Market Pass πλατφόρμα – αίτηση: Πότε ανοίγει το Gov.gr, ποιά είναι τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Market Pass πλατφόρμα – αίτηση: Πότε ανοίγει το Gov.gr, ποιά είναι τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Market Pass πλατφόρμα - αίτηση: Αναλυτικός οδηγός για τη νέα οικονομική ενίσχυση νοικοκυριών

09.01.2023 | 09:31

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα και να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους δικαιούχους του Μarket pass που θα δώσει η κυβέρνηση για να στηρίξει τα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, η δράση θα ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Το Market Pass μπορεί να δαπανηθεί για αγορές στο λιανικό εμπόριο τροφίμων σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνους, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία, ζαχαροπλαστεία και λαϊκές αγορές, στο βαθμό που οι πωλητές χρησιμοποιούν POS. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως τα ακόλουθα όρια που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Η ενίσχυση δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού λαμβάνονται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη. Σημειώνεται ότι, το επίδομα πρόκειται να έχει διάρκεια έξι μηνών, μέχρι τον Ιούλιο του 2023. Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1000 ευρώ αγορές. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Η διαδικασία βήμα – βήμα

  • Ο δικαιούχος φυσικό πρόσωπο μπαίνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr, με τους κωδικούς taxisnet.
  • Ο αιτών συμπληρώνει και ενημερώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα:
  1. τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
  2. τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και
  3. τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του σε περίπτωση επιλογής της πίστωσης της οικονομικής ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό
  • Η επιβεβαίωση ότι ο αιτών είναι δικαιούχος του τραπεζικού λογαριασμού που δηλώνεται, πραγματοποιείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
  • Θα γίνεται αυτόματη αναζήτηση στοιχείων που θα κρίνουν εάν θα είναι επιλέξιμη η αίτηση του.
  • Στη συνέχεια πιστοποιείται η επιλεξιμότητα ο δικαιούχος πληροφορείται το μηνιαίο ποσό που δικαιούται.
  • Μετά ο πολίτης μετά έχει δύο επιλογές:
  1. να πιστωθεί το ποσό στην άυλη ψηφιακή κάρτα στο κινητό τηλέφωνο του, που πρέπει να διαθέτει τεχνολογία NFC)
  2. να πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του

Δικαιούχοι και κριτήρια για το Market Pass

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
  • Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
  • Στα 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπερ. ββ’ της περ. στ’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού

Τι ισχύει για τις μονογονεϊκές οικογένειες

  • Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 24.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος.
  • Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων, άλλων εξαρτώμενων μελών και φιλοξενούμενων μελών, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2021, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022. Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο (2) δηλώσεων.
Ετικέτες
Exit mobile version