Βρισκόμαστε «μια ανάσα» πριν από την Πρωτοχρονιά του 2023 και οι πολίτες κάνουν αγορές τελευταίας στιγμής για το γιορτινό τραπέζι του ρεβεγιόν. Αναμφίβολος «βασιλιάς» του χριστουγεννιάτικου «μενού» είναι το χοιρινό κρέας, με το αρνί και το κατσίκι να το ακολουθούν. «Δεν προλαβαίνουμε να κόβουμε αρνί και κατσίκι», τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης Νίκος Μπαλαμπανίδης και εξηγεί πως «τη στιγμή που όλα τα κρεατικά σημειώνουν μια μεσοσταθμική άνοδο της τάξης του 20%, το αρνί και το κατσίκι διατίθενται φέτος φτηνότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, στα 9-10 ευρώ/κιλό, από 12-13 ευρώ/κιλό το 2021».
Στον αντίποδα, σύμφωνα με τον ίδιο, υποτονικό καταγράφεται φέτος το ενδιαφέρον των καταναλωτών για γαλοπούλα, το κόστος της οποίας καταγράφεται αυξημένο σε σχέση με πέρυσι σε ποσοστό ίσως και άνω του 10%, με την τιμή της να ξεκινά από 8,5 ευρώ/κιλό. Οι γιορτές είναι μια καλή περίοδος για τους κρεοπώλες ανεξάρτητα με τους τζίρους, σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως «μπορεί οι καταναλωτές να αγοράζουν λιγότερο σε ποσότητα κρέας ή τελικά όσο αντέχει το πορτοφόλι τους, αλλά ο κόσμος μπαίνει στα μαγαζιά μας και θερμαίνει εκ νέου τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε πετύχει να ενισχύσουμε στα προηγούμενα χρόνια, όταν τα μέτρα που είχαν επιβληθεί για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού, μας έφεραν και πάλι κοντά. Αυτή είναι μια κατάκτηση που μας χαροποιεί ιδιαίτερα».
Πτώση στην αγορά κρέατος το 2022
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των κρεοπωλών, αν και πολλοί έμποροι μιλούν για πτώση στην αγορά κρέατος σε ποσοστό ίσως και άνω του 40% στις φετινές εορτές, ωστόσο ο ίδιος, από τις συζητήσεις με συναδέλφους του εντοπίζει στην αγορά του νομού μια μέση πτώση της τάξης του 20% συγκριτικά με τις εορτές του 2021. «Οι καταναλωτές θέλουν να προβούν σε μεγαλύτερες αγορές, αλλά δεν μπορούν λόγω της ακρίβειας σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες, συνεπεία της διεθνούς συγκυρίας. Έτσι οι παραγγελίες και οι αγορές τους είναι απόλυτα συνειδητές. Πλέον, δεν υπάρχουν οι υπερβολές που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλαμαπανίδης. Για τις τιμές των κρεάτων, σημειώνει πως οι καταναλωτές μπορούν να βρουν χοιρινό από 6,50 έως και 7,50 ευρώ/κιλό (5-6,50 ευρώ το 2021), μοσχάρι από 11-13 ευρώ/κιλό (9-11 ευρώ πέρυσι), κοτόπουλο από 4,5 ευρώ και λουκάνικο περί τα 7,5 ευρώ.
Πόσο θα κοστίσει το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με το Open
- 2 κιλά γαλοπούλας είναι στα 16,80 ευρώ
- 2 κιλά παϊδάκια είναι στα 25 ευρώ
- 1 κιλό λουκάνικο 8,5 ευρώ
- Ντομάτες 300 γραμμάρια 0,75 ευρώ
- 1 αγγούρι 0,60 ευρώ
- Κρεμμύδια 0.50 ευρώ
- Λάχανο 1 ευρώ
- Καρότο 0,50 ευρώ
- Πατάτες 0,50 ευρώ
- Μισό κιλό φέτα 7 ευρώ
- Κεφαλοτύρι 7 ευρώ
- 1 κιλό χοιρινό 7 ευρώ
- Κρασί 10 ευρώ
- Μπύρες 3 ευρώ
- Τσουρέκι Βασιλόπιτα 14 ευρώ
- Γλυκά διάφορα 10 ευρώ
- Γέμιση γαλοπούλας 10 ευρώ