Σεισμός Λέσβος – σήμερα: Στον “χορό” των ρίχτερ το νησί – Τι λένε οι ειδικοί

ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Λέσβος – σήμερα: Στον “χορό” των ρίχτερ το νησί – Τι λένε οι ειδικοί

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Σεισμός Λέσβος - σήμερα: Σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:52 τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Λέσβο

07.01.2023 | 20:07

Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 3,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 17:27 το απόγευμα του Σαββάτου στην Εύβοια. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 2 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης των Ψαχνών, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 15,5 χιλιόμετρα. Υπενθυμίζεται πως σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:52 τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Λέσβο.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε δύο χλμ βόρεια-βορειοδυτικά του Μανταμάδου και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στα 10 χλμ. Δεκάδες σπίτια αντιμετωπίζουν προβλήματα που έχει προκαλέσει στη βόρεια Λέσβο η σεισμική διεργασία που ξεκίνησε σήμερα στις 4 τα χαράματα με το σεισμό των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Εκτός από τις κατολισθήσεις βράχων από τα γύρω βουνά στο οδικό δίκτυο της περιοχής άρχισαν να αναφέρονται ζημιές σε σπίτια. Και συγκεκριμένα στα χωριά Πελόπη και Μόλυβος καθώς και στην Αγία Παρασκευή. Επίσης έχουν διαπιστωθεί ζημιές στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο χωριό Στύψη και στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκεύης στο Μόλυβο.

Για μικροζημιές σε σπίτια και πτώσεις βράχων, κάνει λόγο ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσ βου

Η ανάρτηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου για την σεισμική δραστηριότητα στη Λέσβο: «Παρακολουθούμε με ψυχραιμία την σεισμική δραστηριότητα που ξεκίνησε από τις 4.00 το πρωί και συνεχίζεται έχοντας δώσει μέχρι τώρα δύο σεισμούς της τάξης των 5R και αρκετούς μικρότερους. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μικροζημιές σε 3 οικίες στον Μόλυβο και 2 στην Πελόπη και πτώσεις βράχων στην Επαρχιακή οδό κοντά στην Αργενο που απομακρύνθηκαν μετά από παρέμβαση μηχανήματος του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε ετοιμότητα και έχει γίνει επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο και με τον καθηγητή κ. Ε. Λέκκα. Η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου θα συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ώρες για περαιτέρω ενημέρωση. Για ότι νεότερο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τον Δήμο». Επίσης, έχουν διαπιστωθεί ζημιές στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο χωριό Στύψη.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Εν τω μεταξύ σε τρία συμπεράσματα όσον αφορά τους σεισμούς που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες στο βόρειο τμήμα της Λέσβου προχώρησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook. Σύμφωνα με όσα αναφέρει «προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να τεκμηριώσουμε ότι ο πρωινός σεισμός 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος. Τα δεδομένα δεν είναι επαρκή». Ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει, επίσης, ότι η «σεισμική δράση εξελίσσεται στο χερσαίο τμήμα του νησιού, όχι στη θάλασσα».

Υπενθυμίζει, δε, ότι στην περιοχή αυτή ιστορικά έχουν καταγραφεί «σημαντικοί σεισμοί» επικαλούμενος ως παράδειγμα τον σεισμό του Μαρτίου του 1867 με μέγεθος μεταξύ 6,5 και 7 Ρίχτερ. Με αφορμή, δε, αυτά τα τρία στοιχεία ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ζητά «να ληφθούν μέτρα σύμφωνα με όσα προβλέπει το προληπτικό σκέλος του επιχειρησιακού σχεδίου ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ»

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης

Το ίδιο επιφυλακτικός όσον αφορά τους σεισμούς που σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες στη Λέσβο εμφανίστηκε και ο διεθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης. «Χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί το ρήγμα που έδωσε τους σημερινούς σεισμούς είναι κοντά στο μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διατρέχει το νησί από τον ένα άκρο στο άλλο» δήλωσε χσρακτηριστικά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό και για την ώρα είναι δύσκολο να πούμε κάτι τέτοιο» πρόσθεσε ο Άκης Τσελέντης.

Σε δική του ανάρτηση στο Facebook ο Άκης Τσελέντης αναφέρθηκε στο μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διατρέχει όλο το νησί με μεγάλο σεισμικό δυναμικό γράφοντας ότι «το δεξιόστροφο ρήγμα της Αγία Παρασκευής είναι αυτό που ενεργοποιήθηκε στο μεγάλο σεισμό του 1867 (6,8). Διατρέχει το κεντρικό μέρος του νησιού από Β προς Ν, ενώ το ορατό του μήκος στην ξηρά είναι δυναμικότητας 6,7, επομένως πρέπει να συνεχίζεται και υποθαλάσσια, πιθανότατα στον κόλπο της Καλλονής».

«Η Λέσβος έχει πλούσια σεισμική ιστορία που οφείλεται στην δράση σημαντικών ενεργών ρηγμάτων τόσο υποθαλάσσιων όσο και χερσαίων που διασχίζουν το νησί. Λόγο του μεγάλου σεισμικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής και της φύσης του οικοδομικού ιστού ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ και οι κάτοικοι να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης. Οι σημερινοί σεισμοί δεν έχουν σχέση με τον καταστροφικό σεισμό 6,3 στις 12 Ιουνίου 2017» προσθέτει ο Άκης Τσελέντης.

Δεν σχετίζονται με τους σεισμούς στην Εύβοια

«Πιστεύουμε ότι θα εξελιχθεί ομαλά η όλη κατάσταση, με τον σεισμό στη Λέσβο, αλλά όμως, επειδή υπάρχει ένα βεβαρημένο ιστορικό παρελθόν, δηλαδή έχουμε τον σεισμό του 1883 με τριακόσιους νεκρούς στην ίδια περιοχή, είμαστε σε επιφυλακή», είπε από την πλευρά του στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας ότι «εάν σε ακραία περίπτωση συμβεί μεγαλύτερος σεισμός είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με την Περιφέρεια και τους δήμους». Όπως σημείωσε, «πρόκειται για γνωστό πλήρως χαρτογραφημένο ρήγμα. Ουσιαστικά αρχίζει από το νότιο κομμάτι της Λέσβου και τελειώνει στο βόρειο κομμάτι και διαχωρίζει το νησί σε δυο επιμέρους τεκτονικά τμήματα. Είμαστε σε πλήρη συνεννόηση και με την Περιφέρεια και με τους δήμους. Βεβαίως κάτω από τις οδηγίες του υπουργού του κυρίου Στυλιανίδη, ο οποίος ενημερώνεται συνέχεια. Θεωρώ ότι όλα θα πάνε καλά. Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά».

Ερωτηθείς για τους συνεχείς μετασεισμούς, ο κ. Λέκκας απάντησε ότι «είναι μία ένδειξη ότι είμαστε σε καλό δρόμο, όμως εμείς οφείλουμε να σχεδιάσουμε και τα χειρότερα. Σε ακραία περίπτωση επαναλαμβάνω και το τονίζω. Βεβαίως έχουν δοθεί οδηγίες και στους δήμους και σε όλους τους εμπλεκόμενους στο τι θα πρέπει να κάνουν». Στο πλαίσιο αυτό συνέστησε στους κατοίκους της Λέσβου «να αποφεύγουν να διέρχονται και να διαμένουν σε παλιά σπίτια που έχουν υποστεί έστω και μικρές βλάβες».

Όπως διευκρίνισε, τέλος, η σημερινή σεισμική διέγερση στη Λέσβο είναι ένα τελείως διαφορετικό γεγονός από τις τρεις σεισμικές εστίες στην Εύβοια: «Τα τέσσερα γεγονότα αυτά, τα οποία έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, είναι σε ανεξάρτητα γεωτεκτονικά καθεστώτα. Δεν συνδέεται το ένα με το άλλο. Στην Εύβοια τα τρία γεγονότα είναι ανεξάρτητα γεγονότα. Το είχαμε τονίσει από την πρώτη στιγμή και βεβαίως η σημερινή σεισμική διέγερση στη Λέσβο είναι ένα τελείως διαφορετικό γεγονός. Συνεπώς, δεν υπάρχει η εικόνα μιας γενικότερης σεισμικής διέγερσης στη χώρα».

Κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα

Με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, θα παραμείνουν κλειστά την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου, προκειμένου να ελεγχθούν από κλιμάκια μηχανικών για τυχόν ζημιές από τη σεισμική διεργασία. Επίσης, και βάσει των πρώτων αυτοψιών στα δημόσια κτίρια -κατά κύριο λόγο στις περιοχές του Μανταμάδου, της Κάπης, της Πελόπης, της Στύψης, του Λεπετύμνου και της Αργένου στη βόρεια Λέσβο- ειδικό κλιμάκιο μηχανικών που θα φτάσει στη Λέσβο από την Αθήνα τη Δευτέρα, θα προβεί στους απαραίτητους ελέγχους.

Στο μεταξύ πριν από λίγο έγιναν γνωστές ζημιές στο χωριό Λεπέτυμνος το οποίο θεωρείται ότι βρίσκεται «πάνω» στο πρωινό σεισμικό επίκεντρο. Τόσο στο νηπιαγωγείο του χωριού, στα γραφεία της κοινότητας και στο ιατρείο όσο και σε περισσότερα από 10 σπίτια, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Κοινότητας Θέμη Καμμένου, διαπιστώθηκαν ρηγματώσεις που χρήζουν έλεγχο.

 

Exit mobile version