Αποθέματα λιθίου: Το κοίτασμα που αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη

ΚΟΣΜΟΣ

Αποθέματα λιθίου: Το κοίτασμα που αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Αποθέματα λιθίου: Η τεράστια επένδυση που ξεκινά στο «Τρίγωνο του Λιθίου»

23.01.2023 | 10:40

Κλιμακώνεται ο πόλεμος μεταξύ Ευρώπης και Κίνας για την εκμετάλλευση των μεγαλύτερων αποθεμάτων λιθίου παγκοσμίως, με φόντο την κατασκευή μπαταριών για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Την ίδια ώρα που η ΕΕ πραγματοποιεί την αντεπίθεσή της προκειμένου να μετριάσει την απεξάρτησή της από την ηγέτιδα δύναμη στην παραγωγή μπαταριών Κίνα, η τελευταία προχωρά σε μία κίνηση-ματ κατοχυρώνοντας τα τεράστια και κυρίως ανέγγιχτα κοιτάσματα λιθίου της Βολιβίας. Τα κοιτάσματα της χώρας στη Νότια Αμερική θα αξιοποιήσει η κινεζική CATL, η οποία με μερίδιο αγοράς 32,6% το 2021, αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή μπαταριών ιόντων λιθίου για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον κόσμο, παράγοντας 96,7 GWh από τις 296,8 GWh παγκοσμίως. Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Luis Arce, χαιρέτισε την είσοδο την επένδυση-μαμούθ της CATL, ύψους 1 δισ. ευρώ στη χώρα, αναφέροντας ότι ξεκινά η ιστορική εκβιομηχάνιση λιθίου στη Βολιβία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βολιβία είναι μία από τις χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου παγκοσμίως στις αλυκές στις περιοχές Ποτοσί και Ορούρο. Παρ’ όλα αυτά, τόσο κάποια εμπόδια όσο και η έλλειψη υποδομών έχουν καθυστερήσει την εξόρυξη λιθίου στη χώρα, τα αποθέματα της οποίας ανέρχονται σε 21 εκατ. τόνους, σύμφωνα με το BBC. Ο Luis Arce επισήμανε ότι η Βολιβία διεξήγαγε μακράς διαρκείας διαπραγματεύσεις για την εκμετάλλευση τον κοιτασμάτων της και με άλλες εταιρείες πέρα από την CATL, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος είναι η εξαγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου να ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο το 2025.

«Τρίγωνο του Λιθίου»

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την είσοδο την Βολιβίας στον «χορό» της εξαγωγής λιθίου ουσιαστικά ολοκληρώνεται το γνωστό «Τρίγωνο του Λιθίου» το οποίο «στελεχώνεται» από τις Αργεντινή, Βολιβία και Χιλή που συνδυαστικά κατέχουν πάνω από το 75% των αποθεμάτων λιθίου στον κόσμο. Το λίθιο και των τριών χωρών βρίσκονται σε αλυκές, με την εξόρυξη να έχει ως εξής: Το αλμυρό νερό από τις υπόγειες λίμνες έρχεται στην επιφάνεια με αντλίες και στη συνέχεια διοχετεύεται σε ρηχές στέρνες. Με την πάροδο αρκετών μηνών, το νερό εξατμίζεται και έτσι προκύπτει ένα αλατούχο συμπυκνωμένο διάλυμα. Στη συνέχεια, πάλι με τη βοήθεια αντλιών, το διάλυμα οδηγείται σε κοντινό εργοστάσιο και κατόπιν επεξεργασίας πολλών σταδίων το λίθιο είναι έτοιμο για χρήση σε μπαταρίες.

CarandMoto
Exit mobile version