Τα καρύδια είναι από τους πιο ωφέλιμους ξηρούς καρπούς και θα πρέπει να περιλαμβάνονται οπωσδήποτε σε μια υγιεινή διατροφή. Περιέχουν περίπου 650 θερμίδες τα 100 γραμμάρια, ενώ τα 5 καρύδια περιέχουν περίπου 100 θερμίδες. Ερευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας στο Σαν Ντιέγκο, υποστηρίζει πως υπάρχει ένας ξηρός καρπός, τον οποίο δεν τρώμε όσο θα έπρεπε κι ο οποίος μας προστατεύει από ασθένειες όπως η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα και η πρόωρη γήρανση. Το καλύτερο; Το τρόφιμο αυτό μας κάνει καλό χωρίς να παχαίνει!
Σε κλινικές μελέτες δύο ετών, οι ερευνητές του Hospital Clinic of Barcelona και του Loma Linda University δοκίμασαν να χωρίσουν σε δύο γκρουπ 707 υγιείς ενήλικες μέσης ηλικίας. Το ένα γκρουπ κατανάλωνε καρύδια στο 15% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων τους και το άλλο γκρουπ δεν έτρωγε καθόλου καρύδια. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το γκρουπ ατόμων που κατανάλωνε καρύδια, είδε σημαντική μείωση στα ποσοστά κακής χοληστερόλης (LDL) στο αίμα. “Τα καλά λιπαρά και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά που παίρνεις από τα καρύδια, διατηρώντας τη σιλουέτα σου και μειώνοντας την κακή χοληστερόλη, είναι πολύ σημαντικά. Το ακόμα καλύτερο είναι πως τα καρύδια βοηθούν την συνολική υγεία και αντιγήρανση”, τόνισε ο δρ Ρος ένας από τους βασικούς ερευνητές. Ο δρ Ρος, τόνισε μάλιστα πως η κατανάλωση καρυδιών συνδέθηκε με μακροπρόθεση μείωση της κακής χοληστερόλης ενώ συμπλήρωσε πως είναι πιθανό τα καρύδια να μπορούν να μειώσουν κι άλλα προβλήματα που οφείλονται στο πέρασμα του χρόνου, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τη γνωστική εξασθένηση.
1. Ενέργεια θρεπτικά συστατικά
Τα καρύδια είναι πλούσια πηγή ενέργειας, ενώ περιέχουν θρεπτικά συστατικά, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και απαραίτητες βιταμίνες.
2. Καλή χοληστερόλη
Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (περίπου 72%), όπως το ελαϊκό οξύ, ενώ είναι μια από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως το λινολεϊκό οξύ, το α-λινολενικό οξύ και το αραχιδονικό οξύ. Η τακτική κατανάλωση καρυδιών στο πλαίσιο ισορροπημένης διατροφής μειώνει την LDL («κακή χοληστερόλη») και αυξάνει την HDL («καλή χοληστερόλη»). Έρευνες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, συμβάλλει στην αποτροπή της νόσου της στεφανιαίας αρτηρίας και των εγκεφαλικών επεισοδίων.
3. Ω3 λιπαρά οξέα
Αν τρώτε μόλις 25 γραμμάρια καρύδια την ημέρα θα πάρετε περίπου το 90% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα, λόγω της αντι-φλεγμονώδους δράσης τους, συμβάλλουν στην μείωση της πίεσης του αίματος, του κινδύνου της στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς στην προστασία από καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.
4. Αντιοεξειωτικά
Τα καρύδια είναι πλούσια πηγή πολλών φυτοχημικών ουσιών που έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Μερικά από αυτά είναι η μελατονίνη, ελλαγικό οξύ, βιταμίνη Ε, καροτενοειδή και πολυ-φαινολικές ενώσεις. Αυτές οι ενώσεις είναι γνωστό ότι έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία κατά του καρκίνου, της γήρανσης, της φλεγμονής και των νευρολογικών ασθενειών.
5. Διαλύουν τις ελεύθερες ρίζες
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Scranton στην Πενσυλβάνια ανακάλυψαν ότι τα καρύδια έχουν τα υψηλότερα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ποπυφαινολικών από οποιοδήποτε άλλο βρώσιμο καρπό με κέλυφος. Η κατανάλωση μόλις 6-7 καρυδιών την ημέρα συμβάλλουν σημαντικά στην εξόντωση των ελευθέρων ριζών από το ανθρώπινο σώμα.
6. Βιταμίνη Ε
Τα καρύδια είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε και ειδικά της γ-τοκοφερόλης σε ποσότητες περίπου 21% (που αντιστοιχεί περίπου στο 140% της συνιστώμενης καθημερινής ποσότητας). Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό λιποδιαλυτικό αντιοξειδωτικό, που απαιτείται για τη διατήρηση της ακεραιότητας της κυτταρικής μεμβράνης στις βλεννώδεις μεμβράνες και στο δέρμα, προστατεύοντάς την από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.
7. Βιταμίνη Β
Έχουν επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως ριβοφλαβίνη, νιασίνη, θειαμίνη, παντοθενικό οξύ, βιταμίνη Β-6 και φολικά οξέα.
8. Απαραίτητα μέταλλα
Επίσης, τα καρύδια είναι πολύ πλούσια πηγή μετάλλων, όπως μαγγάνιο, χαλκός, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Ο χαλκός είναι ένας συμπληρωματικός παράγοντας για πολλά ζωτικής σημασίας ένζυμα. Ο ψευδάργυρος συμβάλλει σε άλλα ένζυμα που ρυθμίζουν την σωματική αύξηση και ανάπτυξη, την παραγωγή σπέρματος, την πέψη και τη σύνθεση νουκλεϊκών οξέων. Το σελήνιο με τη σειρά του λειτουργεί ως συμπληρωματικός παράγοντας για την παραγωγή αντιοξειδωτικών ενζύμων, όπως η γλουταθειόνη.
9. Καρυδέλαιο
Τέλος, το καρυδέλαιο παρουσιάζει εξαιρετικές στυπτικές ιδιότητες. Εφαρμόζεται τοπικά και βοηθά να κρατήσετε το δέρμα σας καλά προστατευμένο από την ξηρότητα.