Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΟΟΣΑ Κρήτη: Μνημόνιο κατανόησης για την ίδρυση κέντρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΟΣΑ Κρήτη: Μνημόνιο κατανόησης για την ίδρυση κέντρου

ΟΟΣΑ Κρήτη: Μνημόνιο κατανόησης για την ίδρυση κέντρου ΟΟΣΑ στην Κρήτη, υπέγραψαν ο πρωθυπουργός και ο γγ του ΟΟΣΑ

Μνημόνιο κατανόησης για την ίδρυση κέντρου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην Κρήτη υπέγραψαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη συνάντηση τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν (Mathias Cormann). Ο κ. Κόρμαν παρουσίασε επίσης την τακτική έκθεση του ΟΟΣΑ «Economic Survey of Greece», που δημοσιεύτηκε σήμερα.  «Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που δείξατε στη χώρα μας», είπε στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας ότι «οι οικονομίες των χωρών δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ανεξάρτητα από τους πληθυσμούς τους και όταν γίνονται και μετακινήσεις πληθυσμών που είναι απόρροια κρίσεων όπως η κλιματική κρίση, ο κορωνοϊός, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία». «Δεν θα μπορούσε να επιλεγεί καλύτερος τόπος για την μελέτη των πληθυσμών από την Ελλάδα, χώρα με μεγάλη μεταναστευτική εμπειρία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Πριν από 100 χρόνια η Ελλάδα υποδέχτηκε πάνω από 1 εκατ. Έλληνες από την Ανατολή, για να αποκτήσει η ίδια μετά μια μεγάλη διασπορά σε όλο τον κόσμο, ενώ σήμερα είναι αντιμέτωπη με την πιο δραματική πτυχή του φαινομένου». Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε πως το πρόβλημα γίνεται «μοχλός πολιτικών και εθνικών σκοπιμοτήτων». Η Ελλάδα, κατέληξε, προστατεύει εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και σώζει ζωές κατατρεγμένων.

Η ίδρυση του κέντρου

Η ίδρυση του κέντρου, που αποτελεί πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ως στόχο την ανάδειξη και την ανάλυση πολιτικών για το δημογραφικό και τη μετανάστευση, ζητημάτων που αφορούν τη Διασπορά, καθώς και την αντιμετώπιση των επιμέρους προκλήσεων που αφορούν στην αγορά εργασίας και τον πληθυσμό.

Το νέο θεματικό κέντρο του ΟΟΣΑ στην Κρήτη για τον Πληθυσμό θα υποστηρίξουν ενεργά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο Δήμος Χανίων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Η συνεργασία τους επισφραγίστηκε με μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν το βράδυ της Δευτέρας, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκος.

Μάλιστα, στο πλαίσιο του μνημονίου, ο ΟΟΣΑ, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και ο Δήμος Χανίων ανακοίνωσαν την καθιέρωση του Διεθνούς Συνεδρίου Κρήτης για τον Διάλογο για τον Πληθυσμό (“ International Crete Conference for Dialogue on Population”), το οποίο θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στην Κρήτη, καθώς και μιας σειράς συνοδευτικών εκδηλώσεων για τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν τις προτεραιότητες του.

Μητσοτάκης: Ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα

Με αφορμή την έκθεση του ΟΟΣΑ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το 2022 ήταν δύσκολο έτος που σφραγίστηκε από ενεργειακή κρίση και πληθωριστικό σοκ, όμως στη διάρκεια αυτής της ταραγμένης περιόδου η ελληνική οικονομία ξεπέρασε τις προσδοκίες και τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ. «Είμαστε σε πολλά μέτωπα η θετική έκπληξη της Ευρώπης» είπε και σημείωσε ότι αναμένεται ανάπτυξη το 2023 κοντά στο 2%, ενώ η ανεργία μειώνεται και η Ελλάδα θα αποκλιμακώσει το χρέος της πιο γρήγορα.

«Είναι αυτή η πολιτική που μας επιτρέπει να δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο και να τον επιστρέφουμε στοχευμένα για να στηρίζουμε αυτούς που έχουν ανάγκη… Είναι πολιτικές έκτακτες, αλλά δίκαιες και επιβεβλημένες και οι αγορές συμμερίζονται αυτήν την πορεία… απέχουμε ένα βήμα από επενδυτική βαθμίδα και εκτιμώ ότι θα το πετύχουμε εντός του έτους» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι κόντρα άνεμοι θα επηρεάσουν απόδοση οικονομίας το 2023, υπάρχουν όμως αναχώματα για να αναπτυχθεί η οικονομία και το 2023. «Είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε το δρόμο που φέρνει αποτελέσματα. Μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα… όπως οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΟΟΣΑ: Οι μεταρρυθμίσεις στήριξαν την ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού

Η διατήρηση της ανάκαμψης απαιτεί να συνεχισθεί η αντιμετώπιση μακροχρόνιων προβλημάτων της οικονομίας και να εφαρμοσθεί πλήρως το φιλόδοξο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με παράλληλο έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων, στήριξη της δημοσιονομικής ευρωστίας και ολοκλήρωση της εξυγίανσης των τραπεζών, σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Η αύξηση των τιμών ενέργειας και τροφίμων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία οδηγεί σε σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί εφέτος στο 1,1% και το 2024 στο 1,8% από 5,1% το 2022. Όσον αφορά τον πληθωρισμό (με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή), προβλέπεται μεγάλη αποκλιμάκωσή του στο 3,7% σε μέσα επίπεδα το 2023 και στο 2,3% το 2024 από 9,5% πέρυσι.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί η αύξηση της απασχόλησης, με ρυθμό 1,1% εφέτος έναντι 6,2% το 2022. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 170,7% του ΑΕΠ εφέτος και περαιτέρω στο 163,6% το 2024 από 175,1% το 2022, χάρη στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, αλλά παραμένει υψηλό. Οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών αυξάνονται και διαφοροποιούνται, αντανακλώντας τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει η έκθεση. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ που έχουν κάνει τη μεγαλύτερη πρόοδο στην επίτευξη των αρχικών στόχων του Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας και στην άντληση των πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία και ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι αν υλοποιηθεί καλά θα ενισχύσει σημαντικά τις προοπτικές ανάπτυξης και τα εισοδήματα.

Οι μισθοί αυξάνονται μετά από 12 χρόνια

Ο τραπεζικός δανεισμός στις επιχειρήσεις έχει αρχίσει να αυξάνεται, κάτι που αποτελεί ένα βήμα προς την ανανέωση του κεφαλαιακού αποθέματος της χώρας, ενώ η υγεία του τραπεζικού τομέα βελτιώνεται. Οι πρόσφατες μειώσεις των φόρων έχουν περιορίσει τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση των εισοδημάτων από εργασία, με τη φορολογική συμμόρφωση βελτιώνεται γενικά αν και παραμένουν ακόμη σημαντικές ανεπάρκειες, σημειώνει η έκθεση. Οι μισθοί αυξάνονται μετά από 12 χρόνια μειώσεων ή ισχνών αυξήσεων, με τους εργαζόμενους σε ορισμένους κλάδους, όπως τον τεχνολογικό και τον κατασκευαστικό, να εξασφαλίζουν μεγαλύτερες αυξήσεις.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία ανήλθε περίπου 10% στο πρώτο εξάμηνο του 2022 και αφορά το 28% των εργαζομένων αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών και στους υπόλοιπους εργαζόμενους. Ο ΟΟΣΑ διατυπώνει τη θέση που είχε εκφράσει στην προηγούμενη έκθεση ότι πρέπει να τονωθεί και ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κλαδικό επίπεδο για τον καθορισμό των μισθών και να υπάρξει παρότρυνση στους κοινωνικούς εταίρους για την εφαρμογή των αποφάσεων τους από τις επιχειρήσεις.

Aνάγκη περαιτέρω αύξησης της απασχόλησης

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο ΟΟΣΑ στην ανάγκη περαιτέρω αύξησης της απασχόλησης, σημειώνοντας ότι αυτό είναι αναγκαίο για να επιτευχθούν τα ποσοστά απασχόλησης άλλων χωρών του ΟΟΣΑ.

Επίσης, η έκθεση αναφέρεται στην πράσινη μετάβαση και πώς πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα για να επιτύχει τον στόχο για μηδενικές εκπομπές ρύπων το 2050.

Τα βασικά μηνύματα της έκθεσης είναι τα εξής:

• Η επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα είναι ενδεδειγμένη, καθώς μάλιστα είναι υψηλός ο πληθωρισμός και έχει μειωθεί η διαθέσιμη παραγωγική δυναμικότητα.

• Η αποτελεσματική υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η διεύρυνση του μείγματος των φορολογικών εσόδων και η βελτίωση των επιδόσεων του δημόσιου τομέα θα επιτρέψουν τη καλύτερη δημοσιονομική στήριξη των επενδύσεων, των εισοδημάτων και της δικαιοσύνης.

• Ο περιορισμός των ακαθάριστων δανειακών αναγκών και η μείωση του δημόσιου χρέους είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα διεύρυνε τη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις.

• Η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων είναι καθοριστική για μία διαρκή ανάκαμψη. Η πλήρης εξυγίανση των τραπεζών με την εκκαθάριση των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αύξηση της κεφαλαιακής βάσης τους είναι αναγκαία για να μπορούν αυτές να χρηματοδοτήσουν μία σταθερή ανάπτυξη και πρέπει να συνοδευθεί από την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης.

• Η επίτευξη των μηδενικών εκπομπών ρύπων το 2050 και η προσαρμογή σε ένα πιο ζεστό κλίμα θα απαιτήσουν διαρκείς πολιτικές προσπάθειες για πολλά χρόνια. Ένα μείγμα πολιτικών – που περιλαμβάνει επενδύσεις, ρυθμίσεις και τιμολόγηση των εκπομπών ρύπων – μπορεί να επιταχύνει μία μείωση των ρύπων με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και πρόσθετα έσοδα για την πράσινη μετάβαση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις