Νότης Μαυρουδής κηδεία: Η δημόσια έκκληση του γιου του
Θλίψη έχει προκαλέσει ο αιφνίδιος θάνατος του Νότη Μαυρουδή, ο οποίος βρισκόταν στο εξοχικό του στο Πήλιο. Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο συνθέτη με μηνύματα πόνου στο διαδίκτυο. Το μεσημέρι της Τετάρτης 4/1, ο γιος του Χάρης Μαυρουδής ανακοίνωσε ότι η πολιτική του κηδεία θα γίνει το πρωί του Σαββάτου 7/1 στο κοιμητήριο Χαλανδρίου και στη συνέχεια, η σορός του θα αποτεφρωθεί στη Ριτσώνα. «Η πολιτική κηδεία του πατέρα μας Νότη Μαυρουδή, θα γίνει στο κοιμητήριο Χαλανδρίου το Σάββατο 7/01 στις 10:30 το πρωί και στη συνέχεια θα μεταβούμε στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας στις 13:00. Επιθυμία της οικογένειάς μας, αντί στεφάνων, να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να αγοραστούν μουσικά όργανα για τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου. Λογαριασμός κατάθεσης: Alpha Bank ΦΛΥΑ Α.Ε ΙΒΑΝ GR 0301403600360002320000087
Σας ευχαριστούμε για την αγάπη και την υποστήριξή σας.
Η οικογένειά του» έγραψε ο γιος του Νότη Μαυρουδή.
Νότης Μαυρουδής:Η δημόσια έκκληση του γιου του
Λίγη ώρα αργότερα, ο γιος του συνθέτη έκανε δημόσια έκκληση να απομακρυνθούν οι δημοσιογράφοι από το εξοχικό τους στο Πήλιο. «Την τελευταία φορά που θυμάμαι τον πατέρα μας να κλαίει ήταν όταν πέθανε ο Χατζιδάκις. Θυμάμαι επίσης πόσο ήταν θυμωμένος με τον τρόπο που κάποιοι “δημοσιογράφοι” δεν σεβάστηκαν τον θάνατό του αλλά έδειχναν σε τηλεοπτική μετάδοση τον Χατζιδάκι να μεταφέρεται με το φορείο. Ο πατέρας μας με την στάση ζωής του, απέφυγε αυτή τη “δημοσιογραφία” δεν “έπαιξε” ποτέ το παιχνίδι του life style, κρατώντας το μέτρο και τις ισορροπίες που ο ίδιος επέλεξε.
Αυτή τη στιγμή ακροβολισμένοι παπαράτσι “δημοσιογράφοι” γύρω από το εξοχικό μας, μη σεβόμενοι τη στάση ζωής μας, επιχειρούν να καταγράψουν τον πόνο μας. Εκπομπές life style μας τηλεφωνούν ρωτώντας μας ερωτήσεις που ποτέ δεν θα μπορούσε να διανοηθεί άνθρωπος να ρωτήσει συνάνθρωπο που μόλις έχει χάσει τον σύντροφό του, τον γονιό του. Παρακαλώ πολύ τους τηλεοπτικούς σταθμούς να ζητήσουν από τους εργαζόμενούς τους να αποχωρήσουν και να σεβαστούν (έστω και για τους τύπους) τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε» έγραψε ο Χάρης Μαυρουδής.
Ο Νότης Μαυρουδής και το «Πρωινό Τσιγάρο»: Η άγνωστη ιστορία πίσω από το σπουδαίο τραγούδι
Ο θάνατος του Νότη Μαυρουδή, ύστερα από πτώση από ύψος τριών μέτρων στο σπίτι του στο Πήλιο, έφερε στο φως μια άγνωστη ιστορία που τον συνδέει με τον Άλκη Αλκαίο και τον Μάνο Λοΐζο. Όταν ο Άλκης Αλκαίος έγραψε το «Πρωινό Τσιγάρο», επιθυμία του ήταν να το μελοποιήσει ο Μάνος Λοΐζος. Αλλά δεν γνωρίζονταν. Λίγο καιρό μετά, ο Μάνος Λοΐζος πήγε στη Μόσχα για νοσηλεία ύστερα από το σοβαρό εγκεφαλικό. Μαζί του είχε πάει ο δικηγόρος Ηλίας Γεράκης, ο οποίος και φίλος του Άλκη Αλκαίου. Ο σπουδαίος ποιητής του έδωσε το «Πρωινό Τσιγάρο» για να το δείξει στον Λοΐζο όπως κι έγινε. Ο Μάνος Λοΐζος λάτρεψε το ποίημα και ήθελε να το μελοποιήσει όταν θα επέστρεφε στην Ελλάδα. Δυστυχώς, όμως, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης άφησε την τελευταία του πνοή στη Μόσχα, στις 17 Σεπτεμβρίου 1982. Έτσι, ο Άλκης Αλκαίος συμπεριέλαβε το «Πρωινό Τσιγάρο» στην ποιητική συλλογή «Εμπάργκο».
Και κάπου εδώ «μπαίνει» στην ιστορία ο Νότης Μαυρουδής. Στο «Εμπάργκο» διάβασε το ποίημα και το ξεχώρισε. Αμέσως, θέλησε να το μελοποιήσει. Λέγεται ότι η πρώτη αντίδραση του Άλκη Αλκαίου ήταν αρνητική, αφού το είχε γράψει για να το «ντύσει» μουσικά ο Μάνος Λοΐζος. Λέγεται ότι χρειάστηκε η παρέμβαση του Θάνου Μικρούτσικου για να πειστεί ο ποιητής να δώσει την άδεια για τη μελοποίηση. Λέγεται, επίσης, ότι ο Άλκης Αλκαίος και ο Νότης Μαυρουδής δεν είχαν συναντηθεί ποτέ! Αφού ο ποιητής έδωσε την άδειά του, ο Νότης Μαυρουδής συμπεριέλαβε το «Πρωινό Τσιγάρο» στον δίσκο «Στην όχθη της καρδιάς μου» που κυκλοφόρησε το 1984. Η πρώτη (και ιστορική) εκτέλεση ήταν από τη Χορωδία ομίλου Πατραϊκής Μαντολινάτας και μικτής χορωδίας. Αργότερα το ερμήνευσαν επίσης ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Σωκράτης Μάλαμας, η Νένα Βενετσάνου, η Αρλέτα και άλλοι.
Το Πρωινό Τσιγάρο
Χαράζει η μέρα και η πόλη έχει ρεπό
στη γειτονιά μας καπνίζει ένα φουγάρο
κι εγώ σε ζητάω σαν πρωινό τσιγάρο
και σαν καφέ πικρό και σαν καφέ πικρό
Άδειοι οι δρόμοι δε φάνηκε ψυχή
και το φεγγάρι μόλις χάθηκε στη Δύση
και γω σε γυρεύω σαν μοιραία λύση
και σαν Ανατολή και σαν Ανατολή
Βγήκε ο ήλιος το ράδιο διαπασών
μ’ ένα χασάπικο που κλαίει για κάποιον Τάσο
κι εγώ σε ποντάρω κι ύστερα πάω πάσο
σ’ ένα καρέ τυφλών σ’ ένα καρέ τυφλών
“”Για να μπορέσουμε να κάνουμε τα παιδιά να ξεπεράσουν λίγο το θέμα της θερμοκρασίας, έπαιζα μαζί τους την μακριά γαϊδούρα”
Ο ίδιος ο Νότης Μαυρουδής είχε μιλήσει, στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ, για το θρυλικό τραγούδι, το οποίο, όπως είπε, τον είχε χαρακτηρίσει. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι στο στούντιο, όταν ηχογραφούσαμε με την χορωδία αυτό το τραγούδι, έπεσε το ρεύμα. Ήταν Ιούλιος. Για να μπορέσουμε να κάνουμε τα παιδιά να ξεπεράσουν λίγο το θέμα της θερμοκρασίας, έπαιζα μαζί τους την “μακριά γαϊδούρα”. Καβαλούσαν την πλάτη μου κι εγώ πήγαινα σαν το σκυλάκι. Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα ότι έχω γίνει κι εγώ ένα παιδί», είχε πει.. Είχε αποκαλύψει, επίσης, ότι «το Πρωινό Τσιγάρο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Μάνου Λοΐζου. Δεν υπήρχε περίπτωση μέσα σε μία ημέρα να μην ακουστεί 2-3 φορές. Πήρε μία έκταση που δεν την περιμέναμε ούτε εγώ, ούτε ο Άλκης Αλκαίος, ούτε η δισκογραφική εταιρία που έκανε την παραγωγή, γιατί ήταν δύσκολο νοηματικά το τραγούδι».
Για την ηχογράφηση του τραγουδιού μίλησε στην ΕΡΤ και ο Κώστας Θωμαΐδης, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Νότη Μαυρουδή. «Θυμάμαι ότι ήταν ένα χειμωνιάτικο απόγευμα στο Νέο Ηράκλειο, σε ένα στούντιο όπου μαζευτήκαμε μια παρέα φίλων για να τραγουδήσουμε το τραγούδι. Με την καθοδήγηση του Νότη με την κιθάρα του τραγουδήσαμε ένα τραγούδι το οποίο θεωρώ ότι είναι από τα κλασικότερα πια στο νεοελληνικό στίχο», είπε.