Στη Βουλή θα παιχτεί σήμερα η επόμενη πράξη της πολιτικής «θύελλας» που ξέσπασε μετά τις επιστολές του επικεφαλής του ΑΑΔΕ Χρήστου Ράμμου στον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων. Η επιστολή ενημερώνει για τις παρακολουθήσεις έξι προσώπων, ενός υπουργού και πέντε αξιωματούχων των Ενόπλων Δυνάμεων τις οποίες εντόπισε η Αρχή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, έλαβε τον φάκελο χθες από τον ίδιο τον κ. Ράμμο και στη συνέχεια ενημέρωσε σχετικά την πρόεδρο τη Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος χθες ζήτησε παραίτηση του πρωθυπουργού και σήμερα στη Βουλή αναμένεται να ονοματίσει τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον φάκελο του επικεφαλής της ΑΑΔΕ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να παίξει και το «χαρτί» της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.
Άμεσα θα ξεκινήσει η συζήτηση τυχόν πρότασης μομφής
«Καλοδεχούμενη» χαρακτηρίζει μια πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση καθώς θα αποτελέσει μια ευκαιρία για αναλυτική σύγκριση της διακυβέρνησης ΝΔ με την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019, επί τρεις ημέρες, σε απευθείας μετάδοση. Συνεργάτες του πρωθυπουργού σχολίαζαν ότι μια τέτοια κίνηση από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα θα αποτελούσε «απέλπιδα προσπάθεια ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών που θα πέσει στο κενό». Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν μάλιστα πως λίγο πριν τις επερχόμενες εκλογές, μια πρόταση δυσπιστίας θα προσφέρει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να συσπειρώσει το κυβερνών κόμμα και τους ψηφοφόρους του.
«Το κράτος δικαίου που επί των ημερών του αφέθηκε στα χέρια κάτι μαρτύρων σαν το ”Μάξιμο Σαράφη” που συνελήφθη σήμερα για απάτη. Τις ένορκες καταθέσεις για σακούλες με χρήματα που πήγαιναν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Α2 και τις κυπριακές offshore. Τις αθλιότητες για την δήθεν νεκρή Μαρία. Αυτά και πολλά ακόμα. Περιμένουμε λοιπόν», είπε ο κ. Οικονόμου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προτίθεται εφόσον κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, να ξεκινήσει άμεσα η κοινοβουλευτική συζήτηση, παρότι ο πρωθυπουργός σήμερα και αύριο θα βρίσκεται στην Κρήτη. Η απουσία του δεν θα επηρεάσει την έναρξη της διαδικασίας καθώς επ’ αυτού δεν απαιτείται η παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή.
Από την Κρήτη η απάντηση Μητσοτάκη – Κανονικά η περιοδεία στο Ηράκλειο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει κανονικά την προγραμματισμένη περιοδεία του στην Κρήτη, καθώς δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να ακολουθήσει τις πολιτικές επιδιώξεις και την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το πρωί εργοτάξια του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και του νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι. Το μεσημέρι θα παραστεί και θα μιλήσει στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Κρήτης, στο Δημαρχείο Ηρακλείου. Το απόγευμα υπάρχει προγραμματισμένη πολιτική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.
Η προσοχή του πρωθυπουργού θα είναι φυσικά στραμμένη στις εξελίξεις στη Βουλή προκειμένου να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα. Η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, ενώ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν ειδοποιηθεί να είναι όλοι παρόντες στο κοινοβούλιο.
Πυρά κατά του Χρήστου Ράμμου για «προνομιακή σχέση» με τον ΣΥΡΙΖΑ
Η κυβέρνηση εξαπολύει σφοδρά πυρά και κατά του προέδρου της ΑΔΑΕ τον οποίο κατηγορούν πως βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Κουμουνδούρου και «λειτουργεί ως παρακολούθημα».Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΪ πως η κυβέρνηση δεν είχε καμία ενημέρωση και πως καμία έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν είχε φτάσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Διερωτήθηκε δε, πώς είναι δυνατόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γνώριζε τα πρόσωπα που φέρονται να παρακολουθούνται, για τα οποία η ΑΔΑΕ ενημέρωσε μόλις χθες τον πρωθυπουργό.
«Η ΑΔΑΕ δεν είναι δικαστήριο. Η νομοθεσία προβλέπει για θέματα εθνικής ασφάλειας την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και των αρχηγών κομμάτων. Για πρώτη φορά ο κ. Ράμμος επέλεξε να αλλάξει την ερμηνεία της νομοθεσίας και να ενημερώσει πρώτα τον κ. Τσίπρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης. Στον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, κάνουν λόγο για «bullying», κατά του κ. Ράμμου, τον οποίο είχε υπερψηφίσει για το αξίωμα που κατέχει σήμερα και η ΝΔ το 2019.
Θα καταθέσει ή όχι πρόταση μομφής ο Αλέξης Τσίπρας;
Πηγές από την Κουμουνδούρου σχολιάζουν ότι η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με αιχμή τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις, δεν είναι το μόνο θεσμικό όπλο που έχουν στη φαρέτρα τους κατά της «εκτροπής και της συγκάλυψης». Οι απόψεις για το κατά πόσο θα είναι επωφελής τη δεδομένη στιγμή μια κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ διίστανται στο εσωτερικό του κόμματος.
Οι υποστηρικτές της πρότασης δυσπιστίας επισημαίνουν πως δεν θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες ακόμα να έρθει «απολογούμενος» στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός, καθώς αργότερο τον Απρίλιο η Βουλή θα κλείσει λόγω της προκήρυξης εκλογών. Υπάρχουν ωστόσο και «φωνές» πως μια πρόταση δυσπιστίας θα δώσει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό από τη μια να συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και από την άλλη να στρέψει τη συζήτηση σε άλλα θέματα τα οποία θα αξιοποιήσουν «φίλια» ΜΜΕ στην κυβέρνηση κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας θα ονοματίσει τα πρόσωπα που περιέχει ο φάκελος της ΑΔΑΕ. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως το όνομα υψηλόβαθμου αξιωματούχου των Ενόπλων Δυνάμεων θα χτυπήσει ακριβώς στο μαλακό υπογάστριο» των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.