Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κηδεία Κωνσταντίνου καλεσμένοι: Σύσσωμη στην Αθήνα η οικογένεια, ξεκίνησαν οι αφίξεις γαλαζοαίματων
ΕΛΛΑΔΑ

Κηδεία Κωνσταντίνου καλεσμένοι: Σύσσωμη στην Αθήνα η οικογένεια, ξεκίνησαν οι αφίξεις γαλαζοαίματων

Κηδεία Κωνσταντίνου καλεσμένοι: Στο "Μεγάλη Βρετάννια" η τέως βασιλική οικογένεια.

Όλα είναι έτοιμα για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τρίτη, σε ηλικία 82 ετών. Η κηδεία θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ η ταφή θα γίνει στο Τατόι. Τα τελευταία 24ωρα, τα πρώην βασιλικά κτήματα Τατοΐου έχουν αλλάξει όψη. Απομακρύνθηκαν φερτά υλικά, διαμορφώθηκαν χώροι, έγιναν εργασίες αποκατάστασης. Τα έργα ολοκληρώνονται το απόγευμα. Ολη η τέως βασιλική οικογένεια, η σύζυγος του Κωνσταντίνου Αννα-Μαρία, τα παιδιά και τα εγγόνια τους, διαμένουν στο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετάννια” και τα τελευταία 24ωρα βρίσκονται σε πυρετό προετοιμασιών για την κηδεία. Σήμερα αναμένεται και η άφιξη των περισσότερων προσκεκλημένων, μέλη βασιλικών οικογενειών από 11 κράτη.

Σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας θα παραστεί στην κηδεία με τα περισσότερα μέλη της να βρίσκονται ήδη εδώ. Βασιλικά μέλη αναμένονται επίσης από την Δανία, την Σουηδία, το Λουξεμβούργο, Νορβηγία, το Μονακό, την Σερβία και την Βουλγαρία, ενώ συνολικά 14 ιδιωτικές πτήσεις αναμένονται σήμερα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Ποιοι έρχονται σήμερα

Συγκεκριμένα, σήμερα αναμένεται να φθάσουν στη χώρα μας ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φελίπε με την σύζυγό του, Λετίθια αλλά και ο επίτιμος βασιλιάς Χουάν Κάρλος Α’. Σήμερα αναμένονται επίσης ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος και ο διάδοχος της Νορβηγίας πρίγκιπας Χάακον. Σημειώνεται ότι στη λίστα με τους καλεσμένους που θα παρακολουθήσουν την εξόδιο ακολουθία βρίσκονται και περίπου 50 Έλληνες, μεταξύ αυτών στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, επιχειρηματίες και πολιτικοί.

Αφότου ολοκληρωθεί και η διαδικασία της ταφής η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα στους προσκεκλημένους, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ γεύμα σε κλειστό οικογενειακό κύκλο παρατίθεται και σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ θα συμμετέχουν 12 Μητροπολίτες και μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τα παιδιά και τα εγγόνια του θα σηκώσουν το φέρετρο

Στην Αθήνα βρίσκεται σύσσωμη η τέως βασιλική οικογένεια, ενώ χθες, Σάββατο, έγινε και η πρόβα του τελετουργικού της κηδείας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήταν επιθυμία των παιδιών και εγγονιών του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου να κουβαλήσουν το φέρετρο στην κηδεία του, και έτσι θα γίνει. Μάλιστα, σε πλάνα που είδαν το φως της δημοσιότητας, φαίνονται ο Παύλος με τον Νικόλαο και τα παιδιά του Παύλου να το σηκώνουν, κάτι που αναμένεται ότι θα γίνει και τη Δευτέρα, μετά το πέρας της εξοδίου ακολουθίας. Ο γιος του, Παύλος Γλύξμπουργκ, θα εκφωνήσει επικήδειο, όπως και κάποιο από τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αλλά και ακόμη ένα πρόσωπο, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα.

Ποια γαλαζοαίματοι θα βρεθούν στην Αθήνα για την κηδεία

Οι προσκεκλημένοι ανέρχονται στους 187. Πρόκειται για μέλη βασιλικών οικογενειών από 11 κράτη, οι οποίοι θα μπορούν να μπουν στη Μητρόπολη, αυστηρά με πρόσκληση. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα στις 12:00 το μεσημέρι, για το αντίο στον Κωνσταντίνο στη Μητρόπολη Αθηνών, θα έρθει ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίππε, με τη σύζυγό του βασίλισσα Λετίθια, αλλά και οι δύο αδελφές του πριγκίπισσες, Έλενα και Κριστίνα. Υπενθυμίζεται ότι ο Φελίππε είναι ανιψιός του Κωνσταντίνου και παιδί της αδελφής του Σοφίας.

Επίσης, θα έρθει ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, κουνιάδος του εκλιπόντος, που τα τελευταία τρία χρόνια ζει μόνιμα στο Άμπου Ντάμπι. Η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη αδελφές της Άννας Μαρίας, θα φτάσουν στη χώρα μας και μάλιστα νωρίτερα της Δευτέρας. Από την Ολλανδία έρχεται τόσο ο Βασιλιάς της Ολλανδίας, Γουλιέλμος- Αλέξανδρος, όσο και η Βασίλισσα Μάξιμη, αλλά και η μητέρα του βασιλιά, πριγκίπισσα Βεατρίκη. Ακόμη, ο Βασιλιάς της Σουηδίας ΙΣΤ, Γουσταύος, ο οποίος και έχει βαπτιστεί από την Ίγκριτ της Σουηδίας, μητέρα της Άννας Μαρίας, καθώς και η Βασίλισσα Σίλβια.

Και η Πριγκίπισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, Άννα

Στην Αθήνα για την κηδεία έρχεται και η Βασιλική Πριγκίπισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, Άννα, συνοδεία του συζύγου της, ενώ παρούσα θα είναι και η κόρη του Δούκα του Κεντ, η γιαγιά της οποίας ήταν η Ελληνίδα Πριγκίπισσα Μαρία, κόρη του Πρίγκιπα Νικόλαου. Ανοιχτό είναι ωστόσο το ενδεχόμενο την οικογένειά του να εκπροσωπήσει ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Γουίλιαμ, με τη σύζυγό του, Κέιτ. Από το Μονακό καταφτάνουν ο Αλβέρτος και η αδελφή του Καρολίνα, ενώ από το Λουξεμβούργο, το παρών θα δώσει ο Μέγας Δούκας Ερρίκος. Ο Πρίγκιπας Ράντου, σύζυγος της Μαργαρίτας, που είναι κόρη του Βασιλιά Μιχαήλ αναμένεται να εκπροσωπήσει τη βασιλική οικογένεια της Ρουμανίας. Τέλος, στην πρωτεύουσα θα βρεθούν ο διάδοχος του θρόνου της Νορβηγίας, Χαακόν Μάγκνους, ο οποίος και έχει βαπτιστεί από τη Βασίλισσα Μαργαρίτα, αδελφή της Άννας Μαρίας, αλλά και ο τέως βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών Β’.

Ποιοι “γαλάζιοι” θα δώσουν το παρών στην κηδεία

Το “απαγορευτικό” που δεν μπήκε από την κυβέρνηση σε βουλευτές ή υπουργούς, ώστε να παρευρεθούν στην κηδεία του Γλύξμπουργκ, “διευκολύνει” όσους γαλάζιους θέλουν να τιμήσουν τον τεως βασιλιά Κωνσταντίνο με την παρουσία τους στην Μητρόπολη.

Στις σχεδόν 200 θέσεις που έχει προβλέψει η οικογένεια για την εξόδιο ακολουθία, έχουν συμπεριληφθεί οι θέσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμμένου και της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση. Για τις υπόλοιπες θέσεις θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την οικογένεια, αν και κάποιοι γαλάζιοι έχουν ήδη εκφράσει την επιθυμία τους.

Όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είπε χθες ότι θα πήγαινε στην κηδεία αλλά τη Δευτέρα θα βρίσκεται στο εξωτερικό. Το ίδιο είπε σε συνέντευξή της και η ευρωβουλευτής Ελίζα Βοζενμπεργκ. Ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης δήλωσε ότι το πιθανότερο είναι να παρευρεθεί, ενώ σίγουρα θα παραστεί ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης. Όλα δείχνουν ότι και ο Μάκης Βορίδης θα δώσει το παρών στην εξόδιο ακολουθία του τέως βασιλιά, μετά και την ανάρτηση του, με την οποία εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Η κ. Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, βαφτισιμιά του τέως βασιλιά είναι επίσης πολύ πιθανό να αποχαιρετήσει τον νονό της στη Μητρόπολη, ενώ θα παρευρεθεί τελικά ο Αντώνης Σαμαράς. Μετά την δήλωσή του πρώην Πρωθυπουργού για τον θάνατο του Κωνσταντίνου, η οποία ήταν σε διαφορετικό κλίμα από τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πολλοί στοιχηματίζουν ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός θα βρίσκεται την Δευτέρα στη Μητρόπολη. Όπως και αρκετοί πολιτευτές αλλά και απλοί πολίτες που έλκουν την καταγωγή τους από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις