Dragon’s Breath street food: Συναγερμός για σνακ που βγάζει καπνούς

ΚΟΣΜΟΣ

Dragon’s Breath street food: Συναγερμός για σνακ που βγάζει καπνούς

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Dragon's Breath street food: Προειδοποίηση του FDA για τα τρόφιμα με υγρό άζωτο

20.01.2023 | 12:13

Προειδοποίηση εκδόθηκε για την κατανάλωση ενός street food στην Ινδονησία, γνωστό ως «Dragon’s Breath», που έχει προκαλέσει εγκαύματα, πόνους και τροφική δηλητηρίαση σε δεκάδες παιδιά. Η Ινδονησία προειδοποιεί τους πολίτες κατά της κατανάλωσης υγρού αζώτου, αφού δεκάδες παιδιά έπαθαν ζημιά τρώγοντας ένα σνακ του δρόμου γνωστό ως «ανάσα δράκου», το οποίο έχει γίνει viral στο διαδίκτυο.

Τα παιδιά υπέστησαν εγκαύματα στο δέρμα τους, έντονους πόνους στο στομάχι και τροφική δηλητηρίαση μετά την κατανάλωση των πολύχρωμων καραμελών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας, το οποίο καλεί τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τις τοπικές υγειονομικές αρχές να είναι σε επαγρύπνηση. Όπως μεταδίδει το CNN, oι καραμέλες είναι βουτηγμένες σε υγρό άζωτο για να δημιουργούν ένα εφέ ατμού όταν τρώγονται, εξού και «ανάσα δράκου». Είναι δημοφιλείς στα παιδιά, δεκάδες από τα οποία έχουν ανεβάσει βίντεο στο TikTok, που τα δείχνουν να βγάζουν τους ατμούς από το στόμα και τη μύτη. Ένα βίντεο που δείχνει την προετοιμασία του σνακ από έναν πλανόδιο πωλητή έχει προβληθεί σχεδόν 10 εκατομμύρια φορές.

Η χρήση υγρού αζώτου στην παρασκευή τροφίμων δεν είναι παράνομη

Περίπου 25 παιδιά έχουν τραυματιστεί καταναλώνοντας τις καραμέλες, εκ των οποίων δύο νοσηλεύτηκαν, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου. Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι μέχρι στιγμής. Η χρήση υγρού αζώτου στην παρασκευή τροφίμων δεν είναι παράνομη. Οι κορυφαίοι σεφ χρησιμοποιούν συχνά τους ατμούς για να δημιουργήσουν θεατρικά εφέ κατά το σερβίρισμα των πιάτων με τα εντυπωσιακά παρασκευάσματα να ατμίζουν. Είναι διαυγές, άχρωμο και άοσμο, και χρησιμοποιείται συνήθως σε ιατρικούς χώρους και ως συστατικό για την κατάψυξη τροφίμων. Ωστόσο, όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να είναι επικίνδυνο.

«Το υγρό άζωτο δεν είναι επικίνδυνο μόνο όταν καταναλώνεται, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναπνευστικές δυσκολίες από τις αναθυμιάσεις του αζώτου που εισπνέονται για μεγάλο χρονικό διάστημα», ξεκαθάρισε ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Ινδονησίας. Το πρώτο κρούσμα αναφέρθηκε τον Ιούλιο του 2022, σύμφωνα με το υπουργείο, όταν ένα παιδί από ένα χωριό της περιφέρειας Πονορόγκο στην Ανατολική Ιάβα υπέστη ψυχρά εγκαύματα στο δέρμα του μετά την κατανάλωση του σνακ. Περισσότερα κρούσματα αναφέρθηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, συμπεριλαμβανομένου ενός 4χρονου αγοριού που εισήχθη στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας Τζακάρτα με σοβαρό πόνο στο στομάχι.

Προειδοποίηση του FDA για τα τρόφιμα με υγρό άζωτο

Το 2018, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εξέδωσε προειδοποιήσεις ασφαλείας που προειδοποιούν ότι μπορεί να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός από την κατανάλωση τροφίμων όπως παγωτό, δημητριακά ή κοκτέιλ που παρασκευάζονται με υγρό άζωτο. «Έχουν προκληθεί τραυματισμοί από τον χειρισμό ή την κατανάλωση προϊόντων που παρασκευάζονται με την προσθήκη υγρού αζώτου αμέσως πριν από την κατανάλωση, ακόμη και αφού το υγρό άζωτο έχει εξατμιστεί πλήρως λόγω της εξαιρετικά χαμηλής θερμοκρασίας του τροφίμου», ανέφερε ο FDA. «Πρόκειται για μια επικίνδυνη χημική ένωση», δήλωσε ο Clarence Yeo, γιατρός με έδρα τη Σιγκαπούρη. «Ερεθίζει το στομάχι και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο στόμα και τον οισοφάγο. Τα παιδιά θα ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητα (στις επιπτώσεις του) εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες». Ο Yeo προειδοποίησε ότι «δεν θα συμβούλευε κανέναν να το φάει».

«Θα μπορούσατε να καταλήξετε στο νοσοκομείο και το χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να είναι η βλάβη οργάνων», είπε.

https://twitter.com/BFMTV/status/1615432854833348613?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1615432854833348613%7Ctwgr%5E79193f0bd6de52d79ca44c1ded09a8c3005c5c7d%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Foembed%3Furl%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FBFMTV2Fstatus2F1615432854833348613provider%3Dtwitter

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Exit mobile version