Μελομακάρονα που έμειναν - συνταγές: Εάν είστε από τους εγκρατείς που σας περίσσεψαν μελομακάρονα, αυτό το άρθρο είναι για εσάς!
Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχουν φτάσει -δυστυχώς- στο τέλος τους, όχι όμως και τα αγαπημένα μας μελομακάρονα που σίγουρα σε όλους έχουν περισσέψει κάποια, αλλά δεν μας πάει η καρδιά να τα πετάξουμε κιόλας! Αν λοιπόν σας έχουν μείνει αρκετά από τα λαχταριστά μελομακάρονα στο σπίτι, γιατί μάλλον το παρακάνατε στην ποσότητα που φτιάξατε καθώς πλησίαζε η εορταστική περίοδος και δεν ξέρετε τι να τα κάνετε, διαβάστε παρακάτω 2 εύκολες συνταγές στις οποίες μπορείτε να τα αξιοποιήσετε χωρίς να καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για τα γλυκά χριστουγεννιάτικα απομεινάρια.
1. Cheesecake συνταγή με βάση από μελομακάρονα!
Υλικά
Για τη βάση
250 γραμ. μελομακάρονα
80 γραμ. βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα cheesecake
250 γραμ. κρέμα γάλακτος (πολύ κρύα)
50 γραμ. ζάχαρη άχνη
450 γραμ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 μικρό λεμόνι ακέρωτο (ξύσμα μόνο)
1 κ.γλ. υγρή βανίλια
Για τη σάλτσα βύσσινο
1 συσκευασία κομπόστα βύσσινο 400 γραμ.
10 γραμ. κορν φλάουρ
Εκτέλεση συνταγής
Πρώτον, τρίβουμε με τα χέρια σε ένα μπολ τα μελομακάρονα που έχουν περισσέψει.
Μια 4χρονη μικρή νεράιδα εύχεται να γίνει η Barbie γοργόνα
Προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο και το ανακατεύουμε μαζί με τα τριμμένα μελομακάρονα και δημιουργούμε ένα ενιαίο μίγμα.
Σε μία κυκλική φόρμα με βάση που αφαιρείται, στρώνουμε τα θρυμματισμένα μελομακάρονα. Τα πιέζουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει όλη η επιφάνεια του λεία και ενιαία.
Βάζουμε τη φόρμα για 10 λεπτά στην κατάψυξη.
Στο μεταξύ, χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος για περίπου 2 λεπτά με μίξερ χειρός, μέχρι να γίνει παχύρευστη.
Σε ένα μπολ αδειάζουμε το τυρί κρέμα που είναι σε θερμοκρασία δωματίου και προσθέτουμε την άχνη, το ξύσμα και τη βανίλια. Στη συνέχεια ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις όλα τα υλικά με ένα κουτάλι.
Τα ρίχνουμε στην παχύρευστη κρέμα γάλακτος που έχουμε χτυπήσει και τα χτυπάμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα για λίγα δεύτερα για να γίνει ένα ενιαίο μίγμα, λείο και απαλό με βελούδινη υφή.
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στη βάση με τα μελομακάρονα και κάνουμε την επιφάνεια της λεία.
Έπειτα, τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο, για 1 ώρα σίγουρα μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα και η βάση και να παγώσει πολύ καλά. Αν θέλετε, μπορείτε να το βάλετε και στην κατάψυξη για περίπου 15 λεπτά.
Σάλτσα βύσσινο
Aνοίγουμε την κονσέρβα, την στραγγίζουμε καλά και τον χυμό από βύσσινο τον ρίχνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα μαζί με το κορν φλάουρ. Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε για 3 λεπτά περίπου με ένα σύρμα και έπειτα αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει και να γίνει πυκνή. Μόλις δούμε ότι έχει πήξει, την βγάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Τώρα ρίχνουμε μέσα τα βύσσινα καλά στραγγισμένα και ανακατεύουμε όσο ο χυμός είναι ζεστός. Στη συνέχεια αφού κρυώσει καλά και έρθει σε θερμοκρασία δωματίου την απλώνουμε πάνω από το τσιζκεικ που έχει παγώσει.
2. Μηλόπιτα με μελομακάρονα!
Υλικά
6 Μελομακάρονα
4 Μήλα
Κανέλα
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Στη συνέχεια τα βάζουμε σε ένα ταψί αφού πριν το βουτυρώσουμε. Προσθέτουμε εκεί και τα 6 μελομακάρονα τριμμένα.
Ρίχνουμε 1/2 κ.γλ. κανέλα, ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 10 λεπτά.
Έπειτα μπορούμε να σερβίρουμε απευθείας και να συνοδεύσουμε το γλυκό με παγωτό ή σαντιγί αν μας αρέσει.