F16 Τουρκία – ΗΠΑ: Μπάιντεν “χαϊδεύει” Ερντογάν

ΚΟΣΜΟΣ

F16 Τουρκία – ΗΠΑ: Μπάιντεν “χαϊδεύει” Ερντογάν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

F16 Τουρκία - ΗΠΑ: Θα είναι από τις μεγαλύτερες πωλήσεις αμερικανικών εξοπλισμών τα τελευταία χρόνια

13.01.2023 | 20:50

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση νέων μαχητικών 40 F-16 στην Τουρκία αξίας 20 δισ. δολαρίων και ταυτόχρονα την πώληση 30 F-35 στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων στην Ελλάδα από ξένη χώρα τα τελευταία χρόνια. Οι ίδιοι εξηγούν ότι έγκριση του Κογκρέσου εξαρτάται από την υπογραφή της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στον ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία με την Τουρκία

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal (WSJ), η πώληση στην Τουρκία, την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, καθώς περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και κιτ για τη γενική επισκευή 79 αεροσκαφών του υπάρχοντος στόλου F-16 της Τουρκίας. Επιπλέον, η συμφωνία που εξετάζει το αμερικανικό Κογκρέσο για πώληση στην Τουρκία περιλαμβάνει περισσότερους από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες.

F-35 για την Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, εξετάζεται και μια ξεχωριστή πώληση στην Ελλάδα, την οποία ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022 και περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 νέα F-35. Σημειώνεται ότι το F-35 Joint Strike Fighter είναι το πιο προηγμένο μαχητικό τζετ των ΗΠΑ.

Το Κογκρέσο δεν μπλόκαρε ποτέ με επιτυχία πώληση όπλων που έχει ζητήσει ο Λευκός Οίκος

Η αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι, παρόλο που οι αξιωματούχοι περιέγραψαν το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων για τις πωλήσεις τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα ως τυχαίο, εάν ικανοποιηθούν και τα δύο αιτήματα θα μπορούσε να δημιουργηθεί αναταραχή στην Αθήνα που έχει επανειλημμένως αντιταχθεί στην πώληση στην Τουρκία. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει πιθανές πωλήσεις όπλων ως θέμα πολιτικής μέχρι και εάν κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Σημειωνεται, όμως, ότι το Κογκρέσο δεν μπλόκαρε ποτέ με επιτυχία μια πώληση όπλων σε ξένη χώρα, την οποία έχει ζητήσει ο Λευκός Οίκος.

Σε στιγμή έντασης μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας η  απόφαση για πώληση F-16

Όπως εξηγεί η WSJ, η προτεινόμενη συμφωνία με την Τουρκία έρχεται σε μια στιγμή έντασης στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα, με τις ΗΠΑ να προσπαθούν να πείσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εφαρμογή κυρώσεων στη Ρωσία και την έγκριση της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Τέλος, η πρόταση δημιουργεί μια πιθανή αντιπαράθεση ανάμεσα σε ορισμένους γερουσιαστές του Κογκρέσου που έχουν ορκιστεί ότι θα αντιταχθούν στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Χαρακτηριστικό, άλλωστε, είανι το παράδειγμα του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, και δήλωσε ότι δεν θα ενέκρινε καμία πώληση F-16 στην Τουρκία, επικαλούμενος ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ετικέτες
Exit mobile version