Πλάτανος 830 ετών Θεσσαλονίκη: Σε κίνδυνο ένα από τα ιστορικότερα δέντρα

ΕΛΛΑΔΑ

Πλάτανος 830 ετών Θεσσαλονίκη: Σε κίνδυνο ένα από τα ιστορικότερα δέντρα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Πλάτανος 830 ετών Θεσσαλονίκη: Τον Οκτώβριο του 2019 το δέντρο, μαζί και με άλλα πλατάνια, ανακηρύχθηκαν σε διατηρητέα μνημεία

29.01.2023 | 10:25

Σε οριακή κατάσταση έχει περιέλθει ένα από τα ιστορικότερα πλατάνια της Θεσσαλονίκης, ίσως το αρχαιότερο στην πόλη, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή των Κάστρων, μπροστά από την κεντρική Πορτάρα. Τον Οκτώβριο του 2019 με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης το συγκεκριμένο δέντρο, μαζί και με άλλα υπέργηρα πλατάνια, ανακηρύχθηκαν σε διατηρητέα μνημεία της φύσης. Ο στόχος εκείνης της πρωτοβουλίας ήταν, μέσα από την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την προστασία και ανάδειξή τους.

Προς την επίτευξη μάλιστα αυτού του σκοπού είχε εκπονηθεί μελέτη καθώς και ειδική έκθεση από ομάδα Δασολόγων- Περιβαλλοντολόγων και ειδικών επιστημόνων, του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – Δήμητρα, του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ, της Εφορείας Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, στο διάστημα που μεσολάβησε δεν υπήρξε καμία ουσιαστική παρέμβαση ώστε να ανακοπεί η πορεία φθοράς για τον συγκεκριμένο πλάτανο.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το makthes.gr το τσιμέντο έχει πνίξει τις ρίζες του δέντρου το οποίο παραμένει όρθιο χάρη στο τσιμεντένιο υποστήλωμα στο εσωτερικό του κορμού του. Σήμερα κλιμάκιο της αντιδημαρχίας Πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης πρόκειται να κάνει αυτοψία για να διαπιστώσει το βαθμό επικινδυνότητας του δέντρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης η ηλικία του δέντρου εκτιμάται από τους μελετητές γύρω στα 830 έτη! Η στηθιαία του διάμετρος σήμερα είναι 122 εκ. και το ύψος του 12 μ. Το μεγαλύτερο μέρος του κορμού του έχει νεκρωθεί, όμως διατηρεί έναν ζωντανό ιστό που το καθιστά πολύτιμο για την οικολογία της περιοχής.

Exit mobile version