Απάντηση έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συζητήσεις και επικείμενη συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Το υπουργείο επανέλαβε στην ανακοίνωσή του την «πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής».
Η ανακοίνωση καταλήγει: «Θα περιμέναμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια να μείνουν στην άκρη οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και να υπάρχει συστράτευση όλων. Δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Για κάποιους πρώτος στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα. Κρίμα».
Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα:
Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσης τους στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αυτό αναμφίβολα τεκμαίρεται από σειρά γεγονότων των τελευταίων δύο ετών: Από την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021, και την οριστική (sine die) επανένωση του θραύσματος Fagan, ως την μεταστροφή και τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος από τη διεθνή κοινή γνώμη. Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής.
Επομένως, ας σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κορυβαντιά. Θα περιμέναμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια να μείνουν στην άκρη οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και να υπάρχει συστράτευση όλων. Δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Για κάποιους πρώτος στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα. Κρίμα.
Μπαράζ ξένων δημοσιευμάτων για τα Γλυπτά του Παρθενώνα -Διαψεύσεις από την Αθήνα
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο έχει ήδη διαψεύσει προηγούμενα δημοσιεύματα, όπως εκείνο του Bloomberg, τα οποία έκαναν λόγο για συζητήσεις και μια συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και του Βρετανικού Μουσείου. «Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής», είχαν αναφέρει πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, λίγο μετά το δημοσίευμα του Bloomberg. Αργότερα, η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, έθεσε ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μιλώντας για «μυστικά και ψέματα» και ζητώντας «άμεσα απαντήσεις».
Από την πλευρά του, το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι συμμετέχει σε «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα για την επιστροφή ορισμένων από τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η βρετανική «Daily Telegraph» ανέφερε ότι έχει συνταχθεί μια συμφωνία με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, πρώην υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή των Γλυπτών, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής. Οι βρετανικοί Times, επίσης, αναφέρθηκαν με άρθρο τους σήμερα στη συμφωνία που υποτίθεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ χθες υπήρξε σχετικό δημοσίευμα και από την ιταλική εφημερίδα La Repubblica.