Σκόρδο ωμό - οφέλη για την υγεία: Τα οφέλη του ωμού σκόρδου είναι άφθονα
Έντονα αρωματικό και γευστικό, το σκόρδο χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε κουζίνα του κόσμου. Η γεύση του, όταν το καταναλώνουμε ωμό, είναι πικάντικη και δυνατή, τόσο όσο τα οφέλη του. Το σκόρδο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ορισμένες ενώσεις θείου που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για το άρωμα, τη γεύση και τις ιδιότητες του. Τα οφέλη του σκόρδου συγκρίνονται με τα οφέλη του κουρκουμά, γεγονός που το ανεβάζει σε επίπεδο σούπερ τροφής. Το σκόρδο έχει συνδεθεί με την καταπολέμηση, ακόμα και την πρόληψη, τεσσάρων βασικών αιτιών θανάτου παγκοσμίως, όπως των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού, του καρκίνου και των λοιμώξεων. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου δε συνιστά συμπλήρωμα διατροφής για την πρόληψη του καρκίνου, αλλά αναγνωρίζει το σκόρδο ως ένα από τα πολλά λαχανικά με πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες.
Τα οφέλη του ωμού σκόρδου είναι άφθονα:
Σκόρδο για την καρδιά!
Οι καρδιακές παθήσεις είναι η Νο. 1 αιτία θανάτου με δεύτερο τον καρκίνο. Το σκόρδο είναι ευρέως αναγνωρισμένο ως προληπτικός και θεραπευτικός παράγοντας πολλών καρδιαγγειακών και μεταβολικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της αθηροσκλήρωσης, της υπερλιπιδαιμίας, της θρόμβωσης, της υπέρτασης και του διαβήτη. Σύμφωνα με μελέτες η κατανάλωση σκόρδου έχει σημαντικές καρδιοπροστατευτικές επιδράσεις τόσο στις μελέτες σε ζώα όσο και σε ανθρώπους. Επίσης, σύμφωνα με άλλες κλινικές μελέτες το εκχύλισμα σκόρδου μειώνει αποτελεσματικά την πλάκα στις στεφανιαίες αρτηρίες σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο. Άρα, μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της αθηροσκλήρωσης και στην αναστροφή των αρχικών σταδίων της καρδιακής νόσου.
Σκόρδο και καρκίνος.
Το σκόρδο και το κρεμμύδι, και οι βιοενεργές θειούχες ενώσεις τους, πιστεύεται ότι δρουν σε κάθε στάδιο σχηματισμού καρκίνου και επηρεάζουν πολλές βιολογικές διεργασίες που τροποποιούν τον κίνδυνο καρκίνου. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Η.Π.Α., «πολλές μελέτες δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης πρόσληψης σκόρδου και του μειωμένου κινδύνου ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του στομάχου, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, του παγκρέατος και του μαστού». Θεωρείται επίσης ότι «τα προστατευτικά αποτελέσματα του σκόρδου μπορεί να προκύψουν από τις αντιβακτηριακές του ιδιότητες ή από την ικανότητά του να εμποδίζει τον σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών, να ενισχύει την αποκατάσταση του DNA, να μειώνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων ή να προκαλεί κυτταρικό θάνατο».
Σύμφωνα με μια μελέτη σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού η αυξημένη κατανάλωση σκόρδου, κρεμμυδιού και φυτικών ινών συσχετίστηκε με, στατιστικά, σημαντική μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Επίσης, η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση σκόρδου, αλλά και συνολικής πρόσληψης λαχανικών και φρούτων, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος, ενός από τους πιο θανατηφόρους τύπους καρκίνου. Παράλληλα, όσον αφορά τη θεραπεία του καρκίνου, οι οργανοσουλφικές ενώσεις του σκόρδου, συμπεριλαμβανομένων των DATS, DADS, ajoene και S-αλλυμερκαπτοκυστεΐνης (SAMC), φαίνεται ότι διακόπτουν τον κυτταρικό κύκλο όταν προστίθενται σε καρκινικά κύτταρα κατά τη διάρκεια in vitro πειραμάτων. Η λήψη υγρού εκχυλίσματος σκόρδου και S-αλλυλκυστεΐνης (SAC) από το στόμα έχει επίσης αναφερθεί ότι αυξάνει τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων σε ζωϊκά μοντέλα καρκίνου με καρκίνο του στόματος. Συνολικά, η συμβολή του σκόρδου δείχνει σαφώς ορισμένες δυνατότητες ως τροφή που καταπολεμά τον καρκίνο και αυτό δεν πρέπει να αγνοηθεί.
Σκόρδο και υπέρταση.
Το σκόρδο αποδεδειγμένα βοηθά στον έλεγχο της υπέρτασης και σύμφωνα με έρευνες και πειράματα η λήψη μόνο 4 χαπιών από εκχύλισμα σκόρδου ημερησίως για τρεις μήνες προκάλεσε μείωση της υπέρτασης κατά μέσο όρο 10 μονάδων. Παράλληλα, θεωρείται ότι τα πολυσουλφίδια του σκόρδου προάγουν τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων και, συνεπώς, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Σκόρδο για ιώσεις και λοιμώξεις.
Σύμφωνα με έρευνες το σκόρδο (ή συγκεκριμένες χημικές ενώσεις όπως η αλικίνη/αλισίνη που βρίσκεται στο σκόρδο) είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην καταπολέμηση μικροοργανισμών που ευθύνονται για μερικές από τις πιο συχνές και σπάνιες λοιμώξεις, όπως του κοινού κρυολογήματος. Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ιώσεων και άλλων λοιμώξεων. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες το σκόρδο αναστέλλει τον κοινό ιό του κρυολογήματος λόγω της αλικίνης.
Σκόρδο για την τριχόπτωση και την αλωπεκία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών του Mazandaran στο Ιράν, που μελέτησαν τη σχέση του σκόρδου και της τριχόπτωσης, το σκόρδο που εφαρμόζεται στο τριχωτό της κεφαλής δύο φορές την ημέρα για τρεις μήνες θα μπορούσε να επηρεάσει ασθενείς που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή για την αλωπεκία. Η αλωπεκία είναι μια κοινή αυτοάνοση δερματοπάθεια, η οποία προκαλεί τριχόπτωση στο κεφάλι και σε άλλες περιοχές του σώματος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χρήση σκόνης σκόρδου ενίσχυσε τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα του τοπικού κορτικοστεροειδούς. Επίσης, η εφαρμογή ελαίου καρύδας με σκόρδο ως αυτόνομης θεραπείας μπορεί να είναι ακόμη πιο επωφελής και μετριάζει τον κίνδυνο απορρόφησης επιβλαβών κορτικοστεροειδών από το δέρμα.
Σκόρδο για τη νόσο Alzheimer και την άνοια.
Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια μορφή άνοιας που μπορεί να στερήσει τους ανθρώπους από την ικανότητα να σκέφτονται καθαρά, να εκτελούν καθημερινά καθήκοντα και, τελικά, να μη θυμούνται ποιοι είναι. Το σκόρδο περιέχει αντιοξειδωτικά που στηρίζουν τους μηχανισμούς προστασίας του οργανισμού από οξειδωτικές βλάβες που οδηγούν σε αυτές τις νοητικές ασθένειες.
Όσον αφορά τη νόσο Alzheimer, μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neurochemistry εντόπισε «σημαντικές ιδιότητες νευροπροστατευτικών και νευροδιαβιβαστών» εκχυλίσματος σκόρδου και της δραστικής ουσίας S-αλλυλο-L-κυστεΐνης (SAC). Σύμφωνα με τα συμπεράσματά το εκχύλισμα σκόρδου μαζί με το SAC μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή φαρμάκων για τη θεραπεία της νόσου του Alzheimer.
Σκόρδο για τον διαβήτη.
Το σκόρδο έχει την ιδιότητα να δρα κατά του διαβήτη. Η κατανάλωση σκόρδου έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενδεχομένως σταματά ή μειώνει τις επιπτώσεις ορισμένων επιπλοκών του διαβήτη, ενώ καταπολεμά τις λοιμώξεις, μειώνει τη χοληστερόλη LDL και ενισχύει την καλή κυκλοφορία.
Σύμφωνα με μία μελέτη σε πειραματόζωα το σκόρδο μείωσε επιπλοκές όπως η αθηροσκλήρωση και η νεφροπάθεια, ενώ εκείνα που έλαβαν ημερήσιο εκχύλισμα ακατέργαστου σκόρδου για επτά εβδομάδες, είχαν σημαντική μείωση της γλυκόζης του ορού (επίπεδο σακχάρου στο αίμα), των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Επιπρόσθετα, τα επίπεδα πρωτεϊνών της ουρίας σε αρουραίους που υπέστησαν αγωγή με σκόρδο ήταν 50% χαμηλότερες. Επίσης, η κατανάλωση σκόρδου μείωσε τη συνολική χοληστερόλη και την LDL (κακή) χοληστερόλη και αύξησε μετρίως την HDL χοληστερόλη σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.