Ένα σφοδρό, πολυήμερο κύμα κακοκαιρίας, που θα φέρει βροχές, καταιγίδες και χιόνια, αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα τα επόμενα 24ωρα. Για τη μεταβολή του καιρού έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις τόσο η ΕΜΥ, με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, όσο και το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το οποίο κάνει λόγο για «κακοκαιρία διαρκείας». Λόγω των εκτιμήσεων των μετεωρολόγων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει εκδώσει αναλυτικές οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουν για όσο διαρκέσει το κύμα κακοκαιρίας με τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Αρναούτογλου: Μεγάλη προσοχή στα φαινόμενα
Νωρίτερα, «καμπανάκι» σήμανε και ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Σάκης Αρναούτογλου, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα φαινόμενα: «Mεγάλη Προσοχή στα έντονα αλλά και δυνητικά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχές – καταιγίδες) το ερχόμενο 24ωρο και μέχρι τις πρωινές ώρες της Πέμπτης στα νότια Επτάνησα και κυρίως στο Νομό Κεφαλληνίας και νομό Ζακύνθου!»
10+1 περιοχές στο «στόχαστρο» της κακοκαιρίας
Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλλιας απαρίθμησε τις περιοχές όπου υπάρχει «κίνδυνος για ισχυρές καταιγίδες από το μεσημέρι της Τετάρτης, έως το μεσημέρι της Πέμπτης».
Αναλυτικά:
• ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
• ΙΘΑΚΗ
• ΖΑΚΥΝΘΟΣ
• ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
• ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ- ΚΥΡΙΩΣ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
• ΝΗΣΙΑ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
• ΑΤΤΙΚΗ-ΚΥΡΙΩΣ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ (από Πέμπτη μεσημέρι)
• ΘΕΣΣΑΛΙΑ
• ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
• ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (από Τετάρτη Βράδυ)
• ΠΙΕΡΙΑ
«Χιονοπτώσεις πιθανώς και σε χαμηλά υψόμετρα, στα κεντρικά και τα βόρεια» -Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
Ισχυρά φαινόμενα, τα οποία αποδίδει σε μια πολική αέρια μάζα, αναμένει και ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης. Σε νεότερη ανάρτησή του, ο κ. Μαρουσάκης επισημαίνει ότι αναμένεται «σφοδρή κακοκαιρία τις επόμενες 72ώρες περίπου με ισχυρές βροχές – καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα. Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή». Στο βίντεο που ανάρτησε από την πρόγνωσή του, ο κ. Μαρουσάκης αναφέρει ότι υπάρχει πιθανότητα χιονοπτώσεων ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα στα κεντρικά και στα βόρεια. Σε άλλη ανάρτησή του ο κ. Μαρουσάκης αναφέρει ότι χρειάζεται προσοχή και σημειώνει ότι η κακοκαιρία θα «χτυπήσει» σε τρια στάδια.
Συγκεκριμένα γράφει:
«Επιδείνωση έχει παρουσιάσει ήδη ο καιρός στη χώρα μας με τις πρώτες καταιγίδες να εκδηλώνονται στο Ιόνιο. Την κακοκαιρία που αναμένουμε θα μπορούσαμε να την διακρίνουμε σε τρία στάδια για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών.
ΣΤΑΔΙΟ 1 – ΤΕΤΑΡΤΗ 25/1/2023
Στο επίκεντρο των ισχυρών φαινομένων (βροχές – καταιγίδες – χιόνια – επικίνδυνοι άνεμοι) θα βρεθεί η δυτική Ελλάδα.
ΣΤΑΔΙΟ 2 – ΠΕΜΠΤΗ 26/1/2023
Στο επίκεντρο της ισχυρής κακοκαιρίας θα βρεθεί το σύνολο της χώρας. Αυξημένος κίνδυνος για πλημμυρικά επεισόδια στο Ιόνιο, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, τη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία – Θράκη, ανατολικό – βόρειο Αιγαίο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα. Χιόνια στα περισσότερα ορεινά ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα από τη Λαμία και πιο πάνω με ενδεικτικό υψόμετρο τα 400 μέτρα και πάνω. Αυξημένες πιθανότητες για απαγορευτικό απόπλου κυρίως στο Αιγαίο (εντάσεις ανέμου μεγαλύτερες των 8 μποφόρ).
ΣΤΑΔΙΟ 3 – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/1/2023 ΜΕΧΡΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 28/1/2023
Αρχικά οι ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάζουν το ανατολικό – νοτιοανατολικό Αιγαίο με αυξημένες πιθανότητες για πλημμυρικά επεισόδια. Από το μεσημέρι της Παρασκευής νέα επιδείνωση του καιρού στο σύνολο της δυτικής – κεντρικής – νότιας χώρας. Το Σάββατο προς το απόγευμα – βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο και τα δυτικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί και την Κυριακή από το ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια με τα φαινόμενα όμως σαφώς να είναι αρκετά πιο ήπια με μια επιφύλαξη προς τα δυτικά όπου ίσως υπάρξει μια νέα ένταση των φαινομένων χωρίς όμως ακόμη να έχουμε “σταθερά” προγνωστικά στοιχεία.
Ακολουθεί χάρτης με την πορεία των βροχοπτώσεων όπου στο κάτω μέρος υπάρχει κλίμακα που δηλώνει τον όγκο νερού σε τόνους ανά στρέμμα ανάλογα τον χρωματισμό. Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή!».
Αστεροσκοπείο Αθηνών: Έως και το Σαββατοκύριακο φαινόμενα -Η εξέλιξη
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, βαρομετρικό χαμηλό στην Κεντρική Μεσόγειο θα προκαλέσει κύμα κακοκαιρίας στη χώρα με διάρκεια από την Τετάρτη 25/01 έως το Σαββατοκύριακο 28-29/01.
Τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας
Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, αλλά και οι πολύ ενισχυμένοι τοπικά άνεμοι.
Την Τετάρτη 25/01 βαρομετρικό χαμηλό θα βρίσκεται στον Κόλπο της Σύρτης (Τυνησία-Λιβύη) από όπου θα κινηθεί προς τη Νότια Ιταλία, όπου την Πέμπτη 26/01 θα ενισχυθεί, ενώ την Παρασκευή 27/01 θα αποκτήσει ανατολική τροχιά προς τη χώρα μας.
Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη 25/01 βροχές αναμένονται αρχικά κυρίως στα Επτάνησα και στα ηπειρωτικό κορμό της χώρας (εκτός της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης).
Τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν τοπικά στα Επτάνησα και ενδεχομένως σε παράκτια τμήματα της βορειοδυτικής χώρας και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν στην Ήπειρο, στη Δυτική και Βόρεια Θεσσαλία και στη Δυτική Μακεδονία.
Χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά
Τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας (ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από τα 900 μέτρα στα βόρεια και πάνω από τα 1300 μέτρα στα υπόλοιπα) αλλά προς το βράδυ οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας (ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από τα 600 μέτρα). Αξιόλογες θα είναι οι χιονοπτώσεις σε μεγάλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.
Κακοκαιρία: Οι βροχές και οι χιονοπτώσεις σήμερα
Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν αποτυπώνεται η εκτιμώμενη κατανομή του υετού μετά το μεσημέρι και αργά το βράδυ της Τετάρτης 25/01. Οι μπλε αποχρώσεις αντιστοιχούν σε βροχοπτώσεις και οι ροζ αποχρώσεις σε χιονοπτώσεις:
Η πορεία του κύματος κακοκαιρίας
Αναφορικά με την εξέλιξη του κύματος κακοκαιρίας, η ΕΜΥ αναφέρει τα εξής:
Την Τετάρτη (25-01-2023)
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
από αργά το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου ( κυρίως στη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά, τη Λευκάδα και την Ιθάκη),
τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά και από τη νύχτα στην Ήπειρο.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες από το βράδυ θα είναι κατά τόπους πυκνές στη
δυτική Μακεδονία, στα ορεινά και τα ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 μέτρα και πάνω) της Ηπείρου, της δυτικής
και κεντρικής Στερεάς, της κεντρικής Μακεδονίας (στα δυτικά τμήματα) και της Θεσσαλίας (στα δυτικά και βόρεια τμήματα).
Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο Ιόνιο τα 8 με 9 μποφόρ.
Την Πέμπτη (26-01-2023)
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α) μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο
β) από τις πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής),
την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Από αργά το απόγευμα και από τα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν
γ) από το απόγευμα στις Κυκλάδες, την Κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και από το βράδυ στη Θράκη και τα
νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές (με ενδεικτικό υψόμετρο
τα 600 μέτρα και πάνω), στη δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία,
την κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400 μέτρα και
πάνω).
Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ.
Την Παρασκευή (27-01-2023)
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις ανατολικές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα που από το απόγευμα θα
περιοριστούν στα νοτιοανατολικά.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές
στα ορεινά και τα ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400 μέτρα και πάνω)
με σταδιακή ύφεση των φαινομένων.
Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.