Στην αθωότητά της εμμένει η Εύα Καϊλή η αίτηση της οποίας για αποφυλάκιση απορρίφθηκε για δεύτερη φορά και παραμένει στις βελγικές φυλακές του Σάλεμ στη σκιά του σκανδάλου Qatargate. Η Εύα Καϊλή προσφεύγει τώρα σε διεθνείς οργανισμούς για τα βασανιστήρια που κατήγγειλε διά των συνηγόρων της ότι υπέστη από τους Βέλγους αστυνομικούς. Στις Βρυξέλλες ερευνούν ήδη την καταγγελία της, με την κατηγορούμενη ευρωβουλευτή να δηλώνει ότι όσα βασανιστήρια και αν της κάνουν δεν πρόκειται να παραδεχτεί κάτι που δεν έκανε. «Το παιδί μου, μου δίνει δύναμη να πολεμήσω για την αθωότητά μου, θέλω να είναι περήφανη για μένα όταν μεγαλώσει» δήλωσε στο Mega. «Όσα βασανιστήρια και να μου κάνουν δεν πρόκειται ποτέ να παραδεχτώ κάτι που δεν έχω κάνει. Ματαιοπονούν» διαμήνυσε η ίδια η ευρωβουλευτής μέσω του Open.
«Αυτό που μου μετέφερε η κυρία Καϊλή να πω σε όλους εσάς, είναι με την αγωνία να μην τα ξαναζήσει άνθρωπος αυτά» δήλωσε ο κ. Δημητρακόπουλος στο Euronews. Ενώ σύμφωνα με το Star οι συνήγοροί της Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Αντρέ Ριζόπουλος, θα καταγγείλουν τα βασανιστήρια στον Εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Βρυξελλών και στους διεθνείς οργανισμούς.Η καταγγελία των δικηγόρων της Εύας Καϊλή για τα βασανιστήρια των 16 ωρών από τους Βέλγους αστυνομικούς ερευνάται ήδη από τις αρχές με εντολή των δικαστών.
«Συμπεριφέρθηκαν στη γυναίκα όπως στον Μεσαίωνα, στο κρύο και χωρίς τη δυνατότητα να πλυθεί και είδε την 23 μηνών κόρη της μόνο δύο φορές στις έξι εβδομάδες κράτησης» μετέδωσαν ιταλικά ΜΜΕ. Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο Euronews, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος δίνει την εκδοχή της Εύας Καϊλή για την υπόθεση. Όπως είπε, η πρώτη κίνηση της Εύας Καϊλή ήταν να καλέσει τη βελγική αστυνομία όταν πληροφορήθηκε για τη σύλληψη του συντρόφου της.
Αρνείται ότι δέχθηκε δωροδοκίες από το Κατάρ
«Αυτό είναι ένα ντοκουμέντο, ότι η πρώτη της κίνηση ήταν να μιλήσει στην αστυνομία. Αυτό σημαίνει ότι δεν γνώριζε ότι υπήρχε κάτι παράνομο στο σπίτι της, αλλιώς δεν θα καλούσε την αστυνομία. Αλλά δεν ήταν δυνατό να επικοινωνήσει τελικά, διότι η αστυνομία δεν μιλούσε αγγλικά και στη συνέχεια συνέβησαν όλες οι εξελίξεις», δήλωσε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.Σύμφωνα με το δικηγόρο, η Εύα Καϊλή δε γνώριζε για τα χρήματα και το έμαθε μόνο όταν είδε την είδηση για τη σύλληψη του συντρόφου της σε βελγική εφημερίδα. Τότε αποφάσισε να καλέσει τους στενούς συνεργάτες του συζύγου της – οι περισσότεροι από τους οποίους κατηγορούνται πλέον επίσης για διαφθορά. Μετά θέλησε να απαλλαγεί από τα χρήματα που τελικά βρέθηκαν στο διαμέρισμά της και σε μια βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της. Η ίδια αρνείται επίσης ότι δέχθηκε δωροδοκίες από το Κατάρ και επιμένει ότι οι πολιτικές της αποφάσεις ήταν σύμφωνες με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.
Την επόμενη εβδομάδα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα βρεθεί ξανά στο δικαστήριο, όπου θα αποφασιστεί αν θα παραμείνει στις φυλακές Χάρεν του Βελγίου όπου βρίσκεται προφυλακισμένη. Ρωτήσαμε το δικηγόρο της ποιο είναι το επιχείρημα που θα παρουσιάσει στους δικαστές προκειμένου να αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους.«Ο δικαστής Μισέλ Κλεζ δήλωσε ότι δεν έχει στοιχεία που να τεκμηριώνουν την κατηγορία της δωροδοκίας, αλλά μπορεί να βρεθούν στοιχεία στο μέλλον. Αυτό δεν είναι συμβατό με το κράτος Δικαίου, με το ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου, να κρατάμε κάποιον στη φυλακή με την προοπτική να βρεθούν αποδείξεις στο μέλλον. Είναι νομικά λανθασμένο. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει πολιτική επιρροή σε αυτή την απόφαση», τόνισε με νόημα ο δικηγόρος.Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος εξήγησε ότι η μόνη στιγμή χαράς της Εύας Καϊλή από τότε που συνελήφθη ήταν όταν επιτέλους της επετράπη να δει τη δίχρονη κόρη της ενώ βρισκόταν στη φυλακή.
Qatargate: Ο Παντσέρι «έδωσε» και την Καϊλή -Μοιράστηκαν χρήματα σε ευρωβουλευτές, έρχονται νέες αποκαλύψεις
Την ίδια ώρα, την κατάσταση περιπλέκει η αυστηρή έγγραφη συμφωνία Παντσέρι, με την οποία ο πρώην ευρωβουλευτής δεσμεύεται να αποκαλύψει όσα ξέρει για το σκάνδαλο, λέγοντας όλη την αλήθεια, ώστε να του επιβληθεί περιορισμένη ποινή. Νέος κύκλος αποκαλύψεων αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη, όταν ο Αντόνιο Παντσέρι θα βρεθεί ενώπιον των ανακριτών στο Βέλγιο. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, που μετέδωσε το Mega, αναφέρουν ότι ο Παντσέρι έχει αναφερθεί στις καταθέσεις του στις βελγικές Αρχές και στην Εύα Καϊλή, με αρνητικό τρόπο, ενώ φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι δόθηκαν χρήματα από τρίτες χώρες για να μοιραστούν σε ευρωβουλευτές.
Πιέσεις στην Καϊλή να αφήσει την έδρα της
Την ίδια ώρα, εντείνονται οι πιέσεις προς την Εύα Καϊλή να παραδώσει την έδρα της, κάτι ωστόσο που φαντάζει απίθανο καθώς – σύμφωνα με το καθεστώς του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου – πρέπει να έχει καταδικαστεί αμετακλήτως. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης την έχει καλέσει να το πράξει από την περασμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ενώ φέρεται να συμφωνούν με αυτή την κίνηση και οι ευρωσοσιαλιστές.