Από τους 524 ευρωβουλευτές που ψήφισαν για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου κατά του Πούτιν, του Λευκορώσου ομολόγου του, Λουκασένκο, και υψηλόβαθμων στρατιωτικών, οι 52 ήταν κατά ή απείχαν, ανάμεσά τους και τέσσερα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου υπέρ της επείγουσας σύστασης Ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου πέρασε με 472 ψήφους υπέρ, 19 κατά, ενώ 33 ευρωβουλευτές απείχαν. Ανάμεσα σε αυτούς τους 33 ήταν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ελενα Κουντουρά, Αλέξης Γεωργούλης, Στέλιος Κούλογλου και Δημήτρης Παπαδημούλης. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σε ανακοίνωσή της τόνισε, μεταξύ άλλων: «Αναμένουμε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει εάν θεωρεί ότι ο πρόεδρος Πούτιν διαπράττει εγκλήματα πολέμου κι αν θα πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον ειδικού δικαστηρίου ή αν εντάσσεται κι αυτό στην επαμφοτερίζουσα στάση που έχει κρατήσει από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής».
Ειδικό Δικαστήριο Πούτιν: Τι αναφέρει το ψήφισμα
Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα, οι ευρωβουλευτές απαιτούν από τη ρωσική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να λογοδοτήσει για το έγκλημα της επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Το Κοινοβούλιο αναφέρει ότι οι θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Μπούτσα, την Ιρπίν και πολλές άλλες ουκρανικές πόλεις αποκαλύπτουν τη βιαιότητα του πολέμου και υπογραμμίζουν τη σημασία της συντονισμένης διεθνούς δράσης για την παραπομπή των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη, βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ, σε στενή συνεργασία με την Ουκρανία και τη διεθνή κοινότητα, να πιέσει για τη δημιουργία ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τη δίωξη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας και των συμμάχων της.
Η ίδρυση ενός δικαστηρίου, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές, θα κάλυπτε ένα κενό στη διεθνή ποινική δικαιοσύνη και θα συμπλήρωνε τις ερευνητικές προσπάθειες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, καθώς επί του παρόντος δεν μπορεί να διερευνήσει το έγκλημα της επίθεσης όταν πρόκειται για την Ουκρανία. «Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και της Λευκορωσίας πρέπει να λογοδοτήσει». Σημειώνοντας ότι οι ακριβείς λεπτομέρειες και η σύνθεση του ειδικού δικαστηρίου μένει να καθοριστούν, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι πρέπει να έχει δικαιοδοσία να διερευνήσει όχι μόνο τον Πούτιν και την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας, αλλά και τον Αλεξάντρ Λουκασένκο και τους συνεργάτες του στη Λευκορωσία.
Τονίζουν επίσης,
ότι οι προπαρασκευαστικές εργασίες της ΕΕ για το ειδικό δικαστήριο πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως και να επικεντρωθούν στην οικοδόμηση των ρυθμίσεων για το δικαστήριο, σε συνεργασία με την Ουκρανία. Οι ουκρανικές και οι διεθνείς αρχές πρέπει να υποστηριχθούν στη διασφάλιση των αποδεικτικών στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιστεύει ακράδαντα ότι η σύσταση ειδικού δικαστηρίου θα έστελνε ένα πολύ σαφές μήνυμα τόσο στη ρωσική κοινωνία όσο και στη διεθνή κοινότητα ότι ο πρόεδρος Πούτιν και η ρωσική ηγεσία στο σύνολό της μπορούν να καταδικαστούν για το έγκλημα της επίθεσης στην Ουκρανία. Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι δεν είναι πλέον εφικτό για τη Ρωσική Ομοσπονδία υπό την ηγεσία του Πούτιν να επιστρέψει στις συνήθεις συναλλαγές με τη Δύση.
Ειδικό Δικαστήριο Πούτιν – ΣΥΡΙΖΑ: Oι ευρωβουλευτές απαντούν γιατί απείχαν από την ψηφοφορία
Ο Στέλιος Κούλογλου ανέλαβε να αιτιολογήσει την απόφαση τεσσάρων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να απέχουν από την ψηφοφορία του ΕΚ ώστε να συσταθεί ειδικό δικαστήριο κατά του Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία. «Τα εγκλήματα πολέμου κατά της Ουκρανίας πρέπει να παραπεμφθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», απάντησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Στέλιος Κούλογλου, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για τη στάση αποχής που τήρησε η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία του ΕΚ για το ψήφισμα σχετικά με τη σύσταση Ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Ο κ. Κούλογλου κατηγορεί επίσης τη ΝΔ ότι «παίζει μικροκομματικά παιχνίδια με τον πόλεμο και τις ζωές των ανθρώπων».
Στη δήλωση αιτιολόγησης ψήφου που κατέθεσε η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας αναφέρεται ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η δημιουργία ειδικών δικαστηρίων εξασθενεί τη νομιμοποίηση και το κύρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ειδικότερα στην περίπτωση της Ουκρανίας, τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στη διάρκεια της παράνομης και βάρβαρης ρωσικής επίθεσης δεν θα πρέπει να είναι αντικείμενο δημαγωγίας, πολιτικών σκοπιμοτήτων και πρόχειρης αντιμετώπισης αλλά συγκροτημένης διαδικασίας, που θα εγγυηθεί τη δίωξη των υπευθύνων, στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Για τους λόγους αυτούς, η ευρω-ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για το ψήφισμα που αφορά στη “Σύσταση δικαστηρίου για το έγκλημα της επίθεσης κατά της Ουκρανίας” τοποθετήθηκε με αποχή».