Από την Ευτυχία Παπούλια
Κοινωνιολόγος
Κάθε γενιά κοροϊδεύει τις παλιές μόδες, αλλά ακολουθεί με θρησκευτική ευλάβεια τις νέες.
Χένρυ Ντέιβιντ Θορώ
Ταϊλάνδη 2019. Ο ιδιοκτήτης του Πίνγκ Πόνγκ, οπως είναι το όνομα του σκύλου, παρατήρησε πως το τετράποδο άρχισε να ξύνει το χώμα στο χωράφι του. Περίεργος πήγε στο σημείο και, έντρομος, ειδε να ξεπροβάλλει το ποδαράκι ενός βρέφους χωρίς τις αισθήσεις του. Μαζί, εσκαψαν το χώμα και ξέθαψαν το μωρό. Αμέσως το μετέφεραν στο νοσοκομείο, οπου διαπιστώθηκε πως, ευτυχώς, ειχε γλιτώσει απ’ τα χειρότερα. Η 15χρονη μητέρα του, που είχε κρατήσει μυστική την εγκυμοσύνη της και ήθελε να το ξεφορτωθεί συνελήφθη.
Αργεντινή 2014. Η China, οπως ηταν το όνομα της σκυλίτσας, άκουσε το κλάμα ενός νεογέννητου μωρού, που είχε εγκαταλειφθεί σε ένα χωράφι, μέσα σε μια σακούλα σκουπιδιών. Αμέσως πήρε το παιδί με το στόμα της και το μετέφερε στην φωλιά της. Οι αρχές, ανέφεραν οτι το παιδί βρέθηκε ζεστό και ασφαλές μαζί με τα… κουταβάκια και πως θα είχε πεθάνει αν δεν μεταφερόταν εκεί. Περίοικοι, είχαν δηλώσει σε τοπικά μέσα πως η σκυλίτσα ειχε χάσει πρόσφατα, ενα από τα κουτάβια της και.. ίσως, ποιος ξέρει…
Ευρώπη 2022. Σε μια περιοχή της Βόρειας Ελλάδας μια 29χρονη οδηγείται στην απόφαση να πετάξει το, σχεδόν ενός έτους μωρό της, στα παγωμένα νερά του ποταμού, επειδή όπως εξήγησε το παιδί αυτό, “δεν το ήθελε κανείς”. Και δεν το ήθελε κανείς γιατί, όπως και πολλά ακόμη παιδιά, έρχονται σ’ αυτήν την ζωή σαν λαθρεπιβάτες, χωρίς διαπιστευτήρια, χωρίς την υπογραφή κάποιου Δημάρχου, κάποιου Ιερωμένου ή ακόμη και κάποιου να το αναγνωρίσει ως δικό του, του στοιχεία που ως τώρα τουλάχιστον πιστοποιούσαν τυπικά έστω τον θεσμό της οικογένειας.
Αυτό το μωρό δεν το ήθελε κανείς…
Δεν θα αναλύσουμε την ψυχολογική κατάσταση μιας οποιασδήποτε γυναίκας υπο την επιρροή της οποίας προβαίνει σε μια παρόμοια πράξη. Σιγουρα υπερβαίνει τις ανθρώπινες δυνατότητες να ελέγξει τις πράξεις της, γι’ αυτό ας μην την καταδικάσουμε, ηθικά τουλάχιστον. Κάθε νεαρή κοπέλα ονειρεύεται να μεγαλώσει τη νέα ζωή που θα φέρει στον κόσμο, σε ενα οικογενειακό περιβάλλον ιδανικό, ενδεχομένως όμως όπως δεν το έζησε η ίδια. Αλλά αυτό το μωρό δεν το ήθελε κανείς. Ετσι αποφάσισαν οι… ένορκοι.
Ομως, αυτό το πρότυπο της οικογένειας όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, φαίνεται να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου τρόπου ζωής που χαρακτηρίζεται κυρίως από την ασταμάτητη ένταση, την αδοαφορία και τον περιορισμό του ελεύθερου χρόνου. Το νέο μοντέλο της οικογένειας, ειναι ακόμη απροσδιόριστο και ασαφές, με διαβαθμίσεις ανάμεσα σε αυτό που ορίζουμε ως μονογονεϊκή οικογένεια, την οικογένεια που μπορεί να αποτελείται μονο απο μια ανύπαντρη μητέρα, όρος υποτιμητικός για μια μάνα, μέχρι και την οικογένεια με… γονέα Α και γονέα Β, οικογένεια με άτομα του ιδίου φύλου. Πρότυπα οικογένειας του κοντινού μας μέλλοντος, οι αρνητικές γιατί οχι και οι ευεργετικές επιπτώσεις των οποίων, για την ωρα δεν μπορεί να ειναι προβλέψιμες.
Γυναίκα
Ωστόσο, όποια κι αν ειναι η μορφή της οικογένειας που θα δημιουργήσουν οι νεότεροι, πάντα στο επίκεντρο θα είναι η γυναίκα. Η φύση σε αυτήν έδωσε το προνόμιο, την δυνατότητα, αυτήν εμπιστεύτηκε να φέρνει στον κόσμο νέα ζωή γιατί η ίδια η ζωή θέλει να διαιωνίζεται, ανεξάρτητα απ’ την ανθρώπινη θέληση, είτε μέσα απο εναν συμβατικό γάμο, είτε απο μια περιστασιακή σχέση. Όλες όμως, μονο επειδη έχουν το προνόμιο της μητρότητας, αποκτούν μια υπεραξία, οχι μόνο απέναντι στον ανδρα αλλά ακόμη και μια υπεραξία που τις εξαγνίζει απο κάθε στίγμα που η κοινωνία αποδίδει σε αυτές, σχετικά με τον τρόπο που η ίδια διαχειρίζεται στην προσωπική της ζωή αυτό το ‘προνόμιο’.
Τα ζωάκια της Τυνησίας και της Αργεντινής έδειξαν περισσότερη ανθρωπιά από τους ανθρώπους. Μια ανθρωπιά που δεν διέθετε αυτη η φοβική κλειστή κοινωνία της 29χρονης. Που τελικά ειχε την ατυχία να μην βρίσκεται κοντά της ενα σαν εκείνα τα σκυλάκια, να βουτήξει την κρίσιμη στιγμή στα παγωμένα νερά του Αλιάκμονα και να μεταφέρει το παιδί στην φωλιά του.
Πολλά ζευγάρια ή και μεμονωμένα άτομα έχουν την δυνατότητα αλλά και την λαχτάρα να μεγαλώσουν ενα παιδί χωρίς κατ’ ανάγκη να γίνει υιοθεσία και να αποξενωθεί απ’ την φυσική του μητέρα, με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Θα είναι και αυτό μια συμβολή στο νέο μοντέλο οικογένειας που ίσως, ειναι η εναλλακτική πρόταση για την μετεξέλιξή της, μετά την ανεπάρκεια της οικογένειας οπως την βιώνουν οι σημερινοί νέοι αλλά και τις αμφιλεγόμενες υπηρεσίες των πάσης φύσεως ιδρυμάτων.