Βομβαρδισμοί Ουκρανία - σήμερα: Εκεχειρία στην Ουκρανία είχε ανακοινώσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν από τις 12 το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου
Στόχος βομβαρδισμών έγιναν οι έρημοι δρόμοι της ουκρανικής πόλης Μπαχμούτ που βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρών πολεμικών συγκρούσεων, παρά τη μονομερή διακήρυξη της κατάπαυσης του πυρός από τη Μόσχα για τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν λάμψεις στον καθαρό ουρανό, αλλά και σύννεφα από χιόνι στην πόλη, που έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί από τους 70.000 κατοίκους της, καθώς οι εθελοντές των ανθρωπιστικών οργανώσεων θέτουν τώρα σε κίνδυνο τη ζωή τους, προκειμένου να υποστηρίξουν όσους παραμένουν στο Μπαχμούτ.
Υπενθυμίζεται ότι εκεχειρία στην Ουκρανία είχε ανακοινώσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν από τις 12 το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου. Η Ρωσία γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου καθώς ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο. Η Μόσχα κάλεσε επίσης την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να παραστούν στη λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα της γιορτής.
Η αντίδραση της Ουκρανίας
Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος είχε απορρίψει ως υποκρισία την πρόταση του Πούτιν, για 36ωρη εκεχειρία και δήλωσε ότι μια «προσωρινή εκεχειρία» θα ήταν δυνατή μόνο όταν η Ρωσία εγκαταλείψει τα εδάφη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία. «Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη – μόνο τότε θα υπάρξει ‘προσωρινή εκεχειρία’. Κρατήστε την υποκρισία για τον εαυτό σας», έγραψε στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαήλο Ποντολιάκ.
Η βοήθεια από το εξωτερικό
Η Ουκρανία έλαβε ισοδύναμη οικονομική βοήθεια, αλλά και δάνεια από το εξωτερικό που ξεπέρασε τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, μετά από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως γίνεται γνωστό από τα στοιχεία που διατηρεί το Κίεβο. Ποσοστό περίπου 40% προήλθε από τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας το βράδυ της Παρασκευής. Ποσοστό λίγο μικρότερο από το 25% προήλθε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ποσοστό περίπου 8% από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Η Γερμανία μόνη της διέθεσε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. Η συνολική οικονομική βοήθεια που έλαβε η Ουκρανία από το εξωτερικό αντιστοιχούσε σε ποσοστό 16% επί του προπολεμικού ουκρανικού ΑΕΠ. Ωστόσο, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 30% το 2022 εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας στο Κίεβο. Η Ρωσία έχει καταλάβει περίπου ποσοστό 18% της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένης και της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία ελέγχει από το 2014. Η Ουκρανία είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από την εξωτερική βοήθεια που λαμβάνει, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε αμυντικό επίπεδο.