Τούρκος αναλυτής: Τα ελληνικά υποβρύχια μπορούν να βυθίσουν το αεροπλανοφόρο μας.
Το νέο ναυτικό καμάρι της Τουρκίας είναι το αεροπλανοφόρο Anadolu, που αυξάνει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της γείτονος, προσδίδοντάς τους μεγαλύτερο στρατηγικό βάθος. Πρόκειται επί της ουσίας για αμφίβιο επιθετικό πλοίο, περισσότερο ελικοπτεροφόρο, παρά αεροπλανοφόρο, με δυνατότητα μεταφοράς και ανάπτυξη και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο πλοίο, που είναι σχεδόν επιχειρησιακά έτοιμο, αλλάζει τις ναυτικές ισορροπίες, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο. Από ελληνικής πλευράς έχουν εκφραστεί φόβοι πως η παρουσία του συγκεκριμένου πλοίου -με την απαραίτητη ναυτική συνοδεία- νότια ή και δυτικά της Ελλάδας, συνιστά στρατηγική περικύκλωση της χώρας και θα αποσπάσει ελληνικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις από το κυρίως μέτωπο σε περίπτωση σύρραξης, που θα είναι το Αιγαίο.
Φόβοι, ωστόσο, υπάρχουν και από την απέναντι πλευρά, καθώς οι Τούρκοι φοβούνται μη τους… χαλάσουμε το καινούργιο τους παιχνίδι. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος απόστρατος και αναλυτής Ερντογάν Καρακούς φαίνεται να τρέμει τα ελληνικά υποβρύχια και γι’ αυτό ζητά να προστατευτεί κατάλληλα το «αεροπλανοφόρο» της Τουρκίας. Στο βίντεο που υπάρχει παρακάτω από συζήτηση στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό CNNTURK, ακούγεται να λέει, μεταξύ άλλων: «Δεν πρόκειται για αεροπλανοφόρο. Κι’ επειδή δεν είναι αεροπλανοφόρο, καθώς επιβάλλεται να προστατευτεί, πρέπει οπωσδήποτε να προστατευτεί σε περιοχή όπου θα είναι σαφής η αεροπορική δύναμη της Τουρκίας». Και συνεχίζει, εξηγώντας τον λόγο: «Αν με ρωτούσατε, το πιο κατάλληλο μέρος γι’ αυτό είναι το Τάσουτζου (σ.σ.: στη νότια Τουρκία, κοντά στην Αττάλεια). Διότι υπάρχει στα ελληνικά ΜΜΕ η δήλωση δύο Ελλήνων στρατηγών: “Ένα τόσο μεγάλο πλοίο εμείς θα το τορπιλίσουμε”. Αυτό είναι που είπαν».
Μακριά από το πεδίο δράσης των ελληνικών υποβρυχίων
Σε άλλο σημείο της συζήτησης ο τούρκος αναλυτής αναφέρει για το ίδιο θέμα: «Πραγματικά πρέπει με κάποιο τρόπο αυτό το πλοίο να προστατευτεί σε τοποθεσία μακριά από τις περιοχές όπου χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα τα υποβρύχια. Και κατά τη γνώμη μου, η σωστή περιοχή είναι το Τάσουτζου ή να γίνει ένα νέο λιμάνι στα νότια του Γκαζίπασα (σ.σ.: περιοχή και αυτή στη νότια Τουρκία, κοντά στην Αττάλεια)». Προφανώς, ο κ. Καρακούς δεν συμμερίζεται με τόσο φανατισμό τις απειλές του συνταγματάρχη εν αποστρατεία Τζοσκούν Μπασμπούγ, Τούρκου απόστρατου συνταγματάρχη, που χθες Τρίτη ζήτησε «Να τρομοκρατήσουμε και να προειδοποιήσουμε την Ελλάδα», με την αποστολή του αεροπλανοφόρου TCG Anadolu στα ανοιχτά της Κρήτης.
Σε Αιγαίο και Κρήτη η πρώτη αποστολή του «Αναντολού»
O ειδικός ασφαλείας Τζοσκούν Μπασμπούγ προχώρησε σε μια πολλά… υποσχόμενη για την Τουρκία πρόβλεψη σχετικά την πρώτη αποστολή του αεροπλανοφόρου. «Η Ελλάδα προσπαθεί να κάνει πράγματα πέρα από το μπόι που της έδωσε η Αμερική. Η Αμερική έχει επίσης σκοπό να το χρησιμοποιήσει εναντίον της Τουρκίας. Λόγω των γεγονότων στη Θάλασσα των Νήσων (σ.σ. Αιγαίο), νομίζω ότι η πρώτη αποστολή θα είναι ανοιχτά της Κρήτης, για να στείλουμε ένα μήνυμα και στις δύο χώρες (σ.σ. Ελλάδα και ΗΠΑ). Περιμένω να του ανατεθεί η πρώτη αποστολή στο μέρος όπου τέμνονται η Ανατολική Μεσόγειος και η Θάλασσα των Νήσων (δεν λέω Αιγαίο). Η Τουρκία θα δώσει το μήνυμα ότι «είμαι έτοιμος για όλα και είμαι εδώ ως απάντηση σε αυτά τα βήματα. Γιατί η Ελλάδα έχει το θράσος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια τον Μάρτιο.
»Νομίζω ότι θα ήταν καθήκον μας τόσο να τους τρομοκρατήσουμε μετά από αυτή τη δήλωση όσο και να προειδοποιήσουμε και την Ελλάδα και ορισμένους οργανισμούς για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή. Αυτό θεωρώ εγώ, το πολεμικό ναυτικό θα αποφασίσει καλύτερα. Θα δούμε και θα το δούμε όλοι μαζί».
Θα αναλάβει πολλές αποστολές
Ο Τζοσκούν Μπασμπούγ σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με ορισμένες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. «Σε περίπτωση επείγοντος στη Λιβύη, η άμεση κατεύθυνση του Αναντολού μπορεί να είναι προς τα βόρεια της Αφρικής. Γιατί υπάρχουν κάποιες βρώμικες υποθέσεις και στη Λιβύη. Υπάρχουν οι επιχειρήσεις που πραγματοποιεί η Γαλλία και αυτά τα ακατανόητα που κάνει η Ελλάδα. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, νομίζω ότι η δεύτερη αποστολή θα είναι στα ανοιχτά της Λιβύης», είπε.