Leopard 2 Ουκρανία: Γιατί ο Σολτς διστάζει – Οργή στη Γερμανία

ΚΟΣΜΟΣ

Leopard 2 Ουκρανία: Γιατί ο Σολτς διστάζει – Οργή στη Γερμανία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Leopard 2 Ουκρανία: Ο Σολτς εμφανίζεται διστακτικός όσον αφορά στην προμήθεια των βαρέων αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία

24.01.2023 | 09:54

H πίεση κλιμακώνεται στη Γερμανία να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία σε μια κρίσιμη στιγμή για την έκβαση του πολέμου με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να μην θέλει να δεσμευτεί ακόμα, προκαλώντας διεθνή απογοήτευση με την κωλυσιεργία του. Ο Σολτς εμφανίζεται διστακτικός όσον αφορά στην προμήθεια των βαρέων αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία επισημαίνοντας επίμονα τις τρεις αρχές, που τηρεί η γερμανική κυβέρνηση:

Πρώτον, η Ουκρανία πρέπει να λάβει όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη.

Δεύτερον, μια άμεση σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας πρέπει να αποτραπεί.

Τρίτον, θα πρέπει να αποφεύγεται η μονομερής δράση από οποιοδήποτε κράτος που υποστηρίζει.

Το Σαββατοκύριακο ο Γερμανός καγκελάριος επανέλαβε για άλλη μια φορά το σύνθημά του: Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται μόνο «σε στενή συνεννόηση και συντονισμό με τους φίλους και συμμάχους μας. Δεν θα επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να κάνουμε ενθουσιώδεις, βιαστικές δηλώσεις. Δεν βλέπουμε την ανάγκη να λέμε κάτι κάθε 10 λεπτά μόνο και μόνο για να μπορούμε να συζητάμε τόσο σοβαρά ζητήματα όπως ο πόλεμος και η ειρήνη ή η ασφάλεια της χώρας μας και της Ευρώπης», είπε.

Οργή

Σε μια περίοδο που το μέτωπο της γεωπολιτικής Δύσης εμφανίζεται αξιοσημείωτα ενωμένο οι εντάσεις και το άγχος έχουν αυξηθεί τις τελευταίες μέρες λόγω της φαινομενικής απροθυμίας της Γερμανίας να στείλει τα Leopard 2 στην Ουκρανία ή ακόμη και να επιτρέψει σε άλλα ευρωπαϊκά έθνη που έχουν στην κατοχή τους γερμανικό στρατιωτικό εξοπλισμό να το πράξουν. Η διαμάχη σχετικά με την παράδοση αυτών των οχημάτων περιέπλεξε μια συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Δύσης στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν της Γερμανίας την Παρασκευή, με στόχο τον συντονισμό της περαιτέρω βοήθειας προς το Κίεβο. Και προκάλεσε οργή στη Γερμανία και στους Ευρωπαίους εταίρους της προς την κυβέρνηση Σολτς.

Χθες Δευτέρα δεν ήταν ακόμη σαφές εάν η Γερμανία θα εγκρίνει την παράδοση των Leopard στην Ουκρανία, αν και ο νέος υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους είπε ότι θα ληφθεί απόφαση «σύντομα». Περίπου 2.000 Leopard διαθέτουν χώρες της Ευρώπης, καθιστώντας τα μια ελκυστική επιλογή για αποστολή στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία. Πολωνοί και Φινλανδοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι είναι πρόθυμοι να στείλουν τα Leopard τους, αλλά περιμένουν την έγκριση από το Βερολίνο, το οποίο πρέπει να υπογράψει τέτοιες μεταγραφές. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνησή της δεν θα εμπόδιζε την Πολωνία στη μεταφορά αυτών των τανκς στην Ουκρανία.

Πιέζει η Ουκρανία για τα Leopard

Εδώ και μήνες η Ουκρανία ζητά με κάθε τρόπο βαρύτερο οπλισμό από τη Δύση καθώς προετοιμάζεται για την επόμενη αντεπίθεσή της κατά των ρωσικών δυνάμεων στα εδάφη που κατέχουν. Αναλυτές εκτιμούν ότι το Κίεβο θέλει να συγκροτήσει μια νέα τεθωρακισμένη μεραρχία που θα συμβάλει στην προώθηση της επόμενης εκστρατείας της και αναμένει σημαντική βοήθεια από τα νέα πακέτα των Η.Π.Α. και ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια. Τα βαρέα άρματα μάχης (Leopard και Abrams) είναι πιο ισχυρά από τα θωρακισμένα μεταφοράς πεζικάριων και προορίζονται να διαπεράσουν τις εχθρικές γραμμές. Τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης που έχουν ήδη υποσχεθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία προορίζονται κυρίως για τη μεταφορά και υποστήριξη του πεζικού.

Η ειρωνεία είναι ότι, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές βοήθειας και όπλων στο Κίεβο. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Γερμανία έχει ήδη παραδώσει στην Ουκρανία προηγμένα συστήματα αεράμυνας, αντιαεροπορικά όπλα και εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων και πρόσφατα συμφώνησε να στείλει περίπου 40 οχήματα μάχης πεζικού Marder. Ο Σολτς, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι το έθνος του ενστερνίζεται μια «Zeitenwende», δηλαδή μια «ιστορική καμπή», στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο, και κινήθηκε για να αναθεωρήσει την εδραιωμένη άποψη περί εθνικής ασφάλειας της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οργή για τη στάση της Γερμανίας

Μολαταύτα, γείτονες και σύμμαχοι της Γερμανίας δυσθυμούν με την κωλυσιεργία της ειδικά όσον αφορά στην παράδοση των Leopard. Ορισμένοι δε έχουν απογοητευτεί με τις αποτυχίες της μακροχρόνιας προσέγγισής του Βερολίνου προς το Κρεμλίνο, κάτι που σύμφωνα με τους επικριτές κατευνάζει τα ρωσικά συμφέροντα προκειμένου να διατηρήσει μια σταθερή ροή ρωσικού φυσικού αερίου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Και τώρα, τη στιγμή που η Ουκρανία και όλοι οι σύμμαχοί της επισημαίνουν την ανάγκη ταχύτητας για να εκδιωχθούν οι ρωσικές δυνάμεις, η Γερμανία αντιμετωπίζεται τρόπον τινά ως παρίας στην Ευρώπη.

Το αδιέξοδο επέτρεψε σε πολιτικούς όπως ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, επικεφαλής μιας εθνικιστικής κυβέρνησης που έχει επικριθεί από τις Βρυξέλλες για υπονόμευση του κράτους δικαίου στο εσωτερικό– να κάνουν μαθήματα ηθικής στο Βερολίνο. Σε συνέντευξή του σε πολωνικό πρακτορείο Τύπου ο Μοραβιέτσκι κάλεσε τον Σολτς «να προχωρήσει σε μια αποφασιστική δράση», προσθέτοντας ότι «εναπόκειται στη Γερμανία να αποφασίσει εάν θέλει να συμμετάσχει στην αποστολή να σταματήσει τη βάρβαρη Ρωσία» ή να βρεθεί στη «λάθος πλευρά της ιστορίας».

Γιατί διστάζει η Γερμανία

Η στάση της Γερμανίας επηρεάζεται βαθιά από την ιστορία. Το τραύμα του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου – και το συλλογικό σύμπλεγμα ντροπής και ενοχής που το ακολούθησε στη Γερμανία – έχει επηρεάσει επί δεκαετίες τους πολιτικούς στο Βερολίνο, υπογραμμίζοντας μια πολιτική οιονεί πασιφισμού και μια προσέγγιση έναντι της Ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας, που φέρει μαζί της μια συνειδητοποίηση των πεπραγμένων του ναζιστικού παρελθόντος.

«Οι Γερμανοί θέλουν να θεωρούνται εταίροι, όχι επιτιθέμενοι και έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στην παράδοση όπλων σε περιοχές όπου τα γερμανικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για να σκοτώσουν εκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε ο Στίβεν Ε. Σόκολ, πρόεδρος του American Council στους New York Times. «Δεν θέλουν τα γερμανικά όπλα στην πρώτη γραμμή να χρησιμοποιούνται για να σκοτώνουν ανθρώπους σε αυτές τις περιοχές».

Δημοσκοπήσεις αυτών των ημερών στη Γερμανία καταγράφουν σημαντική διαίρεση αναφορικά με το βαθμό, στον οποίο θα έπρεπε να εξοπλίσει την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής τανκς. «Ουδείς Γερμανός καγκελάριος, κανένα κόμμα, δεν θέλει να φαίνεται ότι ηγείται στην προώθηση μιας στρατιωτικής ατζέντας — θέλουν να δοκιμάσουν όλες τις άλλες επιλογές προτού καταφύγουν σε αυτό», δήλωσε στο AP ο Τόμας Κλάινε Μπρόκχοφ του German Marshall Fund. «Και επομένως για την εγχώρια κατανάλωση, θεωρείται θετικό για έναν Γερμανό καγκελάριο να μην πρωτοστατεί σε αυτό, να είναι προσεκτικός, να ανθίσταται, να έχει δοκιμάσει όλες τις άλλες επιλογές».

Θα αποκτήσει η Ουκρανία άρματα μάχης Leopard 2 σύντομα;

Παρά την αντιμιλιταριστική στάση της Γερμανίας η Πολωνία είναι αποφασισμένη να στείλει Leopard 2 στην Ουκρανία και να συσπειρώσει άλλες δυτικές χώρες συμμάχους για να το πράξουν. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό θα σήμαινε μια κλιμάκωση, παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία επιμένει ότι θα χρησιμοποιήσει τα τανκς αυτά μόνον εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι δυτικές προμήθειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «απρόβλεπτες» συνέπειες. «Έχουμε πει σε πολλές περιπτώσεις ότι η κλιμάκωση είναι ο πιο επικίνδυνος δρόμος και οι συνέπειες μπορεί να είναι απρόβλεπτες», είπε ο Ριάμπκοφ. «Τα μηνύματά μας δεν ακούγονται και οι αντίπαλοι της Ρωσίας συνεχίζουν να αυξάνουν το διακύβευμα». Ωστόσο, οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν εντείνει την υποστήριξή τους τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η Μόσχα κλιμακώνει τις επιθέσεις της με στόχο μη στρατιωτικές υποδομές.

Η γερμανική Rheinmetall λέει ότι μπορεί να παραδώσει 139 Leopard στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα ο γερμανικός εξοπλιστικός όμιλος Rheinmetall ανακοίνωσε διά εκπροσώπου του στο RND της Γερμανίας ότι θα μπορούσε να παραδώσει συνολικά 139 άρματα μάχης Leopard 1 και 2 στην Ουκρανία. «Έχουμε ακόμα 22 οχήματα Leopard 2A4 που θα μπορούσαμε να προετοιμάσουμε για χρήση και να τα παραδώσουμε στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας. «Η επισκευή αυτών των οχημάτων θα διαρκούσε σχεδόν ένα χρόνο.

Η παράδοση θα είναι δυνατή στα τέλη του 2023 με αρχές του 2024. Επιπλέον, υπάρχουν 29 Leopard 2A4 στα οποία εργαζόμαστε για το πρόγραμμα κυκλικής ανταλλαγής και τα οποία θα έχουμε έτοιμα έως τον Απρίλιο/Μάιο του 2023. «Η Rheinmetall θα μπορούσε να διαθέσει 88 οχήματα Leopard 1. Η ιδέα πίσω από το πρόγραμμα κυκλικής ανταλλαγής είναι οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία ή η Τσεχία να στείλουν γρήγορα εύχρηστα όπλα σοβιετικού τύπου στην Ουκρανία – και οι Γερμανοί να αντικαταστήσουν τα όπλα αυτά με νατοϊκό εξοπλισμό ΝΑΤΟ υψηλής ποιότητας σε αντάλλαγμα.

Exit mobile version