Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Κράκεν συμπτώματα – κορονοϊός: Πώς αντιμετωπίζεται η μετάλλαξη του Covid-19
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κράκεν συμπτώματα – κορονοϊός: Πώς αντιμετωπίζεται η μετάλλαξη του Covid-19

Κράκεν συμπτώματα - κορονοϊός: Τι συνιστούν οι ειδικοί

Αναστάτωση έχει προκαλέσει ο εντοπισμός των έξι πρώτων κρουσμάτων στη χώρα μας της μετάλλαξης του κορονοϊού που έχει γίνει γνωστή ως «Κράκεν» (XBB 1.5 η επιστημονική της ονομασία». Όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η συγκεκριμένη μετάλλαξη «είναι πολύ μεταδοτική συγκριτικά με τις άλλες υποπαραλλαγές, γιατί ανήκει στην ομάδα Όμικρον». Όπως, όμως, πρόσθεσε «το καλό είναι πως τα συμπτώματά της είναι απλά, όπως ενός κρυολογήματος και το σημαντικό είναι πως δεν κάνει πνευμονίες». Η κυρία Παγώνη ρωτήθηκε το πρωί της Παρασκευής (13/1) στο MEGA για τα φάρμακα που πρέπει να λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης μετάλλαξης και αρχικά διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να παίρνουμε αντιβιοτικά.

«Οι άνω των 60 ετών μπορούν να πάρουν το αντιϊκό γιατί έχουν υποκείμενα νοσήματα, από εκεί και έπειτα, φοράμε τη μάσκα μας και είμαστε για λίγες μέρες απομονωμένοι» πρόσθεσε η Ματίνα Παγώνη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος είπε ότι τα συνολικά κρούσματα της νέας αυτής υποπαραλλαγής της Όμικρον αφορά σε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, κάτω από το 1%. Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα», ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια σημείωσε ότι η «Κράκεν» είναι πιο μεταδοτική παραλλαγή, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις πως προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση ή αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της «Κράκεν»

Όπως σημειώνουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), η αυξημένη μεταδοτικότητα δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές. Προς το παρόν, τα συμπτώματα της λοίμωξης φαίνεται να είναι αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές του Όμικρον.

Η πιθανότητα η νέα υποπαραλλαγή να προκαλέσει οξύαιχμο επιδημιολογικό κύμα λοιμώξεων COVID-19 σε μία κοινότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού, π.χ. η χρήση μάσκας, όπως τονίζουν οι καθηγητές. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένης και της έξαρσης του ιού της γρίπης αλλά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις