Αύξηση κατώτατου μισθού 2023: Ποιους εργαζόμενους επηρεάζει και πώς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση κατώτατου μισθού 2023: Ποιους εργαζόμενους επηρεάζει και πώς

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Αύξηση κατώτατου μισθού 2023: Τα σενάρια

04.01.2023 | 10:59

Νωρίτερα έρχεται η αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως προανήγγειλε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Τον νέο βασικό μισθό θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης τέλη Μαρτίου, ώστε να ισχύσει από 1η Απριλίου. Το σενάριο βάσης είναι κοντά στα 751 ευρώ -πρόκειται για μία αύξηση κοντά το 5,5% – 6%. Σενάριο βάσης σημαίνει ότι, αυτή θα είναι η ελάχιστη αύξηση που θα δούμε, καθώς τα 751 ευρώ είναι ο μισθός σε προ-μνημονιακά επίπεδα. Σε αυτό το επίπεδο ήταν ο κατώτατος όταν μειώθηκε, τον Φεβρουάριο του 2012, με την πράξη του υπουργικού Συμβουλίου στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου. Τότε, μέσα σε μία νύχτα, ο κατώτατος μισθός μειώθηκε, από τα 751€ που ήταν, στα 586. Χρειάστηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια για να επιστρέψουμε στο επίπεδο που ήταν τότε ο κατώτατος μισθός.

Πολύ πιθανό σενάριο, ωστόσο, είναι η αύξηση να κυμανθεί λίγο πάνω από αυτό το επίπεδο, δηλαδή κοντά στο 7 με 8%, στο επίπεδο, δηλαδή, που θα κυμανθεί και η αύξηση των συντάξεων που θα δούμε από τον Ιανουάριο, στην οποία περίπτωση ο μισθός θα φτάσει κοντά στα 770€, ενώ, το πλέον αισιόδοξο σενάριο, κάνει λόγο για αύξηση κοντά στο 10% – άλλωστε, το 2023 είναι εκλογική χρόνια και όλα συνδυάζονται με αυτό. Σε αυτή την περίπτωση, ο κατώτατος μισθός θα φτάσει πιο κοντά στα 800 ευρώ – πράγμα που ήταν αίτημα και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κατώτατος μισθός αφορά ένα σημαντικό πληθυσμό μισθωτών, οι οποίοι είναι πάνω από 700.000, είτε εργάζονται με μερική, είτε με πλήρη απασχόληση. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να δούμε τι θα γίνει με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους που αμείβονται με το μέσο μισθό.

Αύξηση κατώτατου μισθού 2023 – Μητσοτάκης: «Καλύτεροι μισθοί, αξιοπρεπής υγεία»

Μήνυμα με… εκπλήξεις έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το νέο έτος. Όπως αποκάλυψε, την 1η Απριλίου του 2023 θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. «Καλύτεροι μισθοί, αξιοπρεπής υγεία για όλους και προσιτή στέγη, ιδίως για τους νέους» είναι, ειδικότερα, οι στόχοι που ιεράρχησε ως τους σημαντικότερους για την επόμενη περίοδο, αρχής γενομένης από το 2023, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για νέο έτος.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού αναφέρθηκε στον «εισαγόμενο πληθωρισμό, που ροκανίζει το μέσο εισόδημα», αλλά και στις «στοχευμένες προσπάθειες του κράτους να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία στην κάθε απρόβλεπτη δοκιμασία», κάνει ειδική μνεία σε μέτρα που τίθενται σε ισχύ από αύριο, όπως η αύξηση των συντάξεων, η αύξηση των μισθών των ιατρών του ΕΣΥ και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, και επιμένει πως έχει «εθνικό χρέος να τηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Exit mobile version