Μινκ στον Κηφισό: Τι γνωρίζουμε για το χαριτωμένο ζωάκι που “έσκασε μύτη” στην Αττική

ΕΛΛΑΔΑ

Μινκ στον Κηφισό: Τι γνωρίζουμε για το χαριτωμένο ζωάκι που “έσκασε μύτη” στην Αττική

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μινκ στον Κηφισό: Μερικές πληροφορίες για το συμπαθές θηλαστικό

28.12.2022 | 11:40

Viral έγιναν την Τρίτη οι απίστευτες εικόνες της Eurokinissi με το μινκ (βιζόν) να κολυμπάει στον Κηφισό. Το συγκεκριμένο είδος ζώου να καταγράφεται για πρώτη φορά στον αστικό ιστό της Αττικής. Το μινκ ενδημεί στη Βόρεια Αμερική, ενώ στην Ευρώπη συναντάται κυρίως σε λίμνες, ποτάμια και έλη σε Ρουμανία, Φινλανδία και Ρωσία. Πρόκειται για ένα σαρκοφάγο θηλαστικό, με μήκος τα 40 με 50 εκατοστά, ενώ η ουρά του μπορεί να φτάσει τα 14 εκατοστά. Στην Ελλάδα το μινκ εκτρέφεται για τη γούνα του και από τυχαίες ή άστοχες απελευθερώσεις έχει αποικήσει σε λίμνες και υγρότοπους, καταστρέφοντας την ισορροπία των φυσικών τοπικών οικοσυστημάτων, καθώς είναι χωροκατακτητικό και καταστρέφει την τοπική πανίδα.

Το λευκό δεν είναι το φυσικό του χρώμα, αλλά έχει δημιουργηθεί μετά από γενετικές επεμβάσεις. Άγνωστο, ωστόσο, το πώς βρέθηκε το συγκεκριμένο ζώο να κολυμπά στον Κηφισό αν και πιθανολογείται πως υπήρξε κάποια τυχαία ή άστοχη απελευθέρωση. Μάλιστα, στην περίοδο της έξαρσης του κορονοϊού το 2020 είχαν θανατωθεί εκατομμύρια μινκ στην Δανία, καθώς είχε εντοπιστεί ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού.

Τι είπε η πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ στο Iefimerida

Το iefimerida.gr επικοινώνησε με την κυρία Μαρία Γανωτή, πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής) σε μια προσπάθεια να απαντηθεί το ερώτημα για το πώς το λευκό μινκ μπορεί κατέληξε να κολυμπά στον μεγαλύτερο ποταμό του λεκανοπεδίου της Αττικής. Όπως ανέφερε η κ. Γανώτη «Τα μινκ δεν ανήκουν στην ελληνική πανίδα. Επομένως το συγκεκριμένο ζώο είτε θα το παράτησε κάποιος που το είχε ως κατοικίδιο, είτε θα απέδρασε από κάποια φάρμα, υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο, καθώς φάρμες εκτροφής δεν υπάρχουν μόνο στη βόρεια Ελλάδα. Αυτό είναι το δεύτερο μινκ που εντοπίζεται στην Αττική τα τελευταία χρόνια, καθώς στο παρελθόν υπήρξε αναφορά για μινκ που βρέθηκε στο Σχιστό».

Εν συνεχεία, όσον αφορά το κατά πόσο το μινκ θα μπορέσει να επιβιώσει στον παγωμένο Κηφισό η πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ εξέφρασε την άποψη ότι τα συγκεκριμένα ζώα είναι ικανά να ανταπεξέρχονται σε δύσκολες συνθήκες. «Θα μπορέσει να ανταπεξέλθει, είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό ζώο. Είναι απίστευτα πλάσματα. Ωστόσο θα πρέπει να αναφέρουμε τα εξής: Ένα μινκ στην Αττική δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την πανίδα, ωστόσο το παρελθόν μας έχει διδάξει ότι μπορούν να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα όταν υπάρχει ελεύθερος μεγαλύτερος πληθυσμός.

Για παράδειγμα, στην Καστοριά, μινκ που το έσκασαν από εκτροφεία είχαν προκαλέσει μεγάλη ζημιά, αφού έτρωγαν αυγά από πουλιά προκαλώντας και άλλες καταστροφές σε επίπεδο πανίδας. Επομένως, ναι μεν δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης των εκτροφείων μινκ για τη γούνα τους, αλλά από την άλλη η απελευθέρωση των μινκ ίσως είναι μια ρομαντική άποψη», λέει η κυρία Γανωτή στο iefimerida.gr.

Κάποια στοιχεία για ένα από τα πιο αδικημένα ζώα του πλανήτη

1. Το μινκ ή βιζόν είναι σαρκοφάγο θηλαστικό της οικογένειας των Μουστελιδών, μη ενδημικό, της ίδιας οικογένειας με το κουνάβι και τη νυφίτσα. Υπάρχουν δύο είδη βιζόν, το αμερικανικό (Mustela vison), που προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική, μεγαλόσωμο με καφέ γούνα και λευκά χείλη, και το ευρωπαϊκό (Mustela lutreola, που είναι μικρότερο σε μέγεθος, με σκούρα γκρίζα γούνα και επίσης λευκά χείλη.

2.Το αμερικανικό εισήχθη στην Ευρώπη το 1920 και σήμερα ζει σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ευρώπης, της Νότιας Αμερικής και της Ισλανδίας. Το ευρωπαϊκό συναντάται κυρίως στη Ρουμανία, τη Φινλανδία και τη Ρωσία, όπου ζει κοντά σε έλη, λίμνες και ποτάμια, σε δάση με πλούσια βλάστηση.

Φρικτός ο θάνατός τους

3.Έχει σώμα μακρόστενο, μήκους 30-50 εκατοστά, με ουρά που μπορεί να φτάσει και τα 23 εκατοστά. Ζυγίζει από 2 μέχρι 4,5 κιλά, ενώ το αρσενικό να είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος. Όπως και οι νυφίτσες, τα βιζόν έχουν κοντά πόδια, μακρύ, χοντρό λαιμό και ένα μεγάλο κεφάλι με στρογγυλεμένα αυτιά. Τα ζώα θανατώνονται αργά, γιατί όσο πιο αργός είναι ο θάνατος, τόσο πιο λεία είναι η γούνα. Ζουν μια πολύ σύντομη και εντελώς αφύσικη ζωή μέσα σε μικρά, μεταλλικά κλουβιά, υπό βασανιστικές συνθήκες.

4.Το θηλυκό γεννάει μία φορά τον χρόνο από 3 έως 8 μικρά.

5.Είναι εξαιρετικός κολυμβητής, βουτά με μεγάλη επιδεξιότητα και μπορεί να φτάσει σε βάθος 5 μέτρων, ενώ μπορεί και να σκαρφαλώσει με άνεση. Σκάβει σήραγγες στο χώμα για να φωλιάσει κοντά στο νερό, σε έκταση που κυμαίνεται από 1 έως 4 χιλιόμετρα. Κάθε σήραγγα έχει δύο εξόδους, μία στο νερό και μία στην ξηρά.

6.Στην Ελλάδα το μινκ εκτρέφεται σε μονάδες της Βόρειας Ελλάδας, στην περιοχή της Κοζάνης και της Καστοριάς, για τη γούνα του. Τα ζώα θανατώνονται αργά, γιατί όσο πιο αργός είναι ο θάνατος, τόσο πιο λεία είναι η γούνα. Ζουν μια πολύ σύντομη και εντελώς αφύσικη ζωή μέσα σε μικρά, μεταλλικά κλουβιά, υπό βασανιστικές συνθήκες.

7.Τρέφεται με μικρά ζώα (βατράχους, ψάρια και τρωκτικά) αλλά και με αυγά. Ένα χαρακτηριστικό του είναι ότι αποθηκεύει τροφή, δηλαδή σκοτώνει περισσότερα ζώα απ’ όσα χρειάζεται. Τα ενήλικα ζώα μπορούν να φάνε και μικρά βιζόν, ενώ μπορούν να καταναλώσουν και τροφή για σκύλους.

8.Τον Νοέμβριο, η Δανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός γούνας βιζόν στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα θανατώσει μέχρι και 17 εκατομμύρια βιζόν για να σταματήσει η εξάπλωση του Cluster 5, ενός μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού που μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους. Μερικές ημέρες αργότερα απέρριψε τελικά το ενδεχόμενο να σκοτώσει συνολικά 17 εκατομμύρια εκτρεφόμενα βιζόν στη χώρα, καθώς δεν είχε την απαραίτητη νομική υποστήριξη. Θανατώθηκε, ωστόσο, πολύ μεγάλος αριθμός τους.

Ετικέτες
Exit mobile version