Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εθνικές εκλογές 2023: Ο άνθρωπος πίσω από πολλές αναμετρήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνικές εκλογές 2023: Ο άνθρωπος πίσω από πολλές αναμετρήσεις

Ξέρει τα πάντα σχετικά με τις εκλογικές αναμετρήσεις αφού είναι ο άνθρωπος πίσω από αυτές

Πιθανή ημερομηνία των εκλογών είναι η 9η Απριλίου, είπε ο Ανδρέας Δρυμιώτης, ειδικός αναλυτής των εκλογών και συγγραφέας του βιβλίου «40+1 νύχτες εκλογών», ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή του Απόστολου Μαγγηριάδη «Επίλογος». «Από εδώ ξεκίνησαν όλα, στο στούντιο 3, το 1981. Η πρώτη μετάδοση εκλογικών αποτελεσμάτων, με τη βοήθεια ηλεκτρικών υπολογιστών. Εντελώς πρωτόγνωρο γεγονός και τα αποτελέσματα τα δώσαμε στις 21:30 ακριβώς», δήλωσε εξαρχής ο κ. Δρυμιώτης. Συμπλήρωσε, επίσης: «Ο Ράλλης συνεχάρη τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν κάτι μοναδικό για τον κόσμο».

Ως πιθανή ημερομηνία εκλογών ανέφερε την 9η Απριλίου, μιας και όπως ανέφερε, έχουν ξανά διενεργηθεί εκλογές τη συγκεκριμένη ημερομηνία. «Έχει μία δόση χιούμορ γιατί μετά τις 9, είναι η εβδομάδα των Βαΐων και ακολουθεί η εβδομάδα των Παθών. Οπότε θα έχουμε μια εβδομάδα παθών. Είναι πιθανή η ημερομηνία 9. Έχουν ξαναγίνει Κυριακή των Βαΐων οι εκλογές, το ’90».

Η δυσπιστία

Αναφορικά με την δυσπιστία που παρουσιάζει ο κόσμος απέναντι στις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων, ο κ. Δρυμιώτης υποστήριξε πως «οι δημοσκοπήσεις είναι αρκετά ακριβείς, όταν ξέρουμε να τις διαβάζουμε. Οι μετρήσεις λένε ότι έχουν ένα λάθος πλην 2,5 – 3% με διάστημα βεβαιότητας 95%. Αυτό αφήνει πολλά περιθώρια. Άμα το σκεφτείτε καλά προφανώς. Αυτή τη στιγμή πάντως, όλες οι μετρήσεις είναι σαφέστερες και υπάρχει μια, αν θέλετε, παράμετρος η οποία ποτέ μα ποτέ δεν έχει διαψευστεί. Η λεγόμενη “παράσταση νίκης”. Η παράσταση νίκης προκύπτει από το εξής ερώτημα: «Ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει;». Αυτή δεν έχει διαψευστεί ποτέ». Τόνισε δε ότι «άμα οι διαφορές είναι μερικές χιλιάδες ψήφους, είναι πολύ δύσκολο να τον πιάσουν (τον νικητή) οι δημοσκοπήσεις».

«Τους υποστηρίζω γιατί πραγματικά κάνουνε καλή δουλειά. Έχω συνεργαστεί με όλες τις εταιρείες δημοσκοπήσεων ανεξαιρέτως σε όλο αυτό το διάστημα των εκλογών. Τους έχω βοηθήσει δίνοντάς τους αποτελέσματα ούτως ώστε να καλύπτουν και να διορθώνουν το ρόλο τους. Έχω καλές σχέσεις με όλους τους επίσημους δημοσκόπους. Το τονίζω αυτό, γιατί υπάρχουν και αεριτζήδες. Θέλω να πω και κάτι άλλο, μιας και το θίξατε. Ο τζίρος που κάνουν από τις πολιτικές δημοσκοπήσεις είναι ελάχιστος. Είναι λιγότερο από το 10% της δουλειάς. Ποιος θα διακινδύνευε να βγάζει “μαϊμού” δημοσκοπήσεις;».

Αναφορικά με τα exit poll, ο κ. Δρυμιώτης ανέφερε,

«Υπάρχουν ενδιάμεσες πληροφορίες από τα exit polls. Όπως δουλεύει πια η Singular Logic (ελληνική εταιρεία πληροφορικής, που παρέχει επιχειρηματικό λογισμικό, εξειδικευμένες ψηφιακές λύσεις και υπηρεσίες σε μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς του Ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα), στις 9:00 δίνει ένα ακριβέστερο αποτέλεσμα, λόγω της παράδοσης, της εμπειρίας, η οποία έχει μαζευτεί και των δεδομένων που έχουν μαζευτεί, ούτως ώστε τους δίνεται η δυνατότητα να κάνουν μια καλή εκτίμηση και να μας την δώσουν. Εν γένει είναι ακριβέστατη εταιρεία».

Κληθείς να σχολιάσει την πρότασή του για την ανάγκη να μπει το όριο εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 5%, δήλωσε: «Όσο είχαμε ισχυρό δικομματισμό, θα δείτε ότι τα κόμματα που έμεναν εκτός Βουλής άθροισαν ελάχιστα, 4%, 5%, 5,5%. Δηλαδή δεν υπήρχαν οι “αεριτζήδες”. Τώρα, όσο χαμηλώνει ο δικομματισμός, τότε είναι πολλοί οι οποίοι θεωρούν ότι είναι μια καλή ευκαιρία να πάρουμε το 3% και να βγάλουμε 10 έδρες γινόμαστε παράγον. Το 3% κατ’ αρχήν πρέπει να δούμε γιατί μπήκε. Εφαρμόστηκε το 93 από τον Κούβελα τότε και ο λόγος που έγινε ήταν για να αποτρέψουμε μειονοτικά κόμματα να κατέβουν αυτούσια – αν κατέβαιναν οι υποψήφιοί τους μέσω των υπολοίπων κομμάτων. Ήτανε καλό και το γεγονός ότι πρέπει να αυξηθεί, είναι για τον ίδιο λόγο. Καταρχήν στην Ευρώπη 26 χώρες έχουν το 5%. Η Γερμανία έχει το 5%. Άλλες 8 έχουν το 4% και μόνο 6 έχουν το 3%. Το 3% δημιουργεί την εξής προσδοκία. Αν δείτε τα κόμματα που θα κατέβουν στις επόμενες εκλογές είναι προσβολή για τη δημοκρατία. Ειλικρινά. Δηλαδή είναι αθροίσματα. Πώς να το πω;».

Οι εκλογές των συγκεντρώσεων

Κάποτε υπήρχαν οι εκλογές των συγκεντρώσεων. Τις ζήσατε στη δεκαετία του ’70 και του ’80. Μετά ήταν οι εκλογές στις τηλεοράσεις. Τώρα είναι οι εκλογές των σόσιαλ μίντια. Αναρωτιέμαι πόσο πολύ έχει αλλάξει ουσιαστικά το αντικείμενο και το ίδιο το πάθος με το οποί αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τις εκλογές; «Έχει αλλάξει. Τώρα είναι πιο εύκολο να το κατευθύνεις τώρα. Η εκλογή του Τραμπ έγινε από καθαρά μάρκετινγκ, το οποίο ήταν στοχοποιημένο στους συγκεκριμένους ανθρώπους. Δηλαδή να σας πω κάτι που δύσκολα θα το πιστέψετε. Θυμάστε την Cambridge Analytica;». Είχε πάρει δεδομένα από το Facebook και βομβάρδιζε τον κόσμο με πολιτικής κατεύθυνσης άρθρα. Κάτι ανάλογο έγινε και για την εκλογή του Τραμπ, υπογράμμισε ο κ. Δρυμιώτης, συμπληρώνοντας ότι κάτι τέτοιο έγινε και με το Brexit.

Βλέπετε πιθανότητα σχηματισμού απλής αναλογικής στις εκλογές;

«Όχι, όσα κόμματα μαζευτούν πρέπει να πάρουν 46,5% άθροισμα και να υπάρχουν και 8% εκτός Βουλής, για να βωρεθούν 151 βουλευτές. Τώρα εγώ αν ήμουν στη θέση του κ. Μητσοτάκη, γιατί να κάνω αυτό το μοντέλο τη στιγμή που έχω μια δεύτερη ευκαιρία; Είναι βέβαιο ότι μεταξύ της πρώτης και την δεύτερης εκλογής αυτός που θα συντριβεί είναι ο τρίτος».

Εσείς, πόσες μέρες πριν τις εκλογές, μπορείτε να πείτε ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, είμαστε σχεδόν βέβαιοι για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα την Κυριακή;

«Όχι. βέβαιοι δεν είμαστε ποτέ. Απλούστατα, η πείρα η δικιά μου, μου έχει δείξει ότι με τα πρώτα αποτελέσματα που έρχονται την ημέρα των εκλογών, είμαι σε θέση να εκτιμήσω».

Ο κ. Δρυμιώτης περιέγραψε τις πιο δραματικές εκλογές

«Οι πιο δραματικές εκλογές ήταν οι εκλογές του 2000. Τα exit poll έδιναν τη Νέα Δημοκρατία. Η εκτίμηση η δικιά μου ήταν από την αρχή και πήγα και ενημέρωσα τον μακαρίτη, τον Κουμάντο που ήταν ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, ότι ναι μεν προηγείται η Νέα Δημοκρατία, αλλά θα βγει το ΠΑΣΟΚ. Τον ενημέρωσα έγκαιρα και του εισηγήθηκα να μην ανοίξουμε το συγκεντρωτικό, ούτως ώστε αυτή ήταν και η οδηγία του Χριστόφορου του Στρατού, όταν το ’81 ξεκινήσαμε αυτές τις εκλογές. Μου λέει “Αντρέα, μην μου βγάλεις τους μισούς να πανηγυρίζουν και μετά τους άλλους μισούν για να σκοτωθούνε”. Και του λέω ότι ενώ φαίνεται ότι προηγείται η Νέα Δημοκρατία, θα αντιστραφούν τα αποτελέσματα. Ο Κουμάντος πολύ σωστά, ακολουθώντας αυτά που του είπε, ήρθε ένα κλιμάκιο από τη Νέα Δημοκρατία. Έκαναν ολόκληρη φασαρία. Ο Κουμάντος πήρε το Σημίτη, ο Σημίτης πήρε, αφού επιμένουν, να το ανοίξετε, αλλά κάντε ένα disclaimer. Βγήκε ο Κουμάντος στην τηλεόραση μαζί μου και δηλώσαμε ότι θα ανοίξουμε τα αποτελέσματα γιατί το ζητάει η Νέα Δημοκρατία, αλλά περιττό να σας πω ότι πιθανότατα να αλλάξει το αποτέλεσμα. Σε μισή ώρα άλλαξε. Μπήκε το ΠΑΣΟΚ μπροστά και παρέμεινε».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις