Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε χθες πως οι δυνάμεις του προέλασαν προς τη στρατηγικής σημασίας πόλη Κρεμνίνα, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ (ανατολικά). Η πόλη, υπό την κατοχή του ρωσικού στρατού, θεωρείται πύλη που οδηγεί στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα Σεβεροντονιέτσκ και Λισιτσάνσκ. Η ανάκτηση της πόλης θα επέτρεπε στα ουκρανικά στρατεύματα να κινηθούν προς τη Σταρομπίλσκ, διαμετακομιστικό κόμβο μέσω του οποίου ανεφοδιάζονται μονάδες του ρωσικού στρατού στη βορειοανατολική Ουκρανία. Ο ταξίαρχος Ολεξίι Χρόμοφ ανέφερε: «Οι στρατιώτες μας συνεχίζουν τις επιθετικές επιχειρήσεις τους στην περιοχή της πόλης Κρεμνίνα» και αυτή την εβδομάδα «προήλαυσαν 2,5 χιλιόμετρα» προς την κατεύθυνσή της.
Το αμερικανικό Institute for the Study of War (ISW, «Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου») ανέφερε νωρίτερα ότι ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει δυνάμεις στην περιφέρεια Λουγκάνσκ κι ετοιμάζεται για μεγάλη μάχη. Ο στρατιωτικός κυβερνήτης της Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Χαϊντάι, έκανε επίσης λόγο μέσω Telegram για συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων και σφοδρές μάχες γύρω από την Κρεμνίνα, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στη νότια ρωσική περιφέρεια Σαράτοφ, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν ουκρανικό UAV κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ένγκελς 2, βάση στρατηγικών βομβαρδιστικών, σύμφωνα με τις αρχές. Η βάση αυτή, βαθιά στη Ρωσία, υπέστη δύο επιθέσεις τον Δεκέμβριο.
https://twitter.com/Ukraine_army86/status/1608185281672347649
15.000 αγνοούμενοι
Επιπλέον, σήμερα έγινε γνωστό ότι στην Ουκρανία αγνοούνται περίπου δεκαπέντε χιλιάδες άνθρωποι, τόσο στρατιωτικοί όσο και πολίτες, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στη χώρα. Την ανακοίνωση έκανε η Αλιόνα Βερμπίτσκα, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας αρμόδια για τα δικαιώματα των στρατιωτών, με το μήνυμα: «Η Ρωσία έχει επιβεβαιώσει (σ.σ. πως κρατά) 3.392 αιχμαλώτους πολέμου, όμως στην Ουκρανία κάπου 15.000 άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι». Η τύχη των ανθρώπων αυτών παραμένει εντελώς αβέβαιη, σύμφωνα με την ίδια. «Δεν γνωρίζουμε τι τους συνέβη. Είναι και αυτοί αιχμάλωτοι πολέμου της Ρωσίας, μεταφέρθηκαν από κατεχόμενα εδάφη αλλού, έχουν σκοτωθεί εδώ και καιρό;».
Η αβεβαιότητα είναι αβάστακτη για τις οικογένειες των ανθρώπων αυτών, πρόσθεσε η κυρία Βερμπίτσκα, στις αρμοδιότητες της οποίας συγκαταλέγεται η συμβολή στις προσπάθειες εντοπισμού των εξαφανισμένων. Οι ουκρανικές αρχές έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ότι ολόκληρες οικογένειες εκτοπίζονται από κατεχόμενα εδάφη στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ από την έναρξη του πολέμου περισσότερα από 13 εκατομμύρια Ουκρανοί άφησαν τις εστίες σε αναζήτηση μεγαλύτερης ασφάλειας. Στο μεταξύ, συνεχίζεται το μπαράζ ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία, με τις τελευταίες να προκαλούν σοβαρή ζημιά στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.