αποτυχία να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους απόδημοι ‘Ελληνες, τώρα ενδέχεται να καταργηθεί και η ανάδειξη 2-3 Ομογενών ως βουλευτών μέσω ψηφοδελτίου Επικρατείας των κομμάτων Ελλάδας.
Το παράδοξο με την ψήφο των ομογενών και την εκλογή του βουλευτή επικρατείας
Οι προβλέψεις του νόμου που θέτουν αυστηρές προϋποθέσεις ώστε να ασκήσει κάποιος το δικαίωμα του να ψηφίσει στη χώρα που κατοικεί –θυσία στην ανάγκη συναίνεσης της αντιπολίτευσης, η οποία έθετε διαρκώς εμπόδια κατά την ψήφιση του το 2019- δεν βοήθησαν να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή. Ενώ, στην προσπάθεια που έγινε το 2021 από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να βελτιωθούν οι διατάξεις με την άρση των περιορισμών ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ εναντιώθηκαν και αποχώρησαν από τη Βουλή. Έτσι, οδηγούμαστε στο σημερινό παράδοξο, με βάση το νόμο του 2019, μόλις 3500 χιλιάδες ψηφοφόροι να εκλέγουν έως 3 βουλευτές, καθώς αυξάνονται οι βουλευτές Επικρατείας από 12 σε 15, ώστε τις τρεις θέσεις να τις καλύψουν υποψήφιοι από τους κατοίκους του εξωτερικού.
Τι αναφέρει ο νόμος
Ο νόμος αναφέρει συγκεκριμένα ότι κάθε κόμμα τοποθετεί υποχρεωτικά έναν υποψήφιο που προέρχεται από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού σε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Με βάση την δύναμη των κομμάτων όπως αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και το εκλογικό μέτρο, τρεις ή περισσότερους βουλευτές Επικρατείας θα εκλέξουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα έχει έως δύο. Αυτό σημαίνει ότι θα εκλεγούν 2 βουλευτές από τους ομογενείς, αν το ΠΑΣΟΚ βάλει τον δικό του υποψήφιο στην τρίτη θέση.
Η αλλαγή που σκέφτεται η κυβέρνηση για την εκλογή των βουλευτών επικρατείας από τους ομογενείς
Ωστόσο, το παράδοξο παραμένει και σε αυτό καλείται να βρει λύση η κυβέρνηση. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται φόρμουλα ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την αλλαγή της σχετικής διάταξης καθώς απαιτείται να συγκεντρώσει 200 ψήφους. Στις σκέψεις που υπάρχουν είναι να απαιτείται ελάχιστος αριθμός εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού ώστε να εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας από την ομογένεια. Αν επέλθει αυτή η αλλαγή, τότε δεν θα επηρεαστούν οι έδρες στην Α’ Αθήνας, την Αχαΐα και τον Νότιο τομέα της Αθήνας, τις περιφέρειες από τις οποίες αφαιρείται μία έδρα για να προστεθούν αυτές των ομογενών.